Breast bengkak

Salam, breast kiri saya bengkak di kawasan dada dan tepi saya dah tuam, dah mndi air panas, mermet pon dh smpi xdk susu tp bengkak tu xnak surut jgk.. mcm mna ye.. rsa nk dmm pon ada..

9 Balas

beli epsom salt dan milk collecter, letak garam tu dlm milk collector kemudian masukkan puting sampai tengelam dalam air garam tu. Biar milk collector tu melekat kat breast awak 30minit. Kemudian urut2 tempat bengkak tu, awak akan nampak susu tersumbat tu keluar sikit2. Saya pernah kena mcmni, dah tuam dan urut masih bengkak. Saya urut sampai biru kemerahan kulit dada sbb nak bagi susu tersumbat tu keluar. Rupa2 cara tu salah, boleh pecah saluran susu. Kalau awak tak tahu mane nak beli, awak guna apps Grab tu, awak tekan mart kemudian search epsom salt.. tengoklah kedai mane ada jual. harap membantu 😉

1y ago

thnks awk, sya cba tips ni.. moga2 berhasil aamin

tuam je kawasan tu ..smpai mcm jd lembut bhgian bengkak tu .. sya pun sllu kena msa pantang .and kalau mandi pagi pakai air panas. panas yg mana bdn awak tahan . bnykkan siram bahgian bengkak tu .. untk kepala jgn pulk siram guna air yg agk panas tu ..guna air suam kuku je klu bole jgn gna air panas untk kpala .. lepas mndi trus pam smpai kosong .. awak pakai pam jenis mcm mna ..? kdang sb cra pam tu .atau pam tu xsesuai dgn awak ..

1y ago

alhamdulillah .. yang penting rajin mandi air panas pagi .. mesti surut makin kurang . saya pun pernh kena hmpir seminggu baru hilang .smpai ingat nak pergi klinik je😅

I pernah kena mastitis. Selagi tak demam tu boleh la try segala. Beli epsom salt & lecithin kat watson or pharmacy. Epsom salt tu boleh tengok kat TikTok camne nak guna. Sebab kalau dah ambil antibiotic, possible ke susu tak keluar lepas tu macam i jadi sikit gila. Nasib baby latch. Now dah okay lecithin i stop sebab dia cairkan susu.

pergi klinik sis,nt doc akan bg antibiotik ksi redah bengkak..sbb tu ada jangkitan kuman..sy pun mcm sis juga..jgn biar lama..nt buat kita sndri sengsara...

1y ago

ya..ada ubat tu doc bg..biasa nya antibiotik..sebab kalau suda bengkak jangkitan kuman da..

hi..sya pnh kena mcm ni..paling cpt lega bila baby sndiri yg isap.. if dh tuam pn rse lagi perit bengkak tu..

1y ago

ermm sma la skrg baby kedua sya macam tu.. dn msih di nicu tpi alhamdulillah ada ank sulung sya.. 1thn 7 bln kalo mmg x leh surut if dh pam.. sya minta tlng dia..semoga dipermudahkan urusan awa

Cuba tgk nipple ada putih2 tak. Cuba picit keliling maybe tersumbat

1y ago

saya picit/marmet nmpk okay niple saya, tp andai kata jd nnti mcm mna kita nk buang yg cheese tu. guna apa ye

keep on marmet sampai surut sambil2 tuam..

1y ago

ye sy duk buat ja. smpi sakit tengkok saya awk😅

baby ada x? cuba bg baby directfeeding

1y ago

jarak pam dah betul. cumanya awak kena set jam awak untuk bangun pam. if awak banyak kali skip susu badan awak akn drop. sbb otak terima signal yg kita xnk produce susu bdn dh. atleast minimum pam sehari 8x. max pam 12x. sementara baby awak masih diward. nnt baby dh keluar boleh df baby awak☺️

panggil org urut

1y ago

ni yg kali kedua kena, first rtu dh pgil tkg urut tu buat ya Allah skit sgt saya asyik menolak dia ja, bnda dh sakit dia buat bertmbh sakit😭