5 bulan cuma naik 3kg

Saya dah 20 weeks tapi berat cuma naik 3kg. Normal tak ibu2 semua?

27 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

In Sha Allah normal sis, I am currently on my 6 months pregnancy, my berat cuma 50kg. Before pregnant, 53kg. Then, start pregnant, turun jauh sangat to 47kg. Then now alhamdulillah baru naik semula. Itu pun kena makan sikitยฒ. Tak boleh makan terlalu full, takut muntahยฒ ๐Ÿ˜… my doct always advices me to eat in a small portion, if terasa lapar, bawa je makan, jangan dibiarkan. ๐Ÿค— Even just a cracker pun can ๐Ÿค—

Baca lagi
2y ago

Takpe mkn small portion tapi kerap. Saya pun mcm tu jgk. Stiap 2 jam mesti lapar balik.

sayaa frst trimester 39kg jeee , sampai third trimester naikk 57kg ๐Ÿ˜…. nurse tak bising pon kalau berat naik , kalau berat turun baru nurse bising . macam sis tuh normal jee .

Sy dh 7 bulan pn naik 3kg je. Baru ni cek berat turun pulak 0.6kg nurse pelik nape berat xnak naik sebab sepatutnya masuk 3rd trimester ni berat cepat naik ๐Ÿ˜…

sy pulak turun berat sjak pregnant 6 kg turun ni da 4 bulan kandungan sy nurs suh naik kn sikit sy kuat makan tpy sbb muntah2 wlw pon da 4 bulan ni bdn xnaik2

Selagi nurse tak berleter kira okey la tu ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ naik mendadak pun tak boleh jugak, selagi baby sihat tak perlu risau apa2 pun..

Kalo nurse or doc xckp ape2.. ok la rsanya.. sbb sye msa booking pun berat dh 80kg. Now dh 33week bru 80.8kg. ade naik turun.

Saya pon 5 bulan nak masuk 6 bulan, baru naik 3kg ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ misi marah tp yang penting baby dalam rahim sihat je. ๐Ÿ˜

Sy dah nk msuk 9bln,tp naik baru 3kg..setiap org xsama bmi,jadi xsama kadar naik berat tu..tnye la misi awk

sy 6 bulan dah naik 10kg ๐Ÿคญ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ 30hb ni ada appointment lagi, confirm naik lagi berat ๐Ÿคข๐Ÿ˜‚

VIP Member

Sy buka buku masa 5w. Smpai la beranak naik 3kg saja. Asalkan berat baby ok no need to worry ๐Ÿ˜