Puasa awal trimester

Saya baru pregnant dalam 6w mcm tu...Alhamdulillah dah nak masuk 4 hari saya berpuasa, tapi saya ada 1 masalah..sepanjang waktu puasa saya asyik sakit kepala & rasa mcm ada angin dalam badan bermula dari pagi hingga ke waktu berbuka...tapi bila dah berbuka, saya okey sahaja...situasi ni buat saya rasa risau dengan kandungan saya...ada x moms mcm saya...

26 Balas

saya first pregnancy haritu puasa dari 4w. alhamdulillah okay sebab alahan belum teruk. petang2 ada sesak nafas juga sebab angin & GERD, tapi manageable. alhamdulillah puasa penuh masa tu. badan berangin memang normal 1st trimester, puasa atau tak. lagipun 1st trimester kita takde perlu additional calories lagi sebenarnya jadi boleh makan macam biasa je. just make sure makan benda yg boleh buat kenyang tahan lama waktu sahur tu. lebihkan protein, ambil complex carb instead of simple carb, ambil lemak sikit, banyakkan fiber, banyak minum air.

1mo ago

okey² baik..tq puan untuk info tu 😊

syaa msa pregnant first baby dh msuk 5month , terus terang , sya bukan tak nak berpuasa , saya risaukan baby, sbb saya ada penyakit anemia , darah merah kurang , jadi memang sya tak berpuasa sepanjang bulan puasa . and 2nd baby now bf waktu mlm, siang sya sulam fm sbb dia serasi dgn fm juga. mcm sis bru 1st trimester , janin dlm proses utk membesar , kena ada zat yg baik utk baby . apapun sis try tanya nurse kkm ya .

1mo ago

sama dgn sya 5bulan.doc mmng tk saran tuk puasa sbb sya gdm on diet,berat bdn tk naik baru2x ni pulak hb drop bnyk. doc ckp nk cuba brpuasa bole shje . tpi sya tk berpuasa sbb fikir ank . prnh satu hri sya lewat mkn dri ptg tk rase gerakkan baby.risau sngt .

sy xtau la kalau orang lain. tp sy setiap kali awal2 pregnant mmg pening kepala bedenyut2 and perut bloated. badan berangin je.. time 2nd pregnancy mase tu sy 6 bulan and bulan puasa alhamdulillah sy boleh puasa. sbb sy xde risiko. kali ni 3rd pregnancy bulan ramadhan sy dh 3rd trimester. perut asyik mengeras je bila puasa. sy gdm on diet control. dapat puasa sehari je. lain hari sy tak puasa.

saya teringat puasa tahun lepas sis,time tu saya pregnant dlm 11weeks mybe,,and saya puasa,, saya ingtkn saya ok,rupanya bila cek doktor anak saya da xad... and sahkn saya gugur atas sebab janin tak berkembang. tahun ni Allah bagi rezeki lagi pada bulan puasa, saya skrg tgh pregnant 6weeks tapi mmg saya tak puasa langsung sebab pernah jadi kes kan,sya tak berani nak amik risiko lagi..

sy 13w dh..tp masa awl2 tu sy mmg ada alahan yg teruk..skrg mkin kurg alahan tp sy tetap xbrni puasa hri2 ..sy selang2 kan puasa pikir bby kt dlm tu..mmg sy lembik la kalau puasa teringat bby mcm mna laa..selang seli sy puasa..hri 1st puasa tu pon asik terasa bby mengeras timbul je ..hri ke2 stgh hri je puasa..ikut kmmpuan diri dan bby..

1mo ago

oh yeker puan, yelaa kalau dah ada tanda baby x okey mmg patut laa kita risau dan jangan paksa diri untuk puasa...mcm awal trimester ni susah nak agak...sebab masih baru kan...itu yang jadi tanda tanya 😊

sy ank nk msuk 3, Alhamdulillah ank 1 smpt puasa,ank ke 2 mgandung 1st trimester mang sbulan x pose. skrg ni tgh pregnant nk msuk 2nd trimester pon x pose. 1day pose je pose,itu pon lps buka kejung ats katil.. 2nd day dh xpose smpi skrg,risau diri dgn bby. xpelah,,nti dh lps bsalin.. ganti.. sy ni suka fikir bkn².. so cpt susah hati..

Apa2 pun pikirkan kandungan. Dah rasa lain2 tu jgan paksa diri puasa. Puasa blh ganti tp anak klau dah xde nyesal pun xguna masa tu… saya pun pregnant first frimester last year, saya tak puasa pun. Sbab saya nak dpt anak bukan senang. Pregnant je gugur. Alhamdulillah yg ni baby bertahan smpai la dah bersalin skrng dah 4 bulan dah baby.

1mo ago

baik puan 😊 InsyaAllah lepas ni kalau rasa x okey, saya x paksa diri untuk puasa

trimester pertama ni sangat penting untuk perkembangan baby. saya memang takkan puasa kalau pregnant. kita taktahu keadaan anak kat dalam. kalau ibu pun sakit kepala, anak kat dalam macam mana? banyak lagi masa lain boleh ganti puasa. fikir2 kan.

1mo ago

2022, saya puasa direct sampai hari ke 11. kandungan masa tu 8 weeks, bila masuk 9 weeks, ke klinik nak scan baby, doctor cek n jumpa fetal heart tiada. so dia refer hospital, threatened miscarriage tak slh, n hospital set date lain utk appointment. Selang seminggu dr scan tu, sy dah keguguran. Sebelum tu saya just penat satu badan je. Puasa mcm biasa rasa lapar biasa gitu. Cuma tang penat, yg beraatt sgt tp sy tak layan. Agaknya sy puasa tu, baby tak dpt nutrient cukup untuk dia develop jantung etc, and placenta sy pun mungkin belum develop sepenuhnya utk pass nutrient kat baby. Mcm tu lah, maybe ikut badan org jg. Baby progress cpt atau tak.

sy alhamdulillah.. puasa MCM biasa.. badan angin Tu normal, sy pun still badan angin., SBB awal trimester .. doc galakkan berpuasa, if X larat langsung boleh berbuka.. buat masa sekarang doc ckp sy boleh berpuasa.. awl trimester insyallah xde ape.. Jaga mkn

1mo ago

oh yeker puan, baik²....mungkin saya pun patut rujuk doktor laa ye untuk kepastian..sebab yelaa badan orang lain²...ada okey ada x okey...tq puan utk komennya 😊

sy bru msok 7 minggu ad try puasa tp thn setengah hr je perut pedih n menggigil trus buat air manis bru lega tp perut dh msk angin X lalu nk mkn dh.ptg Tu lps mkn trus rasa lemah. X larat nk buat ap2. trus sy x puasa dh sbb rasa lain sgt bdn 😅 xpela nti Kita ganti puasa 30 Hari je

1mo ago

kalau sampai mcm tu...bahaya juga puan...mcm saya badan larat & x rasa lapar sangat cuma kepala pening jee kadang²...itu laa saya pun tengah tengok keadaan saya mcm mana..kalau x ok mungkin saya pun x puasa 😊