saja stress sgt NAK cerita

Sy sgt2 stress rasa cam nak bunuh diri...sbb MAK mertua aq seksa aq...sy sblm mengandung dya selalu seksa sy Tanya awat X lekat lagi...setiap bulan klau da Mai period kena tgk muka dya...Cara dya tgk aq...then alhamdullilah jadi da..Lepas tiga Bulan kahwin... pregnant da...Lepas pregnant gila2 morning sickness...bkn morning ja...24 jam muntah ja...sampai kurang 7 kg....waktu Tu X selera makan mak mertua maki Tanya awat sy cam bodoh X mau makan....then Mai satu takat sy mula lapar nak makan...waktu Tu...dya X bagi sy makan seksa sy ...satu Hari pun sy x DPT makanan sy Nak...Sana mak bapa hantar makanan sy suka klAu mereka abiskan sendiri atau rosakkan sengaja buang...Lepas Tu Mai masalah sy kluar Dari umah Tu pi tinggal umah mak...Sana alhamdullilah dpt smua yg NAK makan but mula balik muntah2...then akhirnya lahirkan anak pempuan yg sihat alhamdullilah...segala puji bagi Allah...skrg Lepas tinggal umah mak 2 Bulan balik umah suami...mula balik mak mertua....X bagi makan...mesti badan Lepas lahirkan anak Naik sikit bkn...compare pula dgn anak dya yg kurus kering...sy pula kurus shape gila...budak Tu lagi blm kahwin...cam mana blh compare bkn??...ada hati mereka...skrg pula...mereka selalu Simpan anak sy Dari sy...X mau bagi kat sy...Cara dya mandikan pun sy x suka...x hygienic langsung .org mana Lepas cuci bahagian bawah baby X cuci tangan guna tangan Tu NAK cuci muka anak...Ya Allah...tolong la sy.... suami pula sokong...but dya kerja so pagi sampai Malam dya X da...ni MAK mertua depan anak dya lain macam bila anak dya X da lain macam...stress sgt la....sy ni mmg penyabar...but ada limit sy bkn...klau org lain ada kat tempat sy...da lama org buat masalah depan org ramai cerai da... ni sy duk tahan...but x blh...rasa cam jadi mental last2 sy masuk mental hospital ja...

15 Balas

mcm sy dlu... pernah stress sbb xde tempat nk luahkan masalah.. laki kluar pgi balik mlm.. kita yg kt rmh mngadap lh 24 jam prngai org dlm rmh tu... smpai tahap x boleh sabar... mmg perang dunia lah... last² family mertua jgk bawak sy g hospital cek mental.. hahahahaha mcm bodoh kn? tpi doc x ckp pon sy gila.. sy normal je.. cuma sy ni tertekan sngt dgn situasi dlm rmh tu.. jln penyelesainya ddk rumah sndiri, susah pon susah lah asal kn x sebumbung dgn mertua... boleh jdi neraka rumah tu nnti... cari lah rmh sewa ke utk ddk kluarga kecil, esok ada rezeki baru pikir yg lain... smpai bila nk ddk ngn family kan? pssst... dlu pon sy rasa mcm nk bunuh ank, bunuh semua org dlm rmh tu.. last bunuh diri sndiri... tpi sy kuat kn iman