Pregnant ke?

Saya dah cuba 2 kali upt tetap positive+ , betul ke saya pregnant, saya dah 4 weeks tpi tkde alahan lagi mcm muntah ii, patut ke saya check sekarang? #ingintahu #seriusnanya #pleasehelp

Pregnant ke?
31 Balas

klu tgk gambar tu..taniah sis..sy individu yg tk da alahan sis..tk da mual..pening pon biasa2 je..smpai sekarang tk da alahan cuma dah nk masuk trimesters 3 nie penat sikit..makan ke apa..semua okay..yg tak suka mkn pon jd suka..alahan nie jgn disebut dan jgn diminta..sy tk ada tp tgk org lain kesian sbb kadang teruk sgt..sis mkn folic asid k..don't stress, jga kandungan leklok..jgn wat keje berat2 dah k..nanti da masuk 8 week leh g klinik tuk scan..take care sis❤️

saya pun awal awal takda alahan apa sis and saya harap takda la alahan teruk sebab takut 🤣sis pergi beli acid folic kat farmasi dulu. kalau baru 4 weeks, tunggu dalam 6-7 weeks baru pergi klinik cakap nak scan untuk confirmkan pregnant sebab saya dulu pun camtu jugak. then kalau dah confirm pergi bukak buku pink minggu ke 10 camtu sebab kalau bukak awal takut sangkut gdm ke apa, 2 minggu sekali kena pergi kk. btw congrats sis! 🤲🏻☺️

jgn la mintak alahan , sekali dapat alahan lembik kita di buat nya 😆 sy pun 6w bru start alahan smpai la 12w . and congrats dh preggy . rehat betul² jgn bt kerja berat. nanti tunggu 6w boleh pegi scan utk confirmkn pregnancy . sbb kalau awl sgt pun xnmpak apa 😊 slalu 6w atleast dh nmpk kantung + heartbeat kalau bruntung . tp mcm sy 8w bru nmpk heartbeat bby 💓

Jangan la mintak alahan ,nanti tak terlayan alahan tu buat diri sendiri stress ,macam saya preg ke 3 ni ,ada alahan ,aduhai ,macam mayat hidup la pulak rasa ,rasa macam tak berguna saja diri ni ,semua kerja susah nak buat sebab alahan 😌 tahniah sis ,preg dah result ni ,nanti 8w boleh buat scan kat klinik swasta ,biasa kalau 8w memang dah nampak heartbeat baby 😀

saya baru je check semalam saya pregnant . saya rasa saya da dua bulan tapi alhamdulillah takde alahan dan takde tanda² pun cuma lambat period je . dan saya cepat² terus call KK . dia tanya last period apa semua . pastu buat appointment tapi dia saran kan kalau rasa sakit ke alahan teruk ke terus pergi KK .

11mo ago

nk call kk tu cmne ye?

nampak jelas naik 2 line .. tahniah yaa ..makanan kena jaga dah tak boleh makan benda ii tajam..kalau sis rasa was ii betul ke pregnant sis boleh la p klinik buat upt test pregnant..dulu saya pun mcm tu jugak was ii dh p klinik tgk naik positif betul pregnant sebak rasanya🥰🤲

Alahan blh dtg lmbt, ade yg cpt.. ade yg 1st trimester xde alahan ttbe 3rd trimester ade alahan.. ade yg 1st trim alahan lame.. 3rd trimester byk energy.. ade yg xde alahan lgsg.. smua org journey xkn same.. kalau nk scan dkt klinik tggu dh 6 weeks besenye baru nmpk kantung..

jgn minta alahan, nanti awk yg lembik. xsemua org pregnant ada alahan. klu tahu positif mcm ni..first step pergi farmasi beli folic acid dan consume sebiji sehari. lepas 2 minggu baru pergi klinik scan klu xde apa2 spotting.

11mo ago

awk pegi farmasi biasa, mtk folic acid 5mg - ni biasa dos klinik, dlu sepapan rm1 saja. skrg xpasti harga mcm mana

Tahniah awk pregnant... Saya dh 2khamilan.. bila test upt & taw time tu alahan teruk dtg... No 2 kli nie sya xtw pregnant sbb ada PCOS.. tp akhir sya check jgk sbb trse mcm alahan teruk mcm ank no1.. dan yea.. btl.. sya dh pregnant time tu 7mgu dh.. now dh 20mgu

Congratulation sis !! tak semuaa orang pregnant dapat alahan . saya anak first alahan , letih ke apaa sampai bersalin takda Alhamdulillah . anak keduaa alahan tak sampai 3 bulan pun dah tak larat sis . jangan mintaa minta tau alahan tu datang 🤣