NEXT PREGNANCY AFTER BLIGHTED OVUM

Salam..Saya chemical pregnancy bulan 6/2022.. bulan 8/2022 pregnant 6 weeks tapi tak lama, gugur pada bulan 9/2022 sebab blighted ovum.. Saya PCOS on left ovary, awal bulan 11/2022 saya workout 3 minggu berturut, on diet & IF sampai badan rasa ringan, kemudian sekarang bulan 12/2022 saya pregnant lagi dalam 7 weeks anggaran LMP.. Bulan depan baru scan nak tengok kedudukan kantung, tapi entah lah saya rasa takut & trauma nak scan. Mommy yang pernah lalui macam mana next pregnancy kalian ya? Berulang atau berjaya? #advicepls

7 Balas

Saya kahwin bulan 10/2021, lepas tu lekat double line, tapi dalam 11/2021 saya keluar period, doc kata chemical prgnacy, so redha ja la, tak pa, sbb bru khwin ja masa tu. 2/2022 saya prgnant , cek week 5 mcm tu dah ada kntung, tapi dri awal mmg dah bleeding, doc kata sma ada baby nk mnjadi tu kurang, week 5, scan ad kntung, repeat week 8, week 10, and laat week 12, masih kosong, so anta pakar, tak sempat jumpa pakar, saya gugur sndiri, kantung jatuh di rmh. Bleeding trok jugak, nasib x kena D&c. Lepas dua bulan dalam bulan 6, saya lekat lepas gugur tu, tapi doc kata kantung tak mmbesar sya spttnya week 7 tapi, kantung masih week 4 mcm tu, mula dgn spotting and lepas tu trus heavy bleeding, and gugur sndiri jugak, and prgi hspital doc kata dh kluar hbis, x D&c jugak, ni bulan 7 gugur lagi. So lpas tu, sya tekad nk aktif zumba and pergi gym, mcm nk fitkan bdn sikit, so bincg dgn hsbnd kata after 6 month kita try lagi, tapi rezeki kan, after 3 bulan lepas gugur, Allah bagi rezeki lagi, masa ni sedih campur gembira, sedih sbb takut jadi apa2 kat kndungan kali ni. Disbbkan prnh ad history, so sya bnyakkan bedrest, bnyak baring lagi pun kali ni alah trok sngt, lepas tu trus jumpa nurse KK and saya buka buku week 8, sbb nurse boleh pantau dri awal kndungan ni,mmg jaga sngt2, banyakkan makanan yg sya stop, macam caffien la, makanan junk food semua atas nasihat nurse. Kali ni sya tak excited scan mcm sblum2 ni, so bnyak relex dan berhati2 berjaga2. Week 10 scan dan nmpak janin dan heartbeat, Allahu menangis saya, sbb sblum ni tak pernah lagi rasa mcm tuu😭. Skrg cuma follow doc and nurse ikut temujanji, tapi masih berjaga, sekarang saya dah week 15, Alhamdullilah. Semoga kandungan sis kali ni kuat ya, sihat baby dan sis, semoga baik baik saja dan dipermudahkan segala urusan yaa🥰🥰. Doa banyak2 semoga dipermudahkan🥰

1y ago

Amin..InsyaAllah 🤗 sama2 awaknya.

situasi sy berjaya, alhamdullilah skrg sudah 7 bulan lepas 6 bulan rest selepas keguguran. Kita pernah rasa trauma & mmg tidak dinafikan perasaan tu akan sentiasa ada. Sy sendiri kadang masih fikir bukan² sampai termimpi². Utk kandungan kedua ni bila sy dpt tahu pregnant lg sy pun ambil masa utk scan dlm 9-10 minggu sbb takut hampa. Once dah scan & dengar jantung baby terus buka buku pink. Masa kita buka buku pink ni jgn segan utk cerita sejarah perubatan kita & tanya je segala soalan yg kita nak tahu pada nurse/doktor. InsyaAllah mereka akan membantu & sedikit sebanyak dpt kurangkan rasa fobia, trauma & takut kita tu bila kita ada sokongan daripada golongan yg tepat. Kita mmg kena ambil lebih langkah berjaga² utk next pregnancy. Biarlah org kata kita mengada², over ke apa sbb yg bermain dgn emosi ni kita sendiri bukan org lain. Sis take care, rest well, jaga makan, teruskan folic acid & terus rujuk pakar kalau ada sbrg kerisauan ya ♥️

