kedudukan baby

Salam, sy skrg 30week 6day.. bby still leh gerak trun bwh kn. Sbb scan semlm doc ckp kepala duk ats lg.. sepatotnye dh ddk bwh kepala dia.. biase berapa week bby berubah kedudukan kepala ddk bwh dah? Sbb doc ckp.. klau 38week still xtrun... Kne ceaser... Ni first baby sy..

10 Balas

masih boleh pusing lagi, tapi jangan risau kalau baby tak pusing boleh mintak doktor untuk buat ecv(pusingkan baby) kalau takde masalah. Saya masa 38weeks masih songsang last² refer hosp untuk ecv dan berjaya pusing. Skrg dah 40weeks kepala baby kt bawah dah hehe

5y ago

Tumpang menyelit. Seronok nya baca ecv berjaya. Saya buat ecv kemarin, tak berjaya haha proceed untuk czer, tapi masih lagi berharap baby pusing sendiri untuk beranak normal :')

Saya 38 week baru baby turun kebawah, engage kepala dalam tulang pelvis..biasa kalau baby berpusing sebelum masa..tapi bagi first child, selalu week 36 dah lock kepala dalam area pelvis, kalau yang pernah beranak dekat due baru dia engage.normal

sama la kita..tp sy baby suka dok melintang 😅.. tiap mlm nk tdo xselesa..mengiring ke kiri kpale baby,mengiring ke kanan kaki baby..jd baby pn xselesa dy tendang2.. harap2 baby pusing la sblm 38w..

5y ago

Biasa siang je baby melintang... Mlm2 kepala dia duk ats.. nmpk timbul kepala dia tu...😅

Sy masa 30w pon kpl baby kat atas...tp doktor kata xde mslh ada masa baby pusing...tp kalau 35w ke atas...mgkin risiko...minggu dpn bru nak scan lg skali...hrp² dah turun ke bwh

5y ago

Aamiin.. semoga dipermudahkn jgk urusan sis... Sy pon berhrp next scan.. bby dh ddk bwh.. mak srh bnyk2 berjln... Sujud lme2...

Sy scan 32 week kepala baby kt atas..doc repeat scan 36 week..kepala baby dah ke bawah...ade masa lgi tu sis baby akan berpusing jgk..jgn risau ye..doa byk2..

Sy sampai 40 weeks kepala baby masih kat atas. Tapi alhamdullilah dapat bersalin normal. Sis doa banyak2, cuba banyak2 kan berjalan ye kasi kepala baby turun.

Salm sya sekarang da 35week 2day....bby masih melintang klau mlm kepala di atas' kaki terasa ke bawah....masih ada masa posing tak bby sya nnti?

Try urut sis, mana Tau baby turun.. Tpe Kadang normal 30 week baby lmbat turun sbb Dh selesa kn..

Salm,sy skrng 34week 4day...bby tpi bby melintang tu hari scan doc ckp kepala bby di atas.... sekarang ni tidur mlm tak selesa pusing kenan kepala bby pusing kiri kaki bby

5y ago

Sekarang da 35week 2day tpi bby msi di posisi yg sama....

Waalaikumussalam. Cuba banyakkan sujud sis,pujuk anak moga dia pusing ke bawah,sambil² usap perut tu,doa & borak pujuk² anak. In Shaa Allah semoga d permudahkan sis.

5y ago

Aamiin... Mudahan... Skrg ngah slow2 pujuk bby ddk bwh.. sujud lme2 mse solat.. mudahan dia berubah next scan t...