asid folic

"Hai mummy's.... Kandungan dah 5 bulan perlu makan ubat asid folic lgi ke... ?

20 Balas

Hai dear. Ya kena makan sampai bersalin . Saya makan sampai habis pantang senang citer sampai habis ubat tu 😂 sebab tu ada yang beli vitamin kat luar yang ada folic acid sekali dalam tu. Nnti tanya nurse kalau beli vitamin apa yang sesuai utk mommy.

Biasa nya dh 5 bulan tu doc dh bg multivitamin.... Dh amik multivitamin dh bleh stop acid folic sbb dlm multivitamin tu pun dh ade acid folic

Klu abik ubt obimi, x perlu lg mkn asid folic... Sbb dlm ubt obimi dh ada asid folic... Sy 5 bulan dh.. Dctr yg Brth..

Makan sampai bersalin sis. Tp kalau dapat ubat zincofer ke iberet ke obimin, acid folic dah ade dlm semua ubt tu.

Klau nurse kk sye dia ckap kritikal utk maok mase 3 bulan pertama je. Then, klau nak stop pun no harm.

4y ago

Utk amik

Selalunya 3bulan pertama je. Kalau ada masalah apa2 yg berkaitan baru kena teruskan.

Sy aritu smpai 3 bulan jer.. Lepas tu kk tukar ubat lain..

sy smpai skrg makan folic acid .. skrg kdungan dh 34weeks

smalam check up nurse kata 3 bulan prtama shaja 🤷‍♀

4y ago

Ye betul

Mkn ubt yg klinik bg.. Iberet/obimin/zincofer.