Kehidupan sy da X da...

Salam smua mommies...dua Hari lalu hidup sy Dimusnahkan Oleh IBU mertua dgn kakak ipar sy....sy ni da anak umur 1 tahun setengah and still duk breastfeeding plus skrg sy pregnant 9minggu dgn yg second...sejak mengandung ni sy ada morning sickness yg sgt2 truk sekali dlm hidup sy...sehari muntah 50kali..dlm dua minggu da kurang 10kg...check doctor smua kata baby alhamdullilah utk skrg dlm nutrients dlm but sy yg Akan mula X cukup then da truk sgt2 baby pula Akan mula X cukup...kena masuk IV drip ja doctor kata....truk sekali...dlm ni...sy berdiri lebih 5min pengsan jatuh...umah mak mertua bknnya mewah...luar ja tunjuk Kaya Raya..but ya Allah dlm truk sekali...umah dua tingkat atas dgn bawah...dlm umah ada 7 org smuannya org besar..dlm kluarga Tu sy yg paling bongsu sbb kahwin umur awal dgn suami Tua 13 tahun Kami beza...ya Allah sy kata dgn hati sy sakit mereka seksa sy bkn sikit byk sekali...sy bila muntah setiap Hari X DPT kerja..sy rasa sedih utk mak mertua dgn kakak ipar yg sy bagi mereka byk kerja or beban byk sbb sy X DPT tolong...si suami pula tolong but dya kerja pagi sampai malam...tgh2 Tu siapa NAK Jaga sy...Tanya NAK pi umah mak X bagi...sbb Tu Mai masalah...then sy panggil smua cakap kata sy sakit X blh kerja but rasa kesian kat org pempuan sy bagi byk kerja...sy duk cakap dlm bilik dgn suami dgn mak mertua...si kakak ipar sy Mai buka pintu berdiri depan sy duk Tunjuk muka lipat tangan...sy terkejut kenapa dya masuk campur...bapa mertua sy pun berdiri luar bilik tunggu...budak ni mana ada hak...sy panggil cakap pun utk dya sbb kesian dya buat kerja umah yg sy patut buat...last3 dya kluar bilik keriau hentak pintu tgk Tu mak mertua sy pula mula drama dya...sy tgk Tu sy dlm hati...ya Allah sy X blh hidup lagi dgn kluarga...sy call bapa sy sy balik da...suami sy pula hilang belakang mak dya...he seksa sy sejak kahwin sy tahan tahan tahan....last2 again sy pregnant sy lepaskan sy cam ni..harap Allah Balas mereka...smua doakan utk sy ye supaya anak dlm perut sihat...

13 Balas

saya tahu adik ni menulis dalam keadaan dia sedih,sbb tu ayat dah tak tersusun.apa² pun dik,sabar jak ya dik.fikirkan bayi dlm kandungan tu.adik rehat la d rmh parents adik utk tenang² kan fikiran dan bdan tu.minta pertolongan kpda Allah,doa la banyak² semoga husband adik faham keadaan adik skrg dan perangai mertua dan ipar yg suka mengarah sruh buat kerja itu ini,dah namanya org mengandung,tak la drg tu nak fham situasi yg adik alami,dunoa itu berputar dik.banyakkan bersabar ya dik😘😇

semoga adik sabar ye...saya x faham sgt apa yg diceritakan...tapi saya faham awk dalam keadaan stress dan x thu nk bgthu mcm ne keadaan tu...sebb awk je yang ada dalam situasi tu...lagi terasa bila awk mengandung...awak cuba slow talk dgn suami...jangan sampai bahayakan kandungan..insha Allah suami akan faham...bagi saya better keluar dari rumah tu...

kena baca btul2 baru bole pham...allahu sis...semoga d beri kekuatan...tak paa, biarlaa dorang nak buat apa.. allah tu ada...mmg dia da tunjuk kat sis camna perangai dorang sebenar...besyukurlaa dijauhkan dari orang2 sedemikian....semoga sis selalu dlm lindungan illahi..

sy faham fikiran puan berkecamuk, bercelaru dan tu terzahir dalam post puan ni.. InsyaAllah kalau puan dah mula tenang balik, puan luahkan semula apa masalah puan dalam komen post ni.. sy pasti ramai nak bantu cuma mesej tu x sampai.. jaga kandungan ye

saya x faham cerita awak...tp mungkin jugak awak nak ckp yg awak terseksa dgn perlakuan mak mertua dan kakak ipar...suami pulak ikut ckp mak...klau ini yg awak nak sampaikan....awak kena berbincang dgn suami cr jln penyelesaian...seeloknya berdikari

😅 tk faham. maksudnya kau buat semua kerja kt rumah tu ke apa dik. bukn nk sakitkn hati tpi bila kita fikir kita kawin kt kelurga yg berduit then kecewa rupanya tkde kaya pn dyorg nih. Alllahu....... hati budi itu lebih penting...

Saya dah baca 3 kali tapi tetap tak faham. Jadi saya tak mampu nak bagi pandangan. Mungkin puan boleh karang semula bila dah tenang?😊

bila bca cerita berterabur mcm ni. takde perenggan plak tu. rasa mlas bca smpi hbis. skip je la

Ya Allah.. Maaf banyak kali sy ulang baca... Tak faham2...

Cerita ape ni macam budak sekolah rendah buat ayat baik xpayah cerita

3y ago

kalau awak tak membantu..jgn komen apa². Lagi stress ibu nie