HB Low

Saya dah hamil dekat 28weeks tapi masih lagi HB Low 8.7 sahaja.. Saya consume iberet 1 biji pagi 1 biji malam.. Ada cara lain tak untuk naikan HB saya..?

49 Balas

Dr ckp awak takde talasemia ke? Saya dr sah kan ada tlasemia. Dr bg sy ubat iron(wrna coklat tu) dgn obimin. Tapi saya makan jarang² hb sy dari 8.3 naik ke 9.0 dulu sy mkan ubt ikut masa. Leps tu sy give up. Sy makan selang² naik plak hb sy. Sy makan ketam rebus. Ikan tongkol rebus. Susu tepung. Horlick. Makn syur pucuk ubi sayur pucuk manis. Jus mamariam tu bila nak dekat temujanji baru sy minum. Sy 22week. Klau ada tlasemia memang susah naik. Jgn minum kopi teh. Tak tau lah leps cek lg. Harap2 ada naik.