Kesan pil gugur terhadap kandungan

Saya dapat tahu saya mengandung anak yg ketiga ketika anak kedua belum cukup 2tahun. Saya akui sy tak bersedia. Suami sy lg la..bila dia tahu dia mcm kecewa. Sy nekad ke klinik utk cari pil gugurkan kandungan. Masa tu sy agak dlm 7minggu. Bila da ambik pil yg doc tu bg, mula² ada rasa mcm nk period tp mild shaja. Then lps tu xde apa² yg jadi. Kalau sy nak teruskn kehamilan ni ada kesan tak pada baby lps pngambilan pil tu..sy risau..sy xtahu patut tak sy buang atau teruskan..tlg sy pd yg tahu..

Kesan pil gugur terhadap kandungan
28 Balas

Pn ada guna perancang apa2 x? Kalau selama nie guna perancang, tp lekat juga mmg rezeki Allah nk bg. Kalau merancang sendiri, x tau nk ckp apa sbb merancang sendiri nie kena ada ilmu juga, bukan setakat pakai kondom dan pancut luar sahaja. Hmmm sedih dgr sbb telan pil untuk gugurkan kandungan darah daging sendiri. Mak mertua sy buat benda yg sama mkn mcm2/ buat mcm2 untuk gugurkan kandungan die. End up anak lahir OKU. Which is my husband right now. Kesian la dkt anak2 membesar dgn kekurangan antara adik beradik disebabkn kejahilan diri kita sendiri. Antara adik beradik, dibandingkan antara satu sama lain kenapa die x sempurna mcm adik beradik lain, dan adik beradik yg lain cuba ambik kesempatan di atas kekurangan die. Hmmm. Semoga dipermudahkan urusan awak. Jaga amanah Allah dgn elok. Kalau x sanggup nk membesar kn die, bg pd keluarga angkat. Andai kata die membesar dgn x sempurna, tolong la jgn beza2kan kasih sayang antara anak2 lain. Besarkan die sama mcm anak2 yg lain.

kwn sy pn pernah mkn pil gugur.. sbb dia blm khwn n laki tu pn xmau anak tu. dia mkn dua biji.keluar dara seketul besar.. n dia truskn hidup mcm biasa.. 3 bln lebih lepas dia telan pil tu rasa mcm x enak bdn skali scan ada masi bby tu dlm rahim sihat bkembang. jd dia ambl keputusa utk trima n truskn. dah lahir dah.. skrg jadi anak ksygn. nasb anak dia x cacat. cuba la sis pegi scan lg utk kepastian kalo bby masi ada dn masi bkembang trima la dia. kecian dia sis.. bby 6 mngu dah ada jantung tau. bdosa besar kita gugurkn tnpa sebab munasabah. kalo masalah kewangn yakin anak tu pbawa rezeki. kalo btl x mampu berikan kpda org yg nak. pahala dapat dosa pn elak. sya pn kalo d pikir2 x bsedia dr segi mentaln fizikal.anak saya baru genap setahun dah lekat tp sy redha dn trima itu adala rezeki. sya x berani nak gugurkn anak sbb dr dulu sy pcaya karma.

Jangan salahkan puan post.. Maybe dia mental dia tak bersedia lagi.. Tapi dia kan dah refer dr.. And dr takan bagi pil gugurkan kandungan kalau semata tak nak anak lagi dalam masa terdekat.. Maybe dr dah cek dari segala aspek.. Cuma kita biasalah org islam.. Mesti ada perasaan serba salah nak gugurkan anak tapi dalam masa sama maybe ada masalah lain.. Puan kena g klinik balik.. Sebaiknya cari klinik yang dr islam.. At least pn boleh dapat solution.. Dari baca komen dekat sini, banyak yang tak membantu puan.. Cuma puan jer yang tahu masalah puan and puan sendiri yang hadap.. So, better g klinik semula.. Bukan nak galakkan gugurkan kandungan tu, cuma dapatkan proper consultation dari dr.. At least ada solution terbaik untuk puan.. Okay

