Masalah keputihan masa hamil

Saya ada masalah keputihan yang sangat banyak masa pregnant..saya tak tau dah apa cara nak buat keputihan ni hilang...at least nak kurangkan...tolong saya pls...

23 Balas

Keputihn xbole di pndg ringn.. sb bole bhya kn bby.. sy di awl kehamiln smpai skrg still ada lgi kepitihn kdn kehijauan.. sy dh pernh mik simple buat test so di sah kn GBS+VE..so dpt ubt insert kt vagina je dh 5x sy guna n mkn ubt pm still ada lgi.. smbil tu sy mkn yogurt bru kurg skit..now sy dh 28 mnggu.. nti nk bersalin kna bgithu misi or doc yg sy ada GBS+VE nti dye akn beri antibiotik utk bby spya xde trkna jngkitn kuman.. so spe2 ada keputohn wlau x gatal or bau ttp bole bhya kn bby so kna cept2 bgithu doc or misi.. lgi stu.. pnty liner kna kerap tukr dya jam skli klau bnyk dn pkai suar dlm yg longgar dn psti kn vagina kita dlm kedaan kering sntiasa spya bole kurh kn keputihn tu nti.. ape pn kita sme2 doa agr xde ape2 jdi pd bby insyaa ALLAH.. AaMiin..☺️

4y ago

Keputihan yg bnyk.. kdg wrna kuning .. kdg wrna putih ssu dan ada jgak warna hijau.. ada orang gatal lau ada GBS tu mcm sy xde gatal cma kerap kluar sb tu pkai pnty liner dan sy kerap tukr dlm 2 jam skli utk kebersihn..now sy dh 34 mnggu 2 hri.. ttp keputihn tu ada lgi walu sudh di rawat😩

cuci miss v dgn air rebusan sirih.. lps rebus pastikan trus guna jgn biar smpai sejuk n blh campur dgn air biasa supaya suam2 kuku.. alhamdulillah sya slalu amalkan cara ni so far keputihan kurang.. n kalau boleh elakkan2 mknn yg masam2, tu salah satu penyebab kputihan kluar..

Sy pun ada masalah keputihan, tp setiap kali buang air kecik sy mesti cuci n sabun then lap kering2. Lepastu banyak kan minum air kosong. InsyaAllah kurang. Kalau sy lepas bersama suami, sy cepat2 cuci dalam...sebab kalau tak nnt banyak keputihan . Tak selesa rasaaa..

Saya pun mengalami keputihan banyak tapi better bagitau doktor cepat takut nanti keputihan puan ade jangkitan. Nanti akan effect pada baby dan proses bersalin puan. Nanti doktor akan buat hvs test dan bagi ubat antibiotik

3y ago

Die amik swab test kat kite punya tu.

Saya pun ad keputihan + kehijauan .. tapi dah amek sample .. takde GBS .. Alhamdulillah okay .. normal waktu pregnant tapiii jangan lega sangat. bagitahu nurse/doc tuk lebih lanjut

Mase mengandung yg penting elak mkn or minum bende manis2,bykkn minum air suam..insyallh dpt elakkn dr jangkitan kuman n pastikan miss v kite tu sentise kering selepas berhadas..

Makan yogurt atau minum air buah campur yogurt seminggu tiga kali…insyaallah..masalah keputihan akan hilang…kalau keluar pun sangat sikit dan tak berbau dan warna normal..

Salah satu petua nak hilangkan keputihan masa mengandung salah satunya jangan makan roti..roti ada yis...dia menyumbang jugak untuk keputihan jadi lebih banyak..

Basuh dengan air rebusan asam gelugor + garam(agak2 aje) Air kena suam2 ok.. Nnt lepas bersalin pon elok d amalkan.. Pas tu lap tempat tu jgn bagi lembap..