HB

Saya ada masalah HB rendah, boleh bantu macam mana nak bagi HB naik.

19 Balas

Sy sblum ni hb 11.8..tpi sbb xdisiplin dlm pemakanan.sy kerap minum air cappucino dan minum teh 2 3 kali..2nd check up 6julai 2020..hb sy drop ke 10.8..teruk kene marah dkat doktor..😴😫dia sruh sediakn ikan bilis..setiap kali hidangan..ambik ikan bilis..ikan bilis bleh bntu naikkan hb dgn cpt..jambu batu..bayam..hati ayam....buah oren...hurmmm sy tgh struggle nk naikkan hb..sbb kne pg kk lg 20julai ni..skrg ni,sy msak byam je.dgn ambik jmbu batu dan buah oren...mintak2 la hb sy cantik lg...🙂

Entahla.. hb sy pon makin teruk.da cucuk venofer, mkn semua mknn yg naikkn hb, maltofer, jus mamariam & mnuman berkafein lgsg x mnum tp makin trun.. khms ni kene cucuk venofer kali ke 2.. doc siap suh amk sample najis nk cek kot2 ada cacing ke.sabar jela..

4y ago

awak sama mcm saya, jus mamariam saya minum jugak dri awak pregnant sampai lah skrg tgh tunggu masa je, awl2 naik jee, makin nak dkt bersalin makin turun mendadak, doct suruh sya beli maltofer dkt farmasi katenye semua org serasi, dan hb akan naik, skrg saya tgh amalkan. hari khamis ni check up doakan saya punye hb naik byk yee 😭

Sangobion... Blh cuba sis.. Sya anemia in prgnncy..hb 5.0je..kna msul darah... Lps dischge hosptal sy mula amlkn sngobion.. 1biji 1hari... Syukur tiap kli cek hb xprnh kueang dari 12..

Sy 39weeks hb still 10. . Sy dh pasrah😅 Doktor pn xmau suntik utk naik kn hb,sbb cek smua bkenan hb mmg xda masalah. . Tp sy sdikit rsau msa mlahirkn nt je. .

Makan obimin sebiji 2 jam selepas sarapan. Kena makan hari2. InsyaAllah okay je hb walaupon tak lalu makan benda lain. Tapi elakkan minum minuman berkaffien.

Macam saya, Alhamdulillah naik hb bila makan ubat yg kk bagi tu bersama air limau kasturi. Sebelum tu, berbulan2 saya anemia in pregnancy

4y ago

sis, air limau kasturi x letak gula ? air sejuk ke suam?

Kalau saya , saya amalkan minum susu Anmum Materna tu . 2 kali sehari . Lepas seminggu amalkan,hb okay dah lepastu

beli pati delima makan dgn ubat tambah darah selepas makan nasi aggran 2 jam selepas tau.. InshaAllah naik 😂 sy buat

minum air jus jambu warna pink yg ada jual kt pasaran, tak pun jus delima or sunquick inshaAllah hb cntik je ☺️

Boleh try mkn sagobion. Jambu batu, kerang, hati ayam. Kurangkan pengambilan kopi, teh, milo or coklat