confius and down?

salam..sy nak tanya, period sy sblm kawen mmg tak regular sebab sy obesiti. setahun berapa kali je datang. last datang bulan 11/2019 .sy dh kwen 2 tahun.tapi masih blm ada rezeki? minggu lepas sy sakit pinggang sangat2.sakit ari2.mual2 .breast pn denyut2.sy cek upt.naik T line mcm gmbr di bawah.spjg 2 tahun sy guna upt, belum pernah sy dpt result upt mcmni.T line tu jgn kata kabur, bayang pn xpnh ada.sy x puas hati, sy cek 5 kali tapi hari lain2.semua upt tu double line.tapi kabur . sebab kn terlalu lama nak baby.sy over excited.sy beli clear blue digital , sy cek NOT PREGNANT. Allah je tahu betapa hancur nye hati sy? boleh ke org yg period tak regular pregnant? sy confius.tolong sy?

confius and down?
28 Balas

sabar yer sis , masalah kita sama je .. saya pun dulu macam sis , saya dah ikhtiar macam² cara tapi still period saya kejap ada kejap takda .. kadang saya duduk macam orang laki sampai 1-5bulan tak keluar haid saya dah usaha pergi klinik apa semua cek takda masalah dalaman .. saya pun badan berisi juga , doc suruh saya turunkan berat badan dulu bagi berat badan ideal tapi saya tak ikut 😅 sebab saya jenis malas nak senam .. last² saya give up dah taknak mengharapkan apa² tiap kali tak period tapi berkat kesabaran dan doa saya selama 6y perkahwinan akhirnya tahun 2020 saya dikurniakan rezeki zuriat .. memang gembira kami suami isteri tak terkata , sebab saya sebab sabar,berdoa dan yakin dengan kuasa Tuhan sebab orang yang kahwin berpuluh tahun pun boleh sabar apatah lagi saya .. huhuu sedih , gembira semua perasaan bercampur masa tu , yelah orang sekeliling cakap saya mandul 😔 walaupun doc takda cakap apa² pun .. tapi saya tahan setiap cacian orang saya sabar , tipu lah kalau saya tak nangis syukur lahh dapat suami pun yang memahami tak mendesak nak ada anak .. selalu pujuk saya cakap pasti ada rezeki kita cuma belum pada waktunya yang sesuai.. saya pregnant pun sekarang ni dari first trimester saya takda alahan macam orang lain tetiba scan bulan 2/2020 baby dah 14w2d syukur juga sepanjang dia berada dalam perut saya dia sangat kuat .. sebab saya lasak buat kerja itu ini memang saya tak sedar sebab dah biasa bagi saya bila tak period tak hamil tu yang tak sedar , tu yang saya panggil dia baby ajaib 😅 sebab saya tak sedar kehadiran dia .. sepanjang pregnant ni takda apa masalah semua ok , sekarang menunggu hari je 37w3d nak jumpa dia .. hihii due date 18/8 ni saya doakan semoga sis pun dikurniakan cahaya mata suatu hari nanti ingat yer sis jangan putus berdoa walaupun lambat atau cepat pasti dimakbulkan , tiada yang mustahil dengan kuasa Tuhan 😊😊💪💪 percaya lah sis ..

4y ago

Allahuakbar, Allah Maha Besar kan. Jaga kesihatan, jaga diri and baby yeee. Semoga dipermudahkan segala urusan❤️

