Perasaan risau

Saya dah 14w..last saya scan baby 19/7 hb hri tu..baby semua ok.tapi perasaan risau selalu terfikir dlm kpla ni..sbb,X rasa apa2 skrg...X mual,pening ke tekak pahit...cuma kerap tido. Kdg2 ckp sendiri,anak aku ok ke tak dlm ni..hidup lgi ke..smpai Mcm tu terfikir..normal ke ada perasaan Mcm ni..saya 1st time mom,just nk tau pendapat yg bnyak pengalaman.

11 Balas

Normal sis, jangan risau. sya mula2 macam tu jugak. risau bila alahan tu takda masa masuk 14wks. Tp bila pergi scan, baby sihat elok je mmbesar dalam tu 🤭 sekarang sy dh 16wks. kalau masih rasa risau, boleh je pgi scan d klinik swasta. sya buat macam tu masa 14wks tu. baru puas hati. kalau KK sya kena tggu 20wks baru ada scan lagi.

dia punya perasaan tu, bby ok ke x kn..hehe..kalo boleh tiap2 ari nk scan tgk dia...sbb kdg xbrasa sgt pgerakkan dia 😅, tp ikutkan time scan pon dia byk tdo..paling2 dia gerak tangan silang kaki pastu diam2 situ...skg dh 18 w, biasa org ckp dh rasa...maybe perut sy tebal sgt kot 🫣cme kdg rse mcm cacing je gerak..

1mo ago

sma sis. sya first mom juga slalu juga la fkir2 ni ..kdg sentuh2 perut tu ckp dgn baby.smbil tgk kot perut gerak2 .haha. lawak sbenrnya .risau tu mmg .last week 2 kali juga sya scan sbb ada spotting .. bila scan nmpak baby elok je main gerak2 dalam rahim tu . doc suruh byk rehat je. btw sya dah 16wks

Normal je sis,saya pon dh 16week xde rasa apa2 lg,baby xgerak lg..Alahan dh hilang, Cuma susah tido pulak😂 kadang siang rasa letih tp nk tido xnk lelap mata ni... kena tunggu sampai betul2 mengantuk dulu baru tido..

sy dah 5 kali pregnant,xpernah mual,xpernah ada alahan,xpernah ngidam..cuma mrngantuk je..Alhamdulillah baby keluar normal n sihat.. tak semua org sama..rezeki masing2. positif ye buu

1mo ago

sbb kita tgok org lain mcm2 alahan..tu yg kita rasa takutkan..samalah sy dulu pun..mmg rasa kenapa xde rasa apa2 ni..

its normal sbb kndungan masih kecil..yg penting on track. awk blh search artikel2 yg berkaitan. keep +ve, baru kndungan blh mmbsr dgn sihat

2mo ago

Sy pon xde alahan. Mula2 dl ada terfkr mcm sis.. tapi lma2 tak fkr dh.. jgn risau semua nya selamat

takpe sis. saya mengandung anak no 2 pun fikir mcm sis. doa banyak2, insyaAllah anak kita okay je dlm perut tu.

sama mcm saya la.. suka fikir mcm tu.. tapi saya still ada mual2 pening tu.. cuma tak berapa kerap sgt..

jgn risau awk doa yg baik baik nnti dah masuk trimester dua dan Tiga Baru awk RSA tendangan dan peegerakan dia

2mo ago

itulah...X sabar rasanya nk sampai ke tahap tu..semoga sihat2 Aje.

Mmg akan ada perasaan Mcm tu...mommy jgn risau sgt...positif dan rilex ja...doa byk2

normal rasa mcmtu.. insyaAllah baby sis baik2 saja