1y ago

Yeke.. Wah, alhamdulillah dah 7 bulan ea😀 betul2, rasa trauma & fobia bila nak kena scan tu, memang overthinking tahap dewa. Okay baik awak, saya ambil nasihat tu. Terima kasih, semoga mudah urusan bersalin nanti. take care juga😊🌈

Sy pernah keguguran 2x.. agak lama lps tu baru blh lekat.. mcm2 jgk ikhtiar.. pastu tau sy ada cyst lg.. dgn follow up byk penyakit lain di beberapa klinik pakar.. bdn sy btl2 stres.. fikir bila nak mengandung apa semua. Lastly, sy ambik kptsan utk redha je.. ada rezeki tu ada.. lps last suami sy ikhtiar mengurut, alhamdulillah lekat.. skrg dh 35w dah.. sbnrnya kita mmg kena jaga btl2 emosi kita.. jgn biar perkara negatif menyelebungi sbb blh jd "killer" pd benda2 baik yg nk dtg pd kita. Just jaga diri, jaga mkn, be happy dan mkn folic acid ya sis.. buat mcm biasa ja.. InShaaAllah, ada rezeki tu..

1y ago

Oh yeke, alhamdulillah dah tak lama nak bersalin dah tu eh. Okay baik, noted sis.. Terima kasih ya. Semoga dimudahkan urusan bersalin. 🌈🤗

sy pernah alami situasi yg sama. first pregnancy gugur 9w. 2 bulan lepastu alhamdulillah dapat kandungan baru. masa tu mmg nervous juga sebab takut berulang yg sama. jadi masa tu pasak dalam kepala, ada rezeki ada. soal anak dalam kandungan ni kita tak boleh nak stres takut kehilangan sebab konsep dia sama dengan rezeki. tugas kita jaga kesihatan elok2 masa trimester pertama sebab masa ni mmg paling fragile. banyakkan rehat, makan vitamin n folic acid yg doc bagi. doa paling utama. insyallah semua okay

1y ago

Yeke sis, alhamdulillah rezeki...InsyaAllah semua baik2, terima kasih atas nasihat 😇🌼

Saya tahun 2020 3x blighted ovum. Bulan December saya tahu saya preggy lagi, macam awak gak takut nak scan takut nak preggy lagi, bila saya gi scan 5week saya tanya dr sebab saya dah 3x keguguran saya mintak dr nak makan duphaston. Dan dia sarankan juga. Saya makan sampai 15week harga boleh tahan ubat tu. Sebab satu papan ada 10 biji tak silap, 1 hari 2x makan harga dalam 70 lebih lain tempat lain mungkin harga. Awak rujuk dr mintak makan ubat tu. Alhamdulillah anak saya sekarang dah 1thn 3bln

1y ago

Oh yeke, mahal juga ya, Alhamdulillah rezeki dari Allah, betul tu. memang seram nak scan. InsyaAllah semoga baik2 semuanya. Terima kasihhhh 😇🌻

kebanyakan doktor akan cadang rest between 3-6 months sebelum try lg nak pregnant. utk elakkan kes2 keguguran dlm jangka masa dekat. iyelah org kata rahim tak berapa kuat lg. tp takpe buat masa ni makan folic acid jgn tinggal, makan makanan berkhasiat, pls2 jgn buat kerja berat & bykkan bed rest. kalau ada spotting even sikit pun, terus ke klinik/emergency hospital. Insha’Allah semua ok. jgn stress2 sgt ye.

1y ago

noted. insyaAllah baiklah.. terima kasih 🌈

Saya pernah gugur bulan 6/2022. Kemudian bulan 10/2022 rezeki mengandung datang lagi. Alhamdulillah sekarang dah 9 week doktor kata denyutan dan tumbesaran baby semua okey. Yang penting kita jangan stress selalu kena fikir positif. Sekarang saya amalkan susu kambing dengan ubat yang doktor bagi. InshaaAllah semuanya baik baik saja.

1y ago

baikkkk.. saya cuba kuatkan diri 😊