Ujian mengandung

Saya cuma nk luahkan kerisauan. Sebelum ni dah pernah pregnant 2 kali tp dua2 gugur 1st trimester janin tak jadi kot sbb takde heartbeat xbesar. Tiap kali mengandung saya alami morning sickness sgt teruk sampai muntah darah sbb tu saya jd sedih sgt tiap kali gugur nnti nk ulang lg benda sama. Alhamdulillah skrg mengandung lg dah 12mggu. Tp saya xboleh lari dari memikirkan kerisauan lepas tak ni masuk 2nd trimester. Tiap malam fikir “baby,awk ada lg tak tu” rasa macam nak buat scan tiap hari tgk heartbeat baby ada lg tk baby membesar tak. Lepastu baru2 ni ada terbaca pulak pasal kes pangkal rahim pendek dan selalunya jadi bila dah masuk 2nd trimester. Ya Allah, saya dah unlock new fear pulak. Macam2 saya google baca pengalaman org tp selalunya rahim pendek ni (rasanya org dulu2 pggil rahim xkuat) baru dpt tahu bila dah penah gugur bayi pra matang baru diorg check dpt detect. Saya risau,saya nk masuk 2nd trimester dah saya harap dan berdoa saya tak diberi ujian mcm tu pulak tak sanggup rasa nk kehilangan lag. Mcm mana kita nak dpt detect awal benda2 mcm ni? 😥 nanti dah masuk 3rd trimester mesti timbul kerisauan baru pulak 😅 semoga ibu semua dipermudahkan lah urusan mengandung ye. Itu je nak luah taktahu nk luah kat siapa sbb risau sgt fikir tp x elok pulak kan stress sangat. Hebatnya ibu2 dan para ttc semua. Bukan senang nak mengandung. Dah mengandung pun susah jugak. Terima kasih baca luahan dan beri kata2 yg baik utk saya 😊

1 Balas

Insha'Allah takde pape. husnudzon saja dengan pemberian Allah 🤗 saya pun gugur , tapi cuma sekali. trimester pertama memang kena jaga betul² jaga. agak fragile la orang kata . sekali silap, nangis la tak berlagu kalau jadi pape . masuk trimester 2 pun tak boleh nak suka hati buat itu ini, sebab dikira semi fragile . saya esok dah 2trimester. macam sis gak la, saya fikir "ada lagi tak dalam perut ni" & " asal tak rasa denyut jantung ni " . tipulah tak terfikir , tapi dalam masa yang sama, kena positive . " ada ni dalam perut ". sebab pregnant kalini saya langsung tak excited macam awal² sebelum ni. saya takut nak excited, jadi saya follow je the flow 🤗 moga dipermudahkan urusan kita ya sis 🤗 Yang penting banyakkan berdoa untuk anak kita yang bakal lahir ni 🤗 insha'Allah dimudahkan 🤗