Bila waktu paling awal boleh scan?

Saya baru 5minggu 5 hari, saya banyak terjumpa post dari ibu2 yg kantungnya ksong bila pegi scan (nauzubillahminzalik). Bagaimana nak make sure janin sudah ada dan janin sy sihat walafiat? oh ya,semalam sy muntah2.. adakah itu alahan? .. Minta pendapat semua. saya runsing... dan ini pengalaman pertama sy preggy.

5 Balas

InsyaAllah. Doa yg baik2 utk diri dan baby. Semoga sihat selalu. 😊 sy dh alami dua2 situasi. Scan nmpk janin & scan kosong. Masa scan kosong tu, rasa kosong jugak hidup sedangkan alahan still rasa mcm biasa. Huhu.. Tp kuatkn semangat, fikir positif. Alhamdulillah.. Lepas tu rezeki pregnant semula wlupn fobia juga masa nk scan mula2 tu. 😅

Selalunya 5 weeks belum nampak lagi. Sebab masih kecik lagi. Saya dulu pun scan 5 weeks tak nampak. Scan masa 8 weeks, baru nampak kantung & heartbeat. Kalau muntah tu mungkin alahan

Sy scan 7weeks dah nampak baby dan kantung tp heartbeat xde lg, setiap org berbeza pengalaman. Dctr suruh sy scan balik 3mggu kemudian.

Samaa. Banyak sgt baca post2 mcm ni. Ada yg suruh stop baca. Isnin ni nk bukak buku. Harap semuanya ok.

Kalau 5 mggu biasa dh nmpk dh..dh boleh dgr nadi jantung..mcm sy scan mmg dh dgr bunyi nadi..

5y ago

ouh😍😍 okok... terima kasih share sis...