Tak makan pil asid folic

Saya buat buku tepat 3 bulan pregnant . Doktor tak bagi ubat asid folic ( kecik2 tuh ) tapi dia bagi pil zincofer sahaja . So , disebabkan saya baru baca pentingnya makan asid folic 3 bulan pertama , saya berasa takut dan risau akan perkembangan anak saya . Sekarang , saya patut makan asid folic ataupun stay dengan ubat yang doktor bagi ? Tolong bantu saya 😭

Tak makan pil asid folic
77 Balas

sy mkn zincofer...dlu mkn hk kecik2 tu...bila dh chek up mkn yg tu...hk kecik2 tu dh xmkn...sbb nurse ckp semua dh ad...mkn dua2 tkt telebih obat lak....sy mkn sblm nk tdo...mula2 xley telan...tp sy cuba utk baby...alhamdulillah skrg dh serasi...

sy time pregnant doktor bgi zincofer sbb hb x bgus..dlm ni smua vitamin completed dh termasuk folid asid.sy ambi 2 jam pas mkn sbb sll muntah klau ambi sblm mkn.cma rasa dia mmg memualkn la jd mkn dgn air jus bru blh telan.syukur zincofer sgt ssuai dgn sy

4y ago

Btl tu, sya pun sama. Mkn zincofer slps 2 jam mkn. Kalo mkn zincofer sblm min, start akan rasa loya, nak muntah dan pening2.

Tak payah folic asid dah, dia ada sekli dlm tuu ubat tu.. Lpas tuu minum dgn air jus, atau pon oren sunquik tu, buat suam2. Alhamdulillah bule minum, xde rasa nak muntah2 dah. Sy pon mkn ubat tuu, alhamdulillah sekarng dah 7 month daa..

Asid folic sbnrnya bagus amek 3bln sblm preggy dan 3bln pertama preggy. Awk buat buku tepat 3bln pn dh terlepas. Tp biasenya doc akn bg sampai nk bersalin. Mayb doc bg awk ubat ni bersebab. Just mkn je, nt next appoinment blh tnya doc.

Zincofer ni kalau makan waktu malam boleh ke ? Saya pun sama doktor tak bagi asid folic terus dia bagi zincofer .. tapi saya jarang makan sebab muntah jugakk .. if saya tak makan apa2 ubat adakah baby akan ada masalah ?

4y ago

Boleh makan malam sis, saya pun makan zincofer waktu malam, sebelum tidur

Jangan risau sis.. Klu amal kan pemakanan yg berkhasiat banyak kan makan sayur n buah.. Asid folic n vitamin ni sebagai tambahan sbb kdg2 x ckup utk badan sbb x semua org mkn sayur n buah serta makanan yg berkhasiat yg lain.

zincofer ni ade kandungan 4dlm1 . iron , vitamin , acid folic . sbbtu nurse bg 1ubt skligus . tkyah telan bnyk2 ubt . tp sy tak serasi . asyik muntah mkn ubt ni . so sy mkn ubt yg satu2 punya . dktor kata benefit dia sama je

Pil ni semua dh complete sis, folic asid, vit b complex, vit c, iron. Xperlu mkn pape pil lg. Kalo sy sesuai yg ni, xleceh nk mkn satu² pil yg kcik² tu. Tpi pil ni mula² mkn pening. Smggu lps tu bru ok. Hb pn cntik.

saye 2buln misi dh bgi ubat nie,Mase buat buku bby .tapi bila mkn ja ubt nie .makann mesti keluar blik ..munth ..apa pendapat anda .ok ka ubt nie ..tpi saye dh stok mkn .Sebb x thn munth ..Klau x mkn tkot pulk kesihatan bby ..

4y ago

Makan ja sis, buat ayaq oren sunquik suam2 makan dgn ubat ni, alhamdulillah ok, sy dari perut 4 bulan smpai ke 7 bulan amal macm tu ja. Dia kena minum dgn jus2 jaa.

Dalam zincofer nie cukup lengkap ....dulu2 kena mkn byk ubat sekarang satu je..senang😊 kalau ragu2 tny la doc.. biasa doc/farmasi akan terangkan description ubat sebelum bagi dekat patient..