Luahan semata

Saya dah ade anak 1y . Papa dia foreigner yang masih bekerja kat malaysia . Kita org plan nak khwin lpas baby kluar , tp anak dh 1y .. hmm mcam² alasan dia bg , drpd baby dlam perut lg sy mintak dia plan btul² sbb sy tknak nnti anak susah satu hri nnti .. sy tak nafikan .. dia yang tanggung kami anak beranak sepenuhnya , saya dah tak bekerja sejak pregnant dlu . Skrg buat parttime babysitter je . Tu pun ckup² mkan utk sy .. gaji papa dia half utk anak half utk fmily dia di kpg.hmmm .. sy mcam tknak brhrap sgt kat dia , ptut tak sy cri kje and hntar anak ke taska ? 😌 And sy kne mulakan mcam mna dlu? Sy buntu .. nmpak mcam msalah remeh .. tp bsar utk sy .. sy jnis susah nak brhrap kat org sbb dah biasa tnggung diri sndiri . Tp bile jdi mcam ni , smua bnda tk kne .. hmm .. sy cuma mintak pendapat ye , klau rse sy nih selfish ke tak , dduk dlu kt tmpat sy .. sy tknak pndpat buruk , sbb sy dh risikokan mental sy post kt sini ... TQ kalau yg respon , and tq jugak yg mmbaca ..

Luahan semata
14 Balas

Peduli jela apa org nak cakap... Independent saja sendiri.. Even one day dia kahwin dgn u pon, jgn expect hidup kita akn terus bahagia.. Allah akan uji dan duga dgn pelbagai cabaran... Percaya lah. Dekat kan diri dgn Allah dik... U deserve better... Saya sendiri ada pengalaman pahit, bercinta bagai nak rak bertahun, kahwin tak sampai setahun dh bercerai.. Skrg sy kahwin yg kali ke 2, anak pon nk masuk dua.. Tapi dugaan Allah bagi tu makin mencabar.. Yg penting, jangan susahkan org tua kita, jangan dgr ckp org, jangan sesekali amek jalan mudah utk hidup senang.. Keberkatan tu penting! Ingat Allah selalu, solat jgn tinggal... Doa banyak²... Sabar... InsyaAllah kami ibu² kat sini doakan utk kau dik..

mulakn hidup baru, demi anak. berniaga online pon ok, klo pdi buat mknn frozen pon ok, mcm donut, karipap, htr kat kdi² atau jual kat area² umh. harap yg ayh lelaki tanggung bb krn tjwb dia, tp bukan krn sex slps tu. klo btol² syg, dia akan kawin awk sec elok. dia xkn rosakkn awk. jd buka buku baru, jauhi dr dari perkara yg Allah larang. insyaallah Allah permudahkn segala urusan kita.

Mulakan hidup baru. Takpe. Pedulikan kata2 orang lain. Cari kerja untuk tampung hidup awak dgn anak. Kalau org laki tu betul nak kahwin dgn awak, takdenya dia buat camtu kat awk & berdalih mcm2 alasan. Itu bukan laki yg baik namanya. Better hidup dgn ank daripada hidup dgn org yg belum tentu nak awk.

tq for sharing this. sediakan mental utk kuat jika dah decide utk mulakan hidup baru. jinak jinak dgn dropship , online selling, belajar buat kuih of kek ke,jahit ke, slowly lepaskan pengharapan pada jika tiada tanda tanda hubungan akan ke fasa seterusnya. experienced failed marriage myself.. bangkit demi anak - anak.

Pada pendapat sy , sy pun setuju juga klu sis nak kerja spya ada income sndri utk tujuan (duit saku)emergency . Kalau bab pasangan ajak kawin JPN dlu klu blum da bajet nak buat majlis makan ii , tp mgkn sedikit rumit kan kalau urg luar moga dipermudahkan sis byk ii berdoa minta petunjuk dr tuhan ❤️ all the Best

The best pd sy, cari kerja dlu. Get ready for any outcome. At least u dah independent if worse case happen. In the meantime,Try pujuk ur boyfriend tu utk kawin. From ur story, he still care. Still bg duit belanje. Tp make sure die bg duit tu bkn utk hubungn seks. Still care bcoz of u n his son. All d best.

Better kerja balik sis, in case one day papa baby buat decision lain dari yg sis expect, kita tak minta benda buruk jadi cuma nya bersedia utk segala apa kemungkinan at least sis dah ada back up simpanan for baby and sis 😊

Tindakan sis betul, hantar anak pegi taska dan kerja utk dpt income awak dan baby 😊 tak perlu tggu org yg tak pasti tu. Jaga kesihatan dn jaga mental awak tau. Hugsss❤️

Kena cari jalan utk daftar anak tu dulu. Sebab masa depan anak bergantung kpd adanya pendaftaran di Jabatan Pendaftaran Negara.

Mula kn hidup baru, nasib baik jugak dpt ank lelaki..klau ank prempuan ni rsau sgt, smoga dipermudahkan segala urusan ye..