keluar dr diri seorang obesiti klu nak mengandung..dah 2 thun kan. jd jgn tmbh tahun lg tnpa apa2 tindakan... tak regular period boleh je mengandung..aslkan ada ovulasi.. tp klu dah la obesiti..period tak tratur pula tu..dah 2 thun try xjd. so kne la buat ssuatu. sy dlu obes tahap 4. 105kg bygkn bsr mana. diet trunkn brat bdn selama 4thun. org lain diet trun 10kg dah lekat tp sy smpai 60kg bru brjaya hamil. scra normal. tak smpat nk smbung rawatan iui ke2 sbb pkp hritu. jd dik..sy xnk awk brsedih dan keluh kesah lg.. brtindak utk trunkn brat bdn. bila obes ni..period tak tratur pula. maknanya awk mengalami pcos. telur tak matang.. jd awk kategori yg mmg sukar hamil. kne trunkn brat bdn.kne cut sugar. kne byk mkn sayur buah. kurangkan karbohidrat. ini je cara yg boleh tlg awk. awk boleh pgi mula rwtan ksburan dkt mne2 hospital yg buat fertility tp diet trunkn brat bdn bnd paling utama yg mereka akn nsihatkn awk. dan suami awk jg..klu obes jg kne diet.klu rokok kne brhnti. sy 9 thun dik.. xnk la awk jd mcm sy. tp 9 thun brbaloi bla Allah akhirnya hadiahkn jg apa yg sy mohon sgt. tp dgn syarat..ikhtiar..ikhtiar dgn erti kata sbnr. jmp doc cek apa mslh. diet.. belajar guna opk..kesan wktu sbur kta bla. blaja ilmu2 ttc.. mkn mknn sunnah n mknn yg elok utk ksihtn telur dan sperma.

4y ago

saya pun mcm akak. berat saya cecah 107kg. sebab saya ni jenis pemakan.lepas timbang tgok berat mcm tu, terus ckp dgn diri sendiri, saya nak kurangkan berat badan. goal saya nak cecah bawah dari 100kg. nak berat ideal mcm dulu. saya start gi gim, jaga pemakanan,bila saya turun dalam 5kg, saya terus lekat. saya pun tak percaya sebab sebelum ni saya adalah jugak period saya ni satu bulan 4 hari je. so rasa peratus nak mengandung tu susah. tapi bila datang tarikh nak preiod, tak datang. saya amik keputusan buat upt, terus keluar pregnant, alhamdulilah. tapi saya tetap nak jugak jaga pemakanan saya and kalau boleh nak turun berat badan. saya doakan pada smua yg mcm saya akan terima bwrota gembira seperti saya. mungkin bukan skrg, tapi Tuhan dah tetapkan bila rezeki kita akan sampai

Sbr ye pasti de rezekiye t puan.. Dugaan nk ank ni pelbgai.. Cm sy ank prtme mngl.. Nk dpt ank kedua 4thn tggu.. Bile trlwt 1hri pn sy da cek upt sbb mmg mnggu.. Tiap buln sntiasa kira wktu subur.. Bile cek upt hslye cm puan.. Bile smgu lwt cek gne clear blue hsl ye ngtf.. Mmg duit sy hbs pd test upt n test ksbrn.. Menanti si kecil amtla ditggu2.. Akhrye slps 4 thn sy prgnt.. Sblm tu pnh skli keguguran.. Allah jek taw ms sy mngs seowg diri.. Suami di sbh.. Kami pjj.. Sy brpntg sndri.. Sy xnk sshkn mak ayh sy.. Sbb t mrka mengata wife skt suami xblk.. Sy sndri di lawati shbt2 baik sy n jrn yg baik.. Hrpn sy puan jgn brsdh n brpts Ada.. Yg pastinya Allah bgi rezeki zuriat pd tpt msye yg sesuai.. Alhamdulillah Allah bgi sy zuriat +membeli aset rumh yg xnh sy jgkakn.. Stiap ujian yg Allah beri sbnye psti de hikmh menanti.. Sy fhm prsaan ibu yg mmg inginkan zuriat.. Sy doakn puan akn dpt zuriat pd tahun ini.. AMIN AMIN

sy pn sama mcm sis. dh 2thn kawen, period mmg ke laut. obesity jgk, sebelom kawen pn tk brp regular. cycle pendek sgt, kdg sebulan lgsg tk period. dlm setahun, mst ada bulan yg tk period lgsg. awal thn ni sy turunkan berat sikit, di samping amalkan rawatan islam yg sy baca kt gugel utk dpt zuriat. alhamdulillah bulan mac thn ni ALLAH bg rezki. tk smpat pn turun berat sgt. symptom pn mcm sis. serba tk kena. bila buat upt, naik double. tkpnah sekali sepnjang kawen dpt dua line. tp tknak terlalu excited, sy terus ke klinik utk sahkan. sb tknak terlalu berharap, nt kecewa.. syukur alhamdulillah, skrg dh 5 bulan.. sy doakan ada rezki utk sis dan husband thn jgk..

