Baby demam on off

salam.anak sy 6 bulan..dia demam on off dah dekat 3minggu..setiap jumaat-isnin/selasa dia akn dmm..sakit mata dan naik ruam..sy xthu itu normal ke x..ada ibu2 y pernah ada pengalaman sama blh share?

81 Balas

baru berlaku dgn baby sy . seminggu selepas vaksin 6bln start demam lepas tu bawa g emergency just kna bagi syrup pandol tu. dia suruh pergi kk kalau dlm 2 hari masih demam untuk ambil darah tapi sy xpergi sbb ruam d badan da turun dan demam pun bila malam je. sy just bagi ubat bila demam dan basahkan badan dia syukur asal makan ubat dan dibasahkan badan tu memang turun panas. smlm sy bagi pakai seluar panjang dan baju t shirt sblm tidur bagi ubat. pagi baru rasa badan dia panas² tapi x sepanas selalu yg 39.6 . alasan sy xbawa g cek darah sbb baby nak tumbuh gigi atas. skrg da makin turun gigi tu sikit nak keluar dia da ok² da. biasa baby 6bln + demam sbb tumbuh gigi tapi kalau xde tanda² nak tumbuh gigi tu better pergi hospital cek darah baby risau ada jangkitan kuman je.

ye sy pown skunk bby 6bln gak..demam hny mlm jer..tp bkn demam biase..demam pnz..bkn to jer..batuk & selsema gak...bby sy klo batuk xbnti2 msty nangis..mara sgt gak nye..sdp2 tido batuk lak...sy mmg xbwk klinik sbb tkowt nty doc bg ubat..xsesuai ngan bby sy..nty jd lgy trk lak lgy mslh... sy ad kes dlu mse ank sy no3..sme cmnie adeq dye nie..bwk g klinik doc bg ubat..still batuk gak lgy trk..smpi bibir da itam..nafas pown laju..trs sy g hsptl..msk ermgence doc ckp nsib baek cpt bwk dtg hsptl...sbb paru2 dye kne jangkitan kuman..yg trs..msk icu 3 ari gak..mse to hny tuhan je taw..to skunk sy xkan bwk g klinik..wlupon demam pnz sgt...

1y ago

😂😂

Anak saya 5bulan...pun sama demam sampi suhu badan 39...bawa p clinic...doc BG ubat antibiotic, demam n flu......tapi masih jga suhu tak turun... Last2x saya guna petua org dulu2x...rebus telur ayam sampai betul2x masak..pastu dah masak buka kulit... Ambil cincin silver masuk kan kedalam telur tadi.... Gosok kat seluruh badan anak hingga telur tu hancur.... Syukur berkesan dgan anak saya...keesokkan hari nya anak saya tak demam dah....

1y ago

saya mandikan baby saya dgn air lemon suam..kejap je kering selsema dia

Anak Saya pun tgh demam...dah 2 Hari.Umur 6 bulan 20 hari.Saya bawa g klinik..cek rupanya tekak dia merah.Dpt ubat antibiotics dgn ubat demam.Saya kerap cek suhu anak,lap2,mandikan dgn air suam +hirisan lemon dan Epsom salt.Tgok suhu dia mlmni mcm dah normal.Alhamdulillah.Cuma tekak dia masih sakit sbb dia refuse makan,kesian dia ..minum susu direct badan je dia nak.Waktu saya kerja,dia tolak susu dlm botol..tolak makan.Dia tunggu sy balik kerja baru nk minum susu.Takut dehidrasi.Kalau lbh 3 minggu better puan cek d hospital kot..