jangan la buang sis..Allah da bagi tu. sy beria nak anak tapi Allah belu bagi.sy usaha doa tawakal alhamdulillah Allah bagi jgk. tolong ya sis.jaga la anugerah yg Allah bagi ni. ramai lagi ibu2 kt luar sana nak kan anak tapi belom smpai rezekinya. sis mudah sahaja Allah turunkan rezeki tl sis tknk atas faktor2 yg sis hadapi. bersyukur la sis setiap kejadian yg Allah jadikan tu semua ada kebaikan. jaga la anak tu dengan baik. mungkin anak tu nanti banyak bgi rezeki atau tuah yg Allah nak bg lepasni.. sama2 jaga anak tu. ingt tu amanah dari Allah. lgi pun sis tiada masalah kesihantan atau darurat sampai nk gugurkn.cuma sis masalah tak bersedia dan ada anak lain.tu bukan jalan yg baik utk sis gugurkan kandungan.

rezeki Allah bg ambik ja laa...bapa ramai org kat luar sana nakkan anak tp x dapat²..kita yg snng sangkot ni trima jaa rezeki Allah nak bg..x baik gugurkan kandungan..kalau sbb ekonomi atau kewangan in syaa Allah Allah tlg nanti..anak kan pembawa rezeki...bersyukur sbb kita snng mngandong kalau nak ikotkan ramai yg x dapat anakk yg cba ikhtiar hamil dgn macam² cara n snggop tunggu btahon² smata² nkkan baby..so bg saya baik puan terima n jaga ja amanah Allah tu baik².. ☺️

sis jgn gugurkn sis...sye pun preg da 14 minggu...anak pertama baru 1tahun 3bulan...sye pernah amik pil perancang lpastue sye berhenti sbb kuar darah sikit2...lpas berhenti amik trus lekat no 2...tapi sye redha jea sis...rezeki Allah bg...wlaupun xready tp dye ttap anak Kita sis...Allah lebih mengetahui jalan hidup Kita sis...xpun lpas sis bersalin klau sis xnak Jaga bg jea org yg nak sngt ad anak...huhu

Jgn gugur kan sis,, kesian,tu darah daging sdri kan,sis xrasa bersalah ka nk gugur kan?? Dah cuba mkn kn tp xgugur,?? Allah xbenar kan la tu sis,Allah suruh sis jaga bayi tu smpi bersalin,,sy pun pernah mengandung rapat,tp xsampai hati nk buang sbb apa..bnyk org d luar sana yg nk ank.kita dah dpt senang2 ja nk buang..sabar bnyk2 sis,,berdosa gugur kan kandungan kalau sis jenis yg sihat

tak ready tu mungkin x ready dari segi duit.. jgn cepat hentam org.. ujian lain2.. kepada puan.. saya harap puan teruskan kandungan.. anak tu sbnrnya rezeki.. jarak 2 tahun pun sebenarnya ok.. nnt lepas bersalin anak ni. puan boleh pkai iud atau pil perancang.. saya doakan yg terbaik utk puan sekeluarga 🤍

Ada clinic bagi pil gugurkan kandungan??????? Setahu saya kalau kandungan tak bahayakan/mudaratkan kesihatan ibu, haram untuk digugurkan. Saya pun mengandung anak kedua & anak pertama saya belum saya belum setahun pun lagi. Tapi saya percaya dengan rezeki Allah datang dalam pelbagai cara. Harap puan fikir masakmasak

moga dpemudahkan segala urusan awk,tlong la jgn buang sedih la bce,org snang lekat pstu trus nak buang😢 rmai kt luar sana mnunggu zuriat.klau dah rancang tp lekat jugak rezeki awk,klau x rncang ni la risiko dia akn mgndung balik,pegi la jumpa DR semula scan Kandungan dan dptkan nasihat DR atau nurse.