6 week 1 day

Salam,nk tnye mommy semua..6 mggu 1 hr bleh scan dh ker..??sbb skrg ni mcm ade darah sikit,tp cair je..,sy risau la..

5 Balas

6 minggu kandungan masih kecil lagi, dah 9 minggu boleh kot scan. Darah tu kalau cair pink2 tu adalah normal kerana fetus benam dalam dinding rahim mmg akan ada darah sikit. Kalau risau, pergi ke klinik buat scan.

5y ago

Xde apa2...sbb saya baca kaat web asiaparent ni kata darah pink2 cair sikt tu sbb janin menempel kat dinding rahim..sbb tu kluar darah sikit...

6week still nampak kantung je lg better 10week ke atas ada nampak bentuk baby sikit, tp kalau dah berdarah sikit tuh pergi je klinik okayy 🙂

boleh tak makan acid folic 5mg pada waktu 7 mggu kehamilan sbb kata tak perlu mnum dos 5mg kalau khamilan normal..

3y ago

Tak laa, 5mg cukup utk sehari 😁

Boleh pergi scan ke swasta and bg tahu ada keluar darah sikit. If tkde masalah boleh buat appoitment kk terus

hi,sy nak tnya ada sepa-sepa da mulai makan obimin pluz 6 minggu?

3y ago

ya Sya MKN dri awal kehamilan..MMG bagus...bila MKN obimin ni xperlu dah MKN ubt2 dri kk..skrg Sya dah 21mnggu masih MKN lg obimin ni..