husband family

"korang smua ambil brapa lama baru akrab dngan keluarga suami korang... Kongsi lah ?, Aku dah 7 bulan bersama kluarga suami tpi still x akrab lgi drang smua pun mcam layan x nak layan jerrhhh ? tnggal dngan keluarga suami nieh bgi aku mcam menderita ??? Drang x ada lah dera aku cuma tu lah aku nieh terlalu asing untk drang ?

105 Balas

biasalah tu...awal lg...bila nak masuk dalam family suami ni ibarat kita mcm baby baru lahir... 6 bulan pertama...menangis dulu(pendam, hati menangis)+senyum sikit...lps tu baru kita mula merangkak mean belajar setiap seorg perangai family suami kita...then baru kita berlajar bertatih pegang tgn) mean cuba rapat dgn family suami mana yg ngam dgn kita...masuk setahun kita dah ada someone dlm family suami yg boleh berdiri dgn kita...tp time ni kita masih belum boleh bersuara tentang kehendak kita...just, angguk, senyum, ketawa, & tahun ke2 ni baru slow² kita sebut dlm bahasa mudah yg lembut...mcm baby juga...& seterusnya...kalau kita terlepas step by step terus je tunjuk perangai sebenar konon xnak hipokrit...silap...dlm perhubungan mengalah tak bererti kita kalah...kita mengalah sbb belum tiba masanya kita bersuara...kalau kita dah cuba buat terbaik...ada juga tak kena itu ujian lg..ada baby sihat...ada baby sakit...ada budak perkembangan cepat & lambat...lambat laun...insya'Allah...tp plg penting sokongan suami...andai suami tak sokong kita...mmg agak sukar hati nak kuat... Alhamdulillah...masuk tahun ke3 sy mula dah nyatakan pendapat sy...now masuk tahun ke6...mintak² sampai akhir hayat keluarga kami dua² bersatu...terasa hati ke...bertekak ke...bukan xde...ada je...tp mcm adik beradik juga...salah mintak maaf...buang keruh ambil jernih...yg penting jgn byk sgt fikir&analisa kenapa dia buat mcm tu mcm ni...cerita situ habis situ...mcm tu lah lebih kurang...positive vibe penting kalau nak hidup tenang...kalau nak akrab cara saya mcm tu😊

4y ago

Definitely right

Ermmm..teruskan usaha sis utk akrabkan diri dgn famly suami ye...Sy plak , mil marah masa suami cakap nk ajak sy balik umah dia org..dengan alasan..malu sbb umah tu bersepah semenjak hari pertama nikah lagi..mmang stay umah mak sy..Sblum nikah pun,kalau ada apa2 perbincangan fmly,mmang kat umah sy..tapi masa tu sy fikir positif je lah..mgkin betul2 malu sbb umh brsepah..lepas 2 bulan nikah,baru mil ajak g umah makan2..tapi sy disuruh masuk guna pintu belakang jer..pntu dapo..mmang diaorg x pernah ajak sy masuk ruang lain..kalau dtg pun,mmang kat dapo je..alasan yg sama..sebab depan tu bersepah..sy offer nk tling,suami x bagi..sbb takut mil marah..masa 1st day nikah pun sy terdengar mil mengamuk sbb suamu nk bawak sy balik umah diaorg..mil suruh suami balik sorg2 je..jgn bawak sy...nk kata dmly dia x sukakan sy..x jugak..sblum ni ok jer.. Cuma pantang bila suami nk ajak sy balik sana..skrg still mcm ni..redha je lah..sis jgn putus asa..smntara ada pluang tu ye..

Okeyyy... sy anggap sis ni mcm kak ipar syy laaa.... sy pn adaaa kakak y myendiri.... n kami pn xrapat.... kamii okey jer cuma xrapat mcm adik beradik.... So for me la kn knpe xrapat ? Sbb kakak ipar terlampau pendiam.... n x involve dlm fmly bila rmai2..... suka bkurung... N dlm group ws pon jusT jd silent reader..... Bilaaa masakkk ke aTau borak2,, kak ipar just buat hal sndri.. So dlm hal ni bkn bmksd kmi xsukaaaa.. kami okey jer n sukaaa dgn kakak iparr cmaa kami sndr x tAu mcm mne nk rapat dgn ipar sbb ipar sndr suka menyendiri.... So kesimpulannya kt sini, sis sndr kna usaha rapat dgn fmly.. selalu tegur2.... n bilaaa masakkk kena bntu2... atau pn teman diorg masak.. n bilaa fmly borakkk2 just joint.... diri sndr kna layan fmly ipar cm adik beradik sndri.. if da buat smuaa tu tp tetap di sisihkn xtau la nk ckp pe😅

4y ago

Sme la gn k.ipar sy.. da 7 taun kwen gn abg. Smpai skrg xrpt.. tegur tu de la.. ckp bile prlu je.. k.ipar jnis pndiam.. fmly cmue xde krisis ppe pn gn k.ipar...

Aku sebab pilihan keluarga. Mula2 memang macam segan2. Jangan kata ngan mertua ngan laki sndri pun aku malu. Panggil pun nama je xde ‘abg’ ke ‘sayang’ ke. Nk masuk 5bln prgnt si kembar (masatu da lebih kurang 9bln kawin) baru aku bole ubah panggil laki aku dgn panggilan yg sedap pada telinga dia..Sebab aku memang xkenal dia sblm kitaorg kawin.. ko rasa? Tapi alhamdulillah aku dapat mertua yang pandai approach menantu(dah terbalik pulak). So lepas kawin tinggal serumah dgn mertua dalam 4 bulan gitu aku manfaatkan la nk kenal dia. Bila da kenal rasa sayang sgt. Skrg da nk masuk 8 tahun kitaorg kawin and ank pun nak masuk 4 org tmasuk anak sulung kitaorg kembar sepasang. InsyaAllah aku akan jaga hubungan baik aku ngan mertua macam mak aku sndri.

