Breast Bengkak

Sapew mcm sy tuam gn air pns then ta mjdi ????

Breast Bengkak
25 Balas

Try suruh bidan urut, then you terus pump or df baby. I dulu selalu jadi. Sakit sangat. Keep on pumping every 2 hours. My doctor said jangan tuam, nanti susu production jadi lagi banyak, lagi sakit sebab saluran still tersumbat. Lagi kerap df/pump, lagi cepat baik. Just kalau dah 2 hari tersumbat u kena pergi ambik antibiotic, takut jadi jangkitan kuman.

Awak cuba urut atau minta husband urutkan slow2 tapi sakit sikit. Atau cara lain bagi baby awak hisap sikit ,sekejap pun tak apa nanti susu tu terus keluar laju awak boleh pump sambil urut2 breast. Dia akan keluar lancar tak bengkak dah. Saya pernah kene macam ni ,sakit 😩

Jangan give up sis. Tuam lama2 sikit guna tungku. Masa pam tu picit2 bagi bengkak tu pecah. Pengalaman saya minggu pertama lepas bersalin memang susu kurang sangat. Tak sampai 1 oz. Sebab demand baby kurang time tu. Skrg dah masuk 2 bulan melimpah susu.

Kalau bengkak, cara mama bagi baby susu adalah salah. Normal, lepas beranak. 1 2 hari tu memang air susu kurang sesangat. Tapi, pastikan bagi baby susu terus mengikut cara yg betul. Then, lepas 2 3 hari air susu akan bertambah dan banyak.

Sis try tuam dgn pek ais..lpas tu baru tuam dgn air suam..sy prnah buat.. alhamdullilah menjadi..nurse yg ajarkn..sb Masa tu breast sy bengkak sb susu byk..lgipn ank kurg nyusu...dah lembut breast baru pam, susu pn mudah kluar

Kalau saya, saya amek kubis bulat sekeping.. lepas tu basuh bersih2, dn lekap dekat breast.. Nnti susu tu sendri keluar... Tapi jangan ngn doc kalau buat benda ni.. Better g check up dlu lah...

Saya Masa tetek bengkak aritu Dan susu xnak kuar.saya sua gak dekat baby pastu dia hisap sampai kuar susu.lagi sebelah Saya korek pakai pin sebab nampak cam tersumbat.

Sy pn klo bengkak tuam air pnas xmenjd.... Sementara nk urut dgn bidan sy urut mse mandi@ urut dgn minyak bb... Klo urut kosong je jd sakit@pedih....

Saya dulu guna kulit kobis letak dekat breast, alhamdullilah kurang rasa sakit sbb sejuk. Dan mula kurang bengkak. Ini pertua mak mertua, boleh cuba.

Cuba belek puting ada tak mcm liang tersumbat? Sy penah kena.. belek puting nmpk mcm ada jerawat kecik.. picit terus memancut susu.. lega kot