Kebesaran size perut

Saya baru wk 29 2 days , ramai yg kata perut tidak kelihatan besar , tetapi doc scan baby membesar ikot minggu yang tepat . Sy jadi serba salah

38 Balas

kenapa awak nk kena perut besar. kalau saya jadi awak sy nk sorot. 1st baby perut 7-8bulan baru nampak. 2nd baby je masa 5-6bulan dh nmpk. mai nk bersalin perut besar sgt. mmg xlrt nk bawak. tmbah sakit celah kankang semua. nak tido pon susah. jalan pon mcm penguin. nak solat pon susah. kena slow2. perut tak perlu besar awak. tak perlu nk dgr ckp org. esok perut awak besar mkcik2 bwg tu ckp mcm lain pula. ckp awak xreti jaga makan. esok perut besaq susah beranak sbb baby besar. yg paling penting size pembesaran baby dlm rahim awak normal. mengikut week. dan doctor check baby awak semua dlm keadaan okay.

Its okay sis. Yg penting ialah pendapat doctor bukan org ramai. Jika dr kata baby dalam kandungan okay, insha Allah okay. Yg penting baby membesar dgn sihat aamiin 🤲🏻 kenesaran perut ni ikut setiap individu sis. Tak sama dgn yg lain. Saya pulak perut besar mcm preggy twins 🤣🤣 bila perut besar, mcm2 lerr org komen tp xpeduli lah. Dr kata okay, insha Allah okay lah tu. sis jgn risau. Lebih baik jgn stress demi kebaikkan baby. Kalau org kata kecik, ckp ja dr kata semua okay so jgn nak mengalah mereka dlm bidang perubatan 🤭

takpe sis jawab je sorok perut... mulut org ni mmg selalu macam tu dulu saya 4bulan pun org tegur x nampak perut, sdgkan baru 4bulan perut saya nampak start masuk 8bulan ke atas, baru nampak besar betul... 9bulan xley cover dah.. lagi2 kalau selalu pakai baju besar saya pergi kerja pakai jubah longgar besar, pastu saya bgtau due bulan jan 2023 ni, semua pakat terkejut... tahan sikit ye sis... nanti akan nampak bump tu sampai takde baju muat nak pakai dah 🥹

saya 29w 4 days,perut comel je adik ckp kecil bulat mcm mainan..hahahaa so far doc ckp berat bayi Alhamdulillah semuanya ok..jgn fikir sgt sis,saya anak 1st rata2 ada yg perut kecil ada yg nampak..saya blh kata tinggi pinggang mmg agak panjang sikit jd perut tu mmg nmpk kecik klau org tgk lagi2 anak prtama kan.. jgn ambil sgt pandangan org perut kecik ke besar janji bby & mak dia sihat2 semua tu dah ok..

1y ago

betui tuu sis saya baru 4 bulan perut kecik sbb saya jenis tinggi,tapi saya bersyukur janji baby dlm perut membesar dgn sihat tu ja lah

sama la kita sis, saya dah 39w minggu ni tapi perut kecik. tambah pulak perut dah jatuh hujung2 nak bersalin ni, ramai org tegur saya nampak maintain je masa pregnant dgn sebelum pregnant. tapi alhamdulilah baby membesar ikut minggu tu saya dah tak risau, biar la org nak ckp perut saya kecik ke apa janji saya tau baby sihat hehe ❤️

Sama laa sy 6 bulan pun tak nmpk perut lg. smpai ada yg ckp sy tipu ckp pregnant. Biar lah org nk ckp apa janji baby sihat 😍 lagipun jimat duit nak beli baju baru 🤭 Mak sy pregnant twin perut tak nampak langsung. Org pun taktau yg dia pregnant masa tu 😅 Think positive ja sis. InShaAllah semuanya baik baik 🥰

1y ago

betol sis...baju boleh pakai lagi...baju preggy pun x pakai2 lagi😅😅

takpe sis... biarkan je orang nak tengok besar mana.. asalakn baby dalam sihat😂😂😂😂 kalau saya lagila.. saya suka pakai baju besar2 sampai kan orang tak tau pun saya pregnant... tau tau anak dah keluar je😂😂😂.. ehhh bila mengandung?! lohhhh.... 😄 Diorang x perasan😄😄

awak ramai2 tu doctor ka...dorg ada scan baby dekat rumh.jika tiada..ignore yer apa ramai2 ckp..ikut juga badan,berat,ketinggian dan sebagainya...doctor check size mmg ikut apa yg nmpk dlm perut...ramai3 tu nmpk luar bukan dalam...Jadi xperlu ambil pusing sangat...rehat,jaga diri,makan makanan healty, dont stress

Abaikan je.. sy ni tgu hari je nak bersalin. Dah 9bulan pon org dok ckp perut kecik.. xnampak perut la.. padahal baby sy besar je.. xpelah awk, janji awk n baby sihat² dh la. Kita mengandung bukan tujuan nak tayang perut kat org.. jaga aurat InShaaAllah baik2 je..

wajib ke time preggy nak kena nampak perut besar2? bagi saya takperlu pun nak perut besar nak menunjuk yg kita ni preggy. cukup sekarang ibu tahu anak dalam kandungan tu sihat. dan doktor pun sahkan baby sihat dan membesar dgn baik. sudahhh. pertanyaan makcik2 bawang tu abaikan jela..