Mil sy dah xde dr sblm kahwin lg... So just ada fil & kak ipar je... Sblm ni bila blik rumah husband je mmg salu dok dlm bilik je... Sbb dorg sdiri jnis macam tu... Husband, kak ipar, fil suka dok bilik masing2.. Tp since prgnant ni.. Bila balik sy rimas dok baring je dlm bilik... Rasa letih bila baring mgiring je ni... So sy ajak la husband dok ruang tamu... Bila kitorg bdua dok ruang tamu baru la nampak fil, kak ipar dok depan skali.. Bborak.. Tgk tv... Kalau sblm ni pun kak ipar jnis x bcakap dgn sy... Skrg siap ajak mbawang 😅😅 Klau balik rumah sy... Family sy jnis xsuka dok dlm bilik... Bkumpul la smua kat ruang tamu.. Tgk tv ke, mbawang, tdur pun kat dpn tv... Kdg2 masing2 buat hal sdiri... Tp still dok kat ruang tamu gak...

Suami sy adik beradik hanya 2 org. Dia yg sulung. Adik dia beza 10 tahun. Sy mmg sedia maklum suami dgn mak nya mmg rapat sampai tidur pun sekali dgn adiknya dan mak. Bila sy dah berkahwin, mak nya tanpa sengaja membuat sy rasa sy mcm merampas anak dia. Tapi mak mentua sy baik, dia layan sy pun baik. Cuma kadang2 sy yg rasa mcm org asing. Dan mcm jadi punca menjauhkan dorang anak beranak pulak. Sebab lps berkahwin kami dah ada rumah sendiri.. kira xsempat la nak duduk sekali dgn keluarga mertua. Kadang2 sy nangis sendiri... sy harap cepatla anak dlm perut sy ni keluar. Dapat teman sy.. supaya sy x rasa lonely.. 😞 niat sy bukan nk merampas kasih sesiapa.....

alhamdulillah sy dpt family yg suami yg baik ngn selalu saport sy.. sy kenal suami thn 2012 smpi lah sy kawen dgn suami 2017 dri sy knl family dia smpi lah skrg mmg family dia layan sy mcm ahli keluarga sndri..nak2 mak ayah dia.. ipar duai adik bradik x ramai 4 org je..suami sy ank bgsu..alhmdulillah setkt ni..sy pun belum dikurniakn zuriat lgi ngn org tua suami sentiasa saport sy..ngn cbe bntu sy usaha dpt zuriat..sy doakn kawan2 dlm ni pun diberikan family mertua yg baik2 ..amin insyaallah.. kadang mak mertua sy boleh katakn setiap hri cll tnya kbr sy.. bersyukur la pd allah walaupn lmbt rezeki lain tp allh bg rezeki yg baik2 insyaallah amin

Sya ne pula sebab dulu tinggal berasingan dengan suami..dulu berkerja jadi takda masa nak pergi ke rumah mertua..Jadi kadang2 suami pergi sini ngan mak dia..sya ne jenis kalau org tanya sya jawab..kalau sya Tanya dia jawab macam tu je..kalau rapat mungkin tidak..sya jenis Tak pandai bercerita..kalau dengan mak mertua atau bapa mertua sya ne diam jer... Sampai la suami tinggal ngan sya sini .. Lagi satu dia pun jarang balik rumah dia sendiri..Jadi dah terbiasa la hidup berjauhan ne..Tak rapat memang Tak..sebab mak dia Tak pernah Tanya pun pasal sya..sya ne pula busy memanjang.. tapi kalau beli barang sya akan beli sekali untuk mertua..

Allhamdulillah saya amik masa 1minggu ke 2 minggu untuk sesuaikan diri.. saya jenis xpeduli org.. Nak cakap ap2 pasal saya cakap lah.. janji saya tak hipokrit.. As long xcakap bende yang melibatkan keluarga sy tu dah memadai.. Mulut org smpai bila pun xleh nak tutup.. kadang2 bila dah jadi menantu ni org nak tgk perangai sebenar kita. tu yg kadang buat xendah.. Saja buat2 xlayan.. dorg nk tgk sejauh mana kita nak jadi mcm tu depan dorg.. Dalam dunia ni tak ada manusia yang sempurna.. Janji hormat org yang lebih tua dari kita... Buang rasa takut dan jadi peramah seperamahnya.. 😂 itulah nasihat yang selalu sy dpat dari kawan2

Sy utk akrab ambik masa 5 tahun. Mase tu sy duk kl. Bila blik duk kg.. Duduk ngn mertua. Setahun ok lagi...kmudian timbul masalah dan mcm2 isu cmpurtangan mertua dan ipar dlm rmhtgga. Kisah bermula bila sy strt alahan yg skrg ni. Mase tu kndungan sbulan...sy alahan truk mmg xdpt masuk dpur xdpt bau masakan. Dan xdpt lgsg nk masuk mknn apa2. Sy dh mula lembik sbb mmg ada gastrik truk. Trus sy dikata hambakan mertua sbb die buat kerja rmh.. Ipar2 layan sy lain mcm. Sy sedih dan stress.. Sbulan sy tahan spnjg alahan. Last2 xdpt bndung sedih sy blik rmh kluarga sy suami htr...sy balik sehelai spinggang.. Nsib suami memahami sy..

4y ago

Sedih crta sis nieh😢