Gastrik

sapa kt sini pernah rasa kena gastrik masa pregnant..sy baru 5w..cane nk kurangkan rasa xselesa perut..

2 Balas

Yg mkanan pedas2 ni kurangkan.. makanan yg menimbulkan gastrik elakkan.. sy prnh kena masa masi awal pregnancy.. dlm 3 bulan bgtu.. smpai muntah sbb asam lambung tu lagi . Ohya.. ckp psl gastrik ni, ubat iron tablet pun makan tepat waktu ya sbb bila gastrik senang ja kluar balik ubat tu. Jgn mkan ubat masa perut terlalu kosong kalau ada gastrik dn jg masa baru siap minum susu atau lain2 air yg dilarang.. nurse sy pesan, ada gastrik ni kena lebih alert masa pemakanan ubat yg diberi dn jg pola pemakanan.. kalau x sesuai iron tablet, mnta la tukar zincofer sbb zincofer merangkumi semua vitamin . Sy mkn zincofer sbb sy ada gastrik dn senang muntah.. masa makan sy pun suka ikut famili berkumpul..

Cuba kerapkan makan jangan biarkan perut kosong. Buat masa ni elakkan makan buah n minum susu. Try ambik makanan lain yang sihat tapi x berasid.