Tak makan pil asid folic

Saya buat buku tepat 3 bulan pregnant . Doktor tak bagi ubat asid folic ( kecik2 tuh ) tapi dia bagi pil zincofer sahaja . So , disebabkan saya baru baca pentingnya makan asid folic 3 bulan pertama , saya berasa takut dan risau akan perkembangan anak saya . Sekarang , saya patut makan asid folic ataupun stay dengan ubat yang doktor bagi ? Tolong bantu saya 😭

Tak makan pil asid folic
77 Balas

puan ada inform tak kpd nurse atau doctor di KK yg puan tak ambil folic acid sebelum ni?Folic acid sgt² penting utk perkembangan bayi dlm kandungan di awal kehamilan.Sebaiknya puan start mkn sekarang.Boleh beli di Guardian atau watson,1 papan folic acid tu tak sampai RM5 pun.Lepas 18w-22w better buat detail scan di klinik swasta utk tahu perkembangan baby puan.Saya doakan kandungan puan sihat dan tiada apa² masalah.😊

saya mmg xboleh go dgn ubat ni dri ank no 2 smpai skrg. last2 dokter tukarkan sya dgn 4jnis ubat.. alhamdulillah.. ubat ni bergantung pd diri seseorg.. sbb lain org lain .. xsma.. so jgan risau. dia elok .. ap yg ibu2 smua bg comment tu btul. tpi klau sis xboleh makan n muntah2 kne bg tahu nurse.. spya merka dpt tukarkan dgn ubat lain... 😊😊

saya pun makan zincofer dari 3weeks. mula2 memang ada makan folic acid yang kecik2 tu. so nurse dari kk bagi zincofer je tak perlu makan folic acid dah. memang nak telan tu perit rasa nak muntah. sekarang alhamdulillah dah 34weeks. n saya amalkan kapsul minyak zaitun jugak. doakan kandungan saya sihat dan dipermudahan urasan bersalin tak lama lagi🥰

4y ago

samalah saya sis. buat buku pink dekat kk ada bagitahu nurse yang saya makan acid folic, lepastu nurse bagi zincofer dia kata lepasni makan ni je sebab semua dah ada lengkap. tapi saya amalkan kapsul minyak zaitun jugak start saya 4weeks. alhamdulillah nurse puji hb cantik . tunggu 36weeks scan lagi dekat kk.

seeloknya start tahu pregnant smpai 12w kna amik folic acid...tp dh trlepas masuk 13w keats jgn skip ubat ni la, zincofer...dia ad folic acid jgk...ubat ni pling byk iron 115mg brbanding iberet (105) dn obimin(35)...sy sarankn amik zincofer ni before tidur dgn air jus tnpa gula...sbb kbanyakn klu amik wktu pgi, slalu muntah...

sebelum ni saya makan ubt asid folid kecik tu, dan vitamin dan tambah darah but hb still tak okey bawah 10. 8.9 doc risau, so doc cuba tukar ubat ni. takut jugak isnin depan nk kene checkup hb and baby risau takut hb tak naik😖,harap-ii okey becoz dah 6months dah but hb still low takut sangat akan terjadi pekara buruk😭

salam sis. Folic acid penting untuk 3 bulan pertama untuk elak spina bifida kepada baby. lepas 3 bulan folic acid je x cukup utk tampung keperluan ibu & baby sbb kebanyakan ibu akan drop Hb. sebab tu Dr suruh makan zincofer. jangan risau dalam zincofer tu multivitamin termasuk folic acid sekali

sy pn dpt y nie.. nie ubat y paling bgus tuk kandungan.. dye ade sume dlm tu.. tp tu la.. mencabar mkn dye.. 😅 kalau perut penuh mmg xdigalakkan mkn.. kalau x bole muntah balik.. muntah mmg la xsenang sb bau dye bau besi karat.. lg bes kalau makan ubat nie mmg sembelit.. 😅😅

dlm zincofer dah ada segala mak nenek vitamin dah, zincofer jgk ubat tambah darah. bila pregnant kita perlukan byk darah. cara mkn supaya tak mual, ambik sebelum tidur. make sure 2 jam selepas mkn la.. jgn minum dgn susu or any air yg ada caffeine. nak minum dgn jus fresh okey la..

Dlm ni dh ada folic acid.. Ubat ttp kne mkn sis.. Try la amik jenis lain kt farmasi klu xleh mkn yg ni.. Klu xpun bincang ngn doc atau misi ckp xleh tolerate.. Dia akn tukar ke ubat lain. Sbb bila xamik iron hb akan drop.. Bila drop ssh nk pickup.. Mkin turun nnt ank lak xcukup zat

Saya tak boleh makan ubat klinik bagi.. Kalau makan je mesti mual mual muntah muntah.. Then bagi tahu doc yang saya makan supplements dari shaklee.. Alhamdullilah doctor mmg benarkan makan... Nak tahu lebih lanjut boleh wasap saya http://www.wasap.my/60197857093/shaklee