dilema seorg ibu

salam...sy baru tahu yg sy dh mengandung 9w tp suami suh gugurkan sbb anak sulung baru masuk 1yrs masih kecil katanya...lg pula keje suami tak selalu ad kt rumah takut sy susah nk handle anak sorang2 tp sy rasa sayang nk gugurkan...apa patut sy buat?...please bg pendapat...tq

56 Balas

Sis pikir baik2, dalam rahim tu janin dah ada jantung kalau 9mnggu..berdosa besar sis.. Lain anak lain songeh2nya, Allah akn permudahkan.. Setiap ank rezeki Allah Bg berbeza2.. Bby dlm kandungan tu pembawa rezeki.. Klu betul2 xnak nnti pkai la protection, klu xmmpu yg gov free ja sis... Jgnlah sis biar lekat lepas tu hsband suruh gugur mcm tu umpama membunuh sis.. Bunuh anak sendiri... Allah..... Klu sy, takut sis...takut nnti kita tolak rezeki, takut Allah tarik rezeki yg lain.... Balasan Allah kita xtau sis... Berdoa sis... Mnta terbuka hati suami sis...

Sy pn sme di suruh ggur kn..ckp x de otak suka hti suh ggur kn last2 dye cerai kn sy ms sy hamil 9 mnggu lantak lah bukn sy heran pn xde laki cmtu bgi sy tu lelaki kejam.. ggur kn tu klau lh tumph drh kta lom tntu hdup.. sis ptut bersyukur rezeki ALLAH bgi kdg nie smua ada hikmah nye.. rezeki bby psti ada..psni kna rncg btul2 jgn nti bila dh ada nk buang.. berdosa melain ada sb2 trtntu sis nk ggur kn.. sabr ye sis.. bnyk doa nti ALLAH bgi ptunjuk.. amiinn..

Suruh suami mgucap.. Gugurkan anak tu berdosa besar xkan xtau.. Dah allah tulis rezeki awak mcm tu kenapa nk gugurkan... Xkesah la suami jauh ke ape klu risau sgt awak xboleh handle 2 org anak fikir la cara lain.. Hntar g uma mertua ke balik uma mak ke.. Minta jiran tgok2 kan ke.. Byk lagi cara lain.. Dah kenapa smpai mcm tu fikir dia.. Org lain susah nak dptkan anak awak dah ade rezeki ni nk Gugurkan pulak.. Hmmm.. Entah la

Mother-in-law saya dulu hidup susah. Rumah kat bawah jambatan masa suami saya kecil. Kemudian, mil saya pregnant lagi. Alhamdulillah hidup diorang makin lama makin melimpah rezeki. Rumah pun corner lot dua tingkat 😊 Mil saya cakap anak ni pembawa rezeki. Rezeki tu daripada pelbagai bentuk. Awak bincang dengan hubs, jangan terlalu risau soal rezeki ni. Insyallah awak boleh jaga anak awak tu 😁

Sebaiknya jangan gugur.rezeki Allah...mngkin ni ujian+rezeki.sy dah 4 thn ttc.alhamdulillah Allah bg peluang thn ni.bila dgr ada yg nak gugurkan or kes buang sy plak rasa sedih.puan bleh pertimbabgkan klu doktor sarankan atas faktor kesihatan.tp klu ats faktor lain mngkin bleh bincang baik buruk n fikir btl2.harap puan dan suami jmp jln penyelesaian yg terbaik.

Nasihat sye.. Jgn lh gugurkan, syg kandungan tu.. Kite kne ingt, rezeki yg kite dapat ade sebahagian dari rezeki anak kite.. Kite ni cume menumpang je.. Allah dh tiupkan roh pada rahim kite tu bermaksud allah tahu kite mampu lalui ujian yang akan datang.. Allah takkan uji hambanye yang diluar kemampuanye.. Ajak suami berbincang sme2..

Set dlm minda sis, anak adalah rezeki, rezeki Allah bagi tak pernah salah pd masanya, kita je rasa belum masanya, tak sedia semua tp bila dah hadapi baru kita akan rasa nikmat rupanya....sama jgk bila mngandung rasa malas sokmo, takut gugur la, tp bila dh melepasinya, rupanya tidaklah sesukar yg disangka.... Yg penting doa dan positif

Anak tu rezeki. Sis bagitau suami lebih baik doakan sis dapat handle anak2. Supaya diberi kudrat ug cukup berbanding minta gugurkan. Senang kata lebih baik suami doakan yg baik2 utk sis daripada minta yg -ve. Ramai lagi yg nak anak kat luar sana. Sepatutnya lebih bersyukur dgn rezeki anak ni.

9 weeks pun dah besar tu. Dah tumbuh dah tangan dengan kaki dia. Dah ada rupa manusia. Benda dah berlaku, kita tak boleh nak buang. Teruskan jelah. Tuhan takkan letak janin tu dalam perut sis, kalau sis tak mampu. Sebab Tuhan tahu sis mampu, sebab tu Tuhan letak.

Sama mcm sy dulu thu2 pregnant.. pdhl ank yg ad xsmpai ag setahun smpai tahap sy nk gugurkn n mkn mknan yg blh gugur tapi sume allah tentukan ... bile pikir blik allahu ank tu amanah Allah.Sayang la klu nk gugur .. Alhamdulilah kini slmt dilhirkn n brpntng 22day dah ..