Kerap Gugur

Bila dah kerap sgt gugur.. Sampai dah 3 kali.. Bila kali ke 4 tu sampai tiba2 dah keluar air.. Dah tahu dah bakal gugur lg.. Sampai xde rase ape sgt dah.. Tggu kantung keluar je.. Sedih pn tak rase mane.. Mmmm.. Salah ke mummy2 semua? Saya rase macam tu? Org asyik cakap yg sy ni rahim lemah je.. Padahal die org x thu betapa sy dan suami usaha sgt nk dpt zuriat.. #ttcfirstbaby4years

6 Balas

salam sis. saya sebelum ni pun 2x pregnant dan gugur. pastu bila kali ke 3 pregnant, saya ada kencing manis. benda yg buat sy tersedar adalah bila nurse cakap mungkin sebab 2x sy gugur sebelum ni adalah sbb gula saya tinggi dalam badan. nurse kata, kalau gula tinggi pun boleh jdi sebab janin xboleh membantuk dgn sempurna dan itu yg menyebabkan keguguran. bukan lah sbb rahim lemah atau sebagainya. jadi nurse kata, lepasni kalau nk mengandung lagi kena jaga berat badan, jaga kadar gula dalam badan, amalkan makan suku2 separuh, kalau boleh elakkan makan2 manis dan air2 manis. nurse kata antara penyebab keguguran berulang adalah kadar gula yg tinggi dlm badan.

2y ago

amin2 ya rabbal alamin. semoga diberikan zuriat keturunan soleh solehah tepat pada masanya.

🥺🥺 sis.. saya pon. ni tengah pregnant Kali ketiga berdebar je setiap hari sbb saya Kalau pregnant mesti kluar spotting brown Dan sometimes merah pekat. ni dah 3 minggu camtu smpai skrg 9w. saya berdoa supaya Allah izinkan janin ni berkembang sihat sempurna. puan.. sedih bila orang asyik Tanya. saya faham sgt. Kalau puan camne tanda² gugur?. saya doakan Allah permudahkan urusan zuriat kita. Semoga kita pon dpt pegang, peluk cium zuriat dari darah daging kita. macam orang lain. Puan doakan kandungan saya ye🥺. Semoga Allah permudahkan urusan puan juga

2y ago

Semoga kandungan sis membesar dgn baik.. Dan selamat melahirkan.. Aamiin Aamiin Ya Rabbal Alamin 🤲🏻🤲🏻 Betul sis.. Kita pun kalau blh nk sgt merasa zuriat sendiri.. Kalau org x tanya pun xpe.. Bknnya kita xnk.. Tp xde rezeki lagi.. Kita dah usaha.. Cuma blm sampai mase.. Mase nk gugur tu.. Die dah sakit perut beberapa hari.. Lps tu hari last tu sakit sgt da.. Rase macam ada benda nk keluar.. Tahu2 dah keluar air putih.. Mase tgk air tu dah tahu da nk gugur.. Lps dari keluar air tu beberapa jam lps tu sakit sgt da perut die nk keluar.. N terus keluar.. Lps je keluar.. Perut x sakit lgsg dah..

sabar ya. saya pn pernah gugur 2kali, mcm² org mengata siap ada yg ckp saya terkena buatan yg bukan²lah, rahim lemah lah. buat bodo je tkyah dilayan, selagi kta ada rahim inshaallah allah ada bg juga bila smpai waktunya nnt. alhamdulillah preganncy kali ke 3 saya pnya btl² lekat. moga ada rezeki lg skli buat sis.

sabar, setiap ujian ada hikmahnya, jangan putus asa dari rahmat Allah ye..usaha lagi, cuba amalkan makan kurma, asid folik sebelum merancang untung mengandung anggaran sebulan sebelum.. supaya rahim kuat dan kandungan pun kuat. InsyaAllah doa banyak2 pada Allah juga.

sama la sis..tp saya bukan sbb gula tinggi dlm badan tp Sya trllu lasakkk pada TM1... suka gi gemmm... suka tunggang terbalik..pastu jatuh bkali kali... alhasilnyaaa mcm sis la..2x juga cmtu.. then now tgh preggy...xnk.aktif dah

kalo tau saja da positive pregnant,cpt2 jmpa doc minta ubt kuatkn rahim.mkn folic acid. jgn bt krja berat.mop rumah ke apa,bg suami bt..sis duduk saja..bed rest! atau lepas keguguran,sis kena berurut.berpantang juga..jgn putus asa.

2y ago

sbb Saya pun pernah keguguran..hurm.sakit hati salahkn diri sndiri.lpas 3 bln pregnant balik,Saya amalkn folic acid dgn mamom hope.skg da bersalin anak kedua.semoga tabah dan sabar ya.