Dilema dalam diriku🥴

Salam...mommy²...sy dalam dilema nie...period last sy 7/8/23 (3 hr je ada darah)...lepas tu,sampai sekarang period xdtg² lg..lepas tu saya saja la bli pregnant test,tup tup² double line...maslah sekarang nie,saya baru lepas bersalin ank kedua tahun lepas...sekarang umur nye baru 11 bulan...JANGAN LA KECAM...SAJA NK TNY PENDAPAT...

20 Balas

jangan risau puan, sekiranya bersalin normal..saya beranak 3 thn berturut-turut. Kawan saya seorang doktor, 6 thn berturut-turut beranak. jika czer sebelumnya, perlu berjaga. kalau ada masalah kesihatan, x digalakkan menyusukan anak. Macam saya, susukan juga sampai anak setahun. Lepas tu susu mmg drop sendiri dan saya perlu beri fm pd anak pula. anak rapat-rapat ni kejap je penat sebab diorang membesar sama-sama. Trust me, sekejap je masa berlalu. pada saya beranak rapat mudah bersalin berbanding anak ke-4 ni, gap 3 thn dgn kakak yg atas..dua hari warded 😅 yg lain semua sampai PAC je terus boleh terus masuk LR. No induce and tiada masalah. Alhamdulillah. Taku sampai setengah jam dan ada yang sampai PAC terus nak beranak. ALLAH mudahkan.

pendapat saya, sis berlapang dada dan cuba redha dgn ketentuan. setiap anak tu rezeki sis. dia dtg tak cepat tak lambat. soal perancang tu taknak la saya ulas sbb rasanya sis dan suami pun sedia maklum kot sy rasa. just jaga diri sis and kandungan ambil makanan berkhasiat. prepare u mental and emosi sbb mengandung lagi dgn ank kecil bukn semudah abc. but inshallah u kuat. bukan u sorang je atas dunia ni lalui benda ni dah ramai yg lalui. u can doit sis. all the best ❤️

Soalan tu awk kena jawab sendiri ye, awk punya badan awk yg tau mcm mna perancangan awk dan suami selama ni. 11bulan klu anak pertama awk lahir normal ok je jarak, tp klu czer mmg kena tahan mental dan sakit sbb luka dalaman belum pulih sepenuhnya. Tapi bab nak jaga anak pertama + jaga kandungan tu lain lagi laa nak kena bahas tp mmg smua kena tahan mental. X perlu tanya macam mana ni??? Ckup awk jaga baik2 kandungan awk tu pegi klinik buka buku pink.

okay je.. jga kehamilan n terima baby dgn ikhlas.. sy pnh lalui baby bru 8bln, pregnant ke3. mula2 mcm xbole terima.. tp Kita merancang, rezeki Allah nk bg.. alhamdulillah baby sgt baik n sgt memahami n abg jgk syg adiknya.. doa yg baik². skg da 3thn dialah pling kelakar n penghibur blk koje hilang penat..pelengkap kakak n abg. awak boleh 💪💪💪

8mo ago

letih btui la bila nak hilang baring pon xkena duduk pon xkena asyik muall ja😞😞😞

Sy baca komen, awk tak ambik perancang. Ibarat main hujan pastu tanya kenapa baju basah lencun. Lebih kurang gitu lah. Since dah pregnant dah pun, go on je lah. Check up macam biasa. Takkan nak gugur kan pulak? Dah sendiri tak pakai protection. Next time, if belum ready nak tambah anak, make sure ambik perancang. Kalau ambik perancang tapi still pregnant, itu lain cerita.

tak faham dilemma apa. only way forward is untuk jaga diri & kandungan elok2. doa banyak2, tawakkal billah. next time merancang cara lain pula ya. pengajarannya ialah cara awak merancang baru ni tak sesuai untuk awak. rezeki, inshaAllah Allah dah tetapkan. doa banyak2 moga Allah jagakan 💜

mcm tu jela haha lalu lah semula waktu mengandung , takkan nk gugurkan , kk bebel tu standard lh tapi dh terbabas nk bt cmne, klu amik perancang still terbabas tu rezeki Allah bg klu x amik ape2 perancang tu sendiri punya silap lah huhu ,, so kesimpulannya jalan je mcm biasa 👍🏻

sebenarnya xde pon masalah dia awk....teruskan je mcm biasa...buka buku n jaga kandungan...tu jelah....kalau awk bersalin sblm ni normal...lg xde masalah apa pon..kalau czer mybe kena mrh sikit dgn doc.... apa² pon...rezeki dah dtg..terima dgn terbuka dan gembira ok.

xpa sis okay ja . baby pon dah ada dlm rahim . kuatkan semangat 💪. sy pon mcm tu jgk 🤭. just jgn lupa amek vitamin untk regain energy n utk naikkan hb yg misi kk dok bg tuh sbb gap dekat ni kita takot kita anemia . semoga dipermudahkan urusan sis

rezeki .. tapi setiap wanita mmg ada rasa sedih sbb bby x cukup tahun .. sy pun niat merancang tapi bakal bersalin anak ke5 . 31/1/2024 due bersalin .. anak skg baru 2 tahun5 bulan .. terima je la kalau da sangkut .