Gastrik / heartburn

Hi mommies..ada x yang kena gastrik time pregnant ni..start 10 weeks ni rasa sangat sakit kat ulu hati..padahal baru sejam lepas makan.. macamana cara nak kurangkan gastrik ni ?

3 Balas

Elakkan makanan pedas,berminyak, makan dgn kerap tpi dgn kuantiti sikit, pstikan ade buah2 utk kudap2an, sy mmg buat stok buah/ biskut/ roti.. kdg2 tgh mlm, sy perlu mngunyah utk elak pedih ulu hati n msuk angin loya sume, mmg normal pedih ulu hati bila pgnant, rasa x slesa sgt kan..

Boleh try mkn pil Prebiotik ada jual kat farmasi. Kalau tak okay, consult dr ya. Mkn mesti on time jgn tunggu lapar bru mkn. Air masak cukup. Mkn sikit tapi kerap. Normal je klu preggy kena gastrik. Usus jdi lmbt tuk cerna makanan, jdi gas naik ke perut jdi gastrik.

Sy pernah kne mse 1st prgnant dlu. Sy minum gaviscon je baru ok.