sedih

Saya dah 7 bulan tpi blum beli baju baby lagi... nak beli tpi suami kate awal lagi jngan terlalu obses dngan bayi kata nye sedih sngat bila suami kata mcam tu padahal nieh anak pertama... Mesti lah teruja sngat2x sbb anak pertama, apa pun sabar jak lah

55 Balas

Allahuakbar.. sy faham sis. Sy pun tgh preggy anak 1st. Tapi 7 bulan tu dah ngam dah siapkan barang baby. Moga2 hati suami sis terbukak & terdetik sedar yg x lama je lagi dia nak jadi ayah. Persiapan ni kdg2 kita ingat remeh,senang. Tapi kadang2 ujung2 tu ade je lupa. Ape pun, love & hug from me. 🥰

4y ago

😊😊

Beli ja sis 7 bulan tu dah boleh packing utk brg hospital. Bukan obses utk persediaan awal.Beli sikit ja 5 helai baju pendek 5helai baju lengan pnjg 5helai baju lubang. Sabar ok. Tak pun sis sendiri beli ja tak yah tunggu dia. Takut nnti 8 9 bulan dah sarat tak laqat nak tawaf mall. Heheh

7bulan dah boleh beli.. sy pon 28-29w completekan semua barang baby. Sebab apa nak jadi kita tak tahu kan. Bukan nak mintak, just be prepared. Lagipon nanti dah 8-9bulan tak larat dah nak jalan lama² 😅 cuba bincang xplain elok² dengan hb sis. Ni bukan masalah excited atau apa.

Cakap dgn dia helloo 7bulan pun boleh anytime beranak ye. Ooo masa nak buat kemain obses nak sediakan kelengkapan tetiba jgn obsess pulak. Andai kata terberanak anak tu nk bg pakai pampers apa? Katalah hospital sediakan bila balik? Bogel? Xkan time pantang nk g shopping brg baby pulak.

Org tua2 ckp jgn ready awl2 nnt anak keluar gender lain, xelok la. Bg sy its ok to ready tp jgn berharap sgt. Cth even scan gender baby girl, beli jela baju yg unisex blh pakai. Prepare dr awl sbb 7 bulan ada yg beranak. Kalau terberanak awl kan kelam kabut nk prepare.

sy msuk nk 4 month aritu dh ajk somi cri brng..tmbh baby first kita kn..mst la excited sgt..somi suka ke xska ke klu kita da duit sdri beli je..lgpn nnt xkn dh brnk bru nk sibuk2 cri barang2 pantang..barang2 baby..xyh sdih2 ok..byk cara bole bwt sdri..chill😊🥳

7 bulan tu dah boleh complete kan barang semua sepatutnya. Sebab percayalah. Masuk 8 bulan ke atas, dah xdak mood sis nk jalan2 Window shopping bagai. Nak jalan pun terhad. Cepat penat. Sakit kaki. Asyik nak terkencing. Macam2.. time ni rasa nk baring je.

Saya dari anak 1st beli sikit2.bulan ni beli 2 helai baju.Bulan depan beli sikit lagi.beli kat mydin je kami.sebab kami xmampu nak beli segedebuk.Start 7bulan dah letak 1 bag baby stanby dalam kereta.Atas saranan nurse dan org sekeliling yg dah ada pengalaman.

Beli je sikit2 dulu kt shoppee, byk yg murah2.. Nnt dh masuk 8bln mgkn dh tak larat nak jalan2 nak beli2 brg baby. At least beli yg penting2 dulu.. Sy yg dh 34weeks ni pun dh x larat nak berjalan.. Nasib baik dah start membeli dulu..

Beli brg basic dulu sis. Beli on9 je mcm barut, socks, pampers, ubat2 baby. Hjg2 pregnancy nti terasa penatnya klu bru nk shopping. Dlu sy start beli masa 3 month. Sbulan spent dlm rm100 je. Msuk 7 mon alhmdulillah da lengkap