Pengalaman pertama

Salam, sy nk tnya pengalaman yg pernah bersalin. Sy skrg hamil 37w2d ank sulong dan due pd 3feb2020. Semalam ada keluar sedikit darah cair sebesar syiling 10sen. Hari nie kebetulan appoiment kt KD dan sy maklum pd misi sy ad skeluar drah spotting tapi xde rasa sakit. cuma lenguh pinggul n pinggang . Terus misi cek jalan. Katanya dinding servik tebal lagi. Tapi kepala bby mmg dah trun. Ptg nie ke tndas tgk ada keluar lagi darah tp lebih sikit dri mlm nie. Apa perlu sy buat sbb sy mmg x rasa sakit lagi

16 Balas

Baik pegi hospital sis wlupn xrase skt. Bmbang ln plak jd.. Jgn amik ringan.. Biar lh pegi 2,3 Kali spital.. Sy dh penah alami sblm ni.. Mmg g spital berkali2...pdhal jln br bukk 1cm je made tu..lantaklh pe org nk ckp.. Sbb Kalo g spital, doktor akn mx nurse wt CTG kt perut Kite utk monitor heart beat bby..pastu bile doc. Cek jln lg msih sama n heart beat bby OK, mmg die suh blik umah dlu, pastu pantau stiap brap min plak rase contraction. Nnt dtg blik spital ..n doktor akn wt procedure sama. Cek air kencing, cek jln, pastu wt CTG, pastu akn cek jln lg..

tk semua org sama..pndpt sy..asal kua tnda pegi j hptl..sbb kita tktau mcm mana bdn kita utk ank ptama ni kan..sbb dr pngalaman sy dr ank sulong smpi ank yg k 3..sume tk rse sakit n tkde tnda..tp da full term (da cukup bln)..time cek dok akn cek perut..tau tau da buka jalan 5cm..lain org lain pngalamannya😊

5y ago

betul sy kat ank no 1 ketuban pecah , bila kat ank no 2 , tak rasa sakit bila doktor check dh buka 5cm , lain2 dy tak sama . tak semua org sama

Trauma nya la sy terimbau pula mcmna sy hri tu beranak hahah.. adei.. mcm sy 1cm blum sakit2 ,tu pun contraction palsu smpai la 3 hari kmudian p cek lg sbb xpuashti, baru 3cm.. tu pun baru mau mula2 sakit.. sy hrp sis ready2 siap2kan emosi n tenaga.. semoga smua dipermudahkan aamiin

Sy masa 37w5d keluar drah dlm pkul 7pg.. Trus g hospital.. Dlm pkul 10 drah keluar bnyk smpai npak kat kain.. Minta doc cek jln sbb sakit perut sngt.. Doc cek jln dh buka full.. Trus msuk labour room doc pecahkn ketuban.. Pkul 12.02 keluar la baby boy..

Same situation dengan saya haritu.. Tanda gini..berapa kali pergi hosp sebab darah la air keluar lah.. Sedangkan anak ke dua.. Last last seminggu kemudian dia keluar.. Tu antara tanda lah tu.. Tunggu masa je nak keluar tu.. Pape pun risau pergi je hosp..

Tu 'show'... Biasanya dlm masa beberapa hari lagi akan bersalin. Awak boleh tenang2 dulu dekat rumah. Pantau pergerakan baby, tgk ada rasa sakit mengeras atau tidak. Tp kalau susah hati boleh je pergi klinik mintak doctor checkkan jalan.

ko jgn g hosptal...ko dtg je umah mmbe ko...p lepak2 ngeteh2...adoi...ape la soalan...ko p jela hosptl..dok tny dlm nie ape kitorg blh buat...dtg kat ko smbut bby ko ke ape...kalau ko nk tberanak dlm umah, ko lepak aje la kt umah

G hospital.. takot jln DH bukak.. 2cm 3cm ade separuh org mmg X sakit.. ade yg sakit ikot org.. lbh baik tros Pg.. apa2 Pon dorg blh pantau kita..

Ni kes sama mcm sya bersalin anak sulung. Ad darah kuar skit , nurse cek jln tak buka lgi , esok petang suami bwak pi hspital jalan da buka 2cm .

Sis gi je hospital ya. Minggu 36-40 ni minggu utk kita beware sebab ada baby nak keluar awal ada tak. Better gi hospital je terus.. okey 😊