Baby demam on off

salam.anak sy 6 bulan..dia demam on off dah dekat 3minggu..setiap jumaat-isnin/selasa dia akn dmm..sakit mata dan naik ruam..sy xthu itu normal ke x..ada ibu2 y pernah ada pengalaman sama blh share?

56 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Anak Saya pun tgh demam...dah 2 Hari.Umur 6 bulan 20 hari.Saya bawa g klinik..cek rupanya tekak dia merah.Dpt ubat antibiotics dgn ubat demam.Saya kerap cek suhu anak,lap2,mandikan dgn air suam +hirisan lemon dan Epsom salt.Tgok suhu dia mlmni mcm dah normal.Alhamdulillah.Cuma tekak dia masih sakit sbb dia refuse makan,kesian dia ..minum susu direct badan je dia nak.Waktu saya kerja,dia tolak susu dlm botol..tolak makan.Dia tunggu sy balik kerja baru nk minum susu.Takut dehidrasi.Kalau lbh 3 minggu better puan cek d hospital kot..

Baca lagi
3w ago

lau anak de ulser try spray diflam..semburkan dia utk bg tekak sejuk lpstu bg susu..insyaallah ok. sy mcm tu sbb doc pakar bg..lau x, ank xnk susu kesian lapar

Mcm anak saya pun lebih kurang jgk.. Demam on off.. Setiap mggu akan demam, so saya bawak pegi kk, gov hospital, specialist.. Suhu dia smpai satu tahap, 39.8.. Sgt2 tggi.. Bdn menggigil.. Ubat bontot pun ada bg, kejap ok, kejap tak.. Semua test saya buat, check paru2, test darah, test influenza.. Result, clean tak ada masalah.. Cuma standby ubat bontot ja kat rumah.. Then, habiskan antibiotik (5-7hari).. Kdg2, org tua2 ckp baby demam ni sbb dia nak pndai sesuatu.. Harapnya mcm tu la..

Baca lagi

Anak saya 5bulan...pun sama demam sampi suhu badan 39...bawa p clinic...doc BG ubat antibiotic, demam n flu......tapi masih jga suhu tak turun... Last2x saya guna petua org dulu2x...rebus telur ayam sampai betul2x masak..pastu dah masak buka kulit... Ambil cincin silver masuk kan kedalam telur tadi.... Gosok kat seluruh badan anak hingga telur tu hancur.... Syukur berkesan dgan anak saya...keesokkan hari nya anak saya tak demam dah....

Baca lagi
1mo ago

mcm mana hlngkn flu

ank sy pn 6 bulan lebih dmam pnas msuk 3 hari ubat dmam sja kna bgi...asal pnas bdan dia suhu 38.7bwa..sy cepat2 buka bju dia hnya lampin sja..dia pkai lap2 guna tawal kcil..1 bdan dia sy lap pkai air suam2.tk pns tk sejuk sedang2...tk smpi 20 minit suhu bdan dia turun.sbb ank tk suka minum ubat dia muntah sy..guna lap sja bdan dia pkai air suam2..smpi trun pnas bdan dia..jgn psang kipas akon smasa ank di lap badan dgn air nanti ank kita msuk angin..biar dia smpi brpelu..

Baca lagi

Cara mkn ubat mesti konsisten.. bila dh bagi antibiotic mesti 5 hari 2x sehari mesti konsisten.. ubat mesti masuk kedlm mulut. Sama juga ubat cough flu fever. Utk bayi 5/6 bln ada teknik bg ubat yang betul.. tak mudah ye bg ubat utk bayi umur 5/6 bulan . Cara Tradisional sapu myk asmak,. Dada blkg betis tapak kaki Ubun2. Sblm tido. Perut blh bagi myk yuyi / kayu putih cap burung . ini share dr saya . 🙏🏻 thanks

Baca lagi

anak saya pon ,6 bulan demam dalam smggu mata bertahi, sy mndikan dgan daun bunga raya bwa g kk doktr bg syrap pandol makan then skrg beransur kebah...kalau bby bdn panas lapkaan dgn air asam jawa di badan selalu, tdo jgn wear baju just only pmpers... Alhmdulillah menjadi...

Post reply image
12mo ago

setuju saya pun buat benda sama dekat baby menjadi alhamdulillah

Anak sy bru baik demam.. Usia 6bln. Pergi klinik swasta. . Doktor ckp demam biasa.. Bagi mkn ubat tp xturu Panasnya. . Esok try lg pergi klinik swasta. . Perkara yg sama berlaku. Bila anak demam lebih 3 hari dah mula risau. Lastly pergi K.Kesihatan.. Dr cek ada ulser dekat tekak.. Dr bg ubat radang tekak.. Bru beransur baik. Alhamdulilh. .

Baca lagi

Anak sy demam naik ruam. Pegi klinik n hospital just bg ubat demam n antibiotik. Demam on off selama 4 hari. Hari ke 5 trus ke hospital swasta, warded ambik darah n result is jgkitan kuman dlm darah tinggi. Warded selama smggu, demam still on off smbil doc msuk antobiotik. Alhamdulillah kuman dh kurg n x demam dh. Bila ank demam jgn ambik mudah. Ambik darah bleh cepat tahu punca demam

Baca lagi
VIP Member

samalah anak masuk 6bulan bagi mkn ubat cair air kelapa tak berkesan sy sllu lap2 badan air asam jawah campur daun nagkah belanda cucu pntat NGN ubat Alhamdulillah anak sekali munta sekli berak sembuh da sllunya anak demam panas ada benda yg dia pndai tpi klau dan berlarutan demam tak turn2 lgi bawah jumpa dr semoga anak2 kita senantiasa sihat walafiat diberi pnjng umur 🤲😘

Baca lagi

Anak saya pun 6bln..Lpas cucuk 6bln pg tu,ptg tu suhu dh naik..2mlm dmm pnas siang aktif mlm ja dmm..mlm ke-2 tu sya bwak ke klinik..doc bg ubat dmm dgn antibiotik.saya bg ubat dmm ja..suhu anak bila mlm ja 38-39 ke atas..spjg mlm saya jelum bdn dia..Alhamdulillah suhu dh trun Lpas bg ubat dmm.anak saya dok praktis nak duduk sama..nie pulak 1st time dia dmm..risau la saya

Baca lagi