just nak share apa sya buat. after 5 bln kawen sy still x mengandung dan period dah 3 bulan x datang. sy pergi klinik swasta. dr bg ubat hormon makan 5 hari je dah period lepas tu. lepas period sy download app period tracker dkt play store n sy pantau period sy setiap bulan. kalau lambat sy makan ubt hormon tu bg darah haid datang sampai la dia datang sendiri. Dalam app tu ada hari ovulasi. Masa tu la sy bersama dengan suami. Alhamdulillah cara saya buat berjaya hamil 😊

sis ,, saya pun period xregular ... sama mcm sis ,dah 2 tahun jugak kawin n menanti zuriat .. tiap kali xperiod ,, mesti cek upt .. tp alhamdulillah kali ni saya berjaya hamil .. skrg dh 12week ... insyaallah ada rezeki awak tu .. saya pun test upt pakai yg biasa je .. xpernah pun pakai digital punya tu ... masa saya trpikir nk pakai upt test tu ,,sbb breast saya sakit ,,n perut saya kejap2 cramp mcm nk senggugut tu .. 2 minggu jugak laa terasa sakit nya ..

Pengalaman sy la.. pernah cek pakai clearblue.. yg digital.. dia tulis Not Pregnant.. mmg tak mengandung mase tu.. bape hari lpas tu period.. beberapa bln plak tu..lebih kurang lagi 4 hari nk period sy guna clear yg stick tu.. pon sama tak naik line +.. just -... lpas tu sehari lpas delay period sy cek guna upt cassette brand biase beli kat farmasi naik 2 line sati pudar.. lpas repeat 2 hari makin terang.. fyi, sy regular pms.. skrg da 17week.

wlkumsalam, kalau boleh cuba diet seimbang utk badan, cut sikit2 jgn cut terus makanan tu,saya pun obes juga berat masa kawen 100kg, 3 bulan period tak dtg sy buat checkup kt swasta doc bg ubat turun drh dgn ubat hormon serta diet utk turunkan berat bdn alhamdulillah lepas mkn ubat tu 2 bulan saya period lancar alhamdulillah terus lekat,selagi ada rahim insyaallah ada harapan dan rezeki ❤️

4y ago

ubt hormon klinik swasta yg bg tak ingat nama dia, sekali dgn ubat turun darah , saya diet karbo. boleh google cara diet karbo, ptg jalan2 je sekitar rumah. nak jogging letih. jalan je bg keluar peluh.

puan jgn risau sngt ea..sy pun period tak regular jgk. biasa 2/3 bln skali. penah pling lama 4bulan mcmtu..lps 2 thun khwin, sy bru dpt ank 1..itupun penah skali keguguran..period xregular ni mmg kene sabar bnyk..prgnncy test tu xtau la brapa bnyk dh sy beli n guna 😫.. apa2 pn sy doakan puan dikurniakan rezeki bby amin..slagi ada rahim insyallah ada hrpn..🥰🥰

in shaa Allah ada tu... mungkin awal lagi... sabar tunggu lagi 2/3 minggu buat lagi skli... utk pengalaman sy pernah tak piriod smpai 3 bulan, sy tkde masalah dalaman then sy dh g check doc... doc bagi sy ubat hormon dh mkn tunggu 2-3 hari piriod sy dtg... alhamdulillah skli piriod tu next month tu trus sy mngandung 😅 jgn putus asa sis.. in shaa Allah ada rezeki awak