Luka jahit

Salam mommies…nk tye cream apa yg ok tuk rawat luka jahit supaya cepat sembuh..?#bantusharing

2 Balas

wslm. td di fb sy banyak terbaca tentang luka jahitan episiotomi. sy jaga kawasan jahitan episiotomi mudah ja. hanya cebok guna air garam suam setiap kali kencing atau tukar pad. pertama kali cebok tu guna air paip la,sebab nak bersihkan banyak darah. lepas dah bersih barulah siramkan air garam suam td di kawasan luka. jgn risau,tak pedih pun. lepas tu,keringkan kawasan luka td guna kipas,biar kering betul² baru pakai pad. ibu kena kerap tukar pad juga utk elakkan kuman membiak,nanti lambat sembuh pula. sy seminggu dah tak sakit dekat jahitan tu,2 minggu dah boleh gerak bebas.

9mo ago

Terima kasih atas tips nya..

Luka jahit letak ubat kuning yang doktor bagi & tukar pad. Seminggu dah settle. Hari ke 2 dah tak rasa apa kalau rajin apply ubat setiap 3 kali sehari.