Sembunyikan dari orang ramai

Saya dah 6 bulan pregnant. Tapi hanya family, family mertua dan kawan rapat sahaja yg tahu saya pregnant. Ada orang ckp "kenapa tak bagitahu org lain, kenapa nak diam je" hm. Saya berdiam je sbb ni baby first saya. Lagipun ramai lagi kawan kawan yg tak pregnant lagi. Takut org kata kite show off pulak. Hm. Apa pandangan kalian ?

93 Balas

Saye pun tak hebohkan pada org ramai, sebab saye ade kak ipar yg masih belum mengandung 10 tahun dah berkahwin..kesian dekat dia kalau saye hebohkan. Jadi sekarang ni, saye, suami, ibu dan ibu mertua je yang tahu. Tindakan kite memang betul sis..sembunyikan kehamilan takpe. Terdapat banyak sangat hikmah daripada kite hebohkan.

Saya pun sembunyikan kehamilan dari sesetengah ahli keluarga sehinggalah 1 week after delivery. Nak jaga sensitivity juga terhadap ahli keluarga & kawan-kawan yang tak pregnant lagi tapi dah berkahwin. Plus, tak nak pelawat datang ke rumah sepanjang musim covid ni. Keluarga kita, cara pimpinan kita 🥰 orang lain harus hormat.

Sama la kita awak.. Sy memang dah niat taknak heboh.. Cukup hanya keluarga da kenalan rapat je yang tahu.. Mana yang notice tu saya bgtau la... Sy pk ramai lg orang yg dah lama nikah tapi belum dikurniakan zuriat.. Saya pon kira tunggu lama juga.. So sy sangat paham macam mana perasaan org yg belum dikurniakan zuriat ni...

Saya anak first juga, skrg dh 5bulan. Family dan kwn yg betoi2 rapat shj yg tahu.. Bukan xnk bgtau kdg ad kwn yg dh khwin belum ad rezeki takut nyinggung plk prsaan, stg bgtau awal pn takut org ngata mcm kita ja ngadung. Tp alhamdulillah la harini jiran2 tdekat bru tahu sbb buat sedekah makanan sikit kt jiran dgn surau td..

5y ago

Samaaaaa. Saya pun rasa mcm tu. Takut org dengki pun sama jugak.

Losing few times made me decide tak nak share dengan anyone. Sbb fasa miscarriage very painful, so why not if keep it by ourself and bila feel comfortable to share baru kita share. Sunat memberitahu kelahiran tapi bukan menunjuk nunjuk kebahagiaan sbb elak kan sikap ain atau lukakan hati wanita lain yg belom ada rezeki.

Bg sy takde slh pun share. People should be happy for us. Bukannya kita asyik nk jaga org, smpai tak boleh nk happy utk diri sendiri. Lagi pun, sy perasan bila org lain happy utk kehamilan org lain, dia lg senang dpt baby. Kalau asyik nk merajuk je,. Mcm mana rezeki nk masuk... Terpulang. 😁

3y ago

Betul tu...lain2 nya serahkan sja pada penjagaan dan perlindungan Tuhan...

sma la sis ..sy kalau nk post pun d story whtsapp je.. sbb ada skli sy 1st dpt tahu sy prgy sy punya excited post dkt story ig, tu pun stkt ckp Alhamdullilah rezeki ramadhan ..trus ada makcik bwg yg perli2 ckp xrasa tkt ke bgtau diri prgnt .. so strt dri hari tu, biar sy husband n fmly dkt2 je tahu pkembangan bby

5y ago

sbb 1st prggy kan, so excited tu lain mcm je .. tp tu la, tpksa gak la smbunyi kan dri luar ..semoga urusan kta semua dpermudahkan

Sama lah. Mana yg tau, tau lah. Keluarga terdekat dan kawan2 je yg tau. Kadang2 ada yg berteka teki tanya. Saya jawabkan je lah kalau org tanya, takkan mengandung tp nk cakap takde kn, tp kalau org tak tanya, sy tak bgtau. Mana yg tak tahu, sy tak rasa mcm nak umumkan betul2 pun. Nanti baby dah lahir, baru lega hati.

5y ago

Betul tu . Biar selamat melahirkan dulu kan

bg sy sis better xpyh bgtau.. biar diorg nmpk sndiri baby bump tu.. mcm sy ni bunting pelamin, mmg xdpt bgtau sesiapa.. haritu sy bgtau family mertua, smua ckp yg sy preg anak luar nikah 😢😢 jd start dri situ sy diam ja.. biarlah org nmpk sndiri drpd kita beria bgtau tp last² kena ckp belakang😅😅

sy prgnant pn xnk heboh ..tp trsa skit hati bla org skliling yg tau tnpa sgja sy pgnant ska dbwgkn jd isu bcrta..abis smua org dcta..kita ni seqa la show off xnk updte psl pgnant ..tp org lain sbk jga tpi kain org lak..ap yg dplik klu mnti khdrn zriat bla ngdg org sbk na amek tau bcrta psal kta xfhm btl..