1y ago

samala ank saya berumur 6bulan 23hari dh 3hari demam pnas cgt..hari ni bru ok demam tp naik biji merah2..pgi kk doc kate ruam pnas sbb demam virus..bg ubat paracetemol gn caramail tk sapu..arap2 okla..mlm2 menangis xleh tdo mngkin xselesa sbb batuk

Mcm anak saya pun lebih kurang jgk.. Demam on off.. Setiap mggu akan demam, so saya bawak pegi kk, gov hospital, specialist.. Suhu dia smpai satu tahap, 39.8.. Sgt2 tggi.. Bdn menggigil.. Ubat bontot pun ada bg, kejap ok, kejap tak.. Semua test saya buat, check paru2, test darah, test influenza.. Result, clean tak ada masalah.. Cuma standby ubat bontot ja kat rumah.. Then, habiskan antibiotik (5-7hari).. Kdg2, org tua2 ckp baby demam ni sbb dia nak pndai sesuatu.. Harapnya mcm tu la..

5mo ago

yang ni betul. org tua tua kata alih bulan 💖 semoga cpt sihat ya. anak kita pon 6bulan 18hari, tekak nya merah sbb cuaca n batuk

anak saya pon ,6 bulan demam dalam smggu mata bertahi, sy mndikan dgan daun bunga raya bwa g kk doktr bg syrap pandol makan then skrg beransur kebah...kalau bby bdn panas lapkaan dgn air asam jawa di badan selalu, tdo jgn wear baju just only pmpers... Alhmdulillah menjadi...

3y ago

setuju saya pun buat benda sama dekat baby menjadi alhamdulillah

Cara mkn ubat mesti konsisten.. bila dh bagi antibiotic mesti 5 hari 2x sehari mesti konsisten.. ubat mesti masuk kedlm mulut. Sama juga ubat cough flu fever. Utk bayi 5/6 bln ada teknik bg ubat yang betul.. tak mudah ye bg ubat utk bayi umur 5/6 bulan . Cara Tradisional sapu myk asmak,. Dada blkg betis tapak kaki Ubun2. Sblm tido. Perut blh bagi myk yuyi / kayu putih cap burung . ini share dr saya . 🙏🏻 thanks

Sama..yg mata tu ada paed yg suggest amik sikit susu badan and bersihkan mata anak. Saya cuba bersihkan dgn saline mula2, tp krg berkesan banding BM, dlm 2-3 hari dah turun. Anak saya batok2 & demam on off juga dkt nak sebulan, naik ruam blkg leher, bila cek lepas 2 minggu rupanya anak ada bronchiolitis..infection pada paru2 yg sebabkan kahak bnyk. Dr. cuma suruh amik sachet yg utk chest congestion, dan ubat tu akan buatkan kahak tu keluar ikot muntah atau poo. Lepastu baru demam anak sy turun..

anak sy.. TIAP2 BULAN MESTI DEMAM... dmam panas plak tu.. kdg 2 ari kdg 3 ari.. kalau dlu dmam je bwk g klnik.. tp same je.. doc bg ubt dmam jela sbb bwh 2thn tkda ubt sgt.. doc swuh lap2 bdn je.. so skang ble dmam je sy mandikan.. siang tdo tk pakai bju.. pkai pampes je.. ble mlm pn sy tk pakai kn bju yg pjg.. n slalu lap2 ubun2.. leher.. blakang kpla.. tapak kaki.. buat mcm tu br anak cepat sket sembuh.. tp penat gler la kalau time anak skt ni kan.. mmg tk ckup rehat la kte.. huiu

ank sy pn 6 bulan lebih dmam pnas msuk 3 hari ubat dmam sja kna bgi...asal pnas bdan dia suhu 38.7bwa..sy cepat2 buka bju dia hnya lampin sja..dia pkai lap2 guna tawal kcil..1 bdan dia sy lap pkai air suam2.tk pns tk sejuk sedang2...tk smpi 20 minit suhu bdan dia turun.sbb ank tk suka minum ubat dia muntah sy..guna lap sja bdan dia pkai air suam2..smpi trun pnas bdan dia..jgn psang kipas akon smasa ank di lap badan dgn air nanti ank kita msuk angin..biar dia smpi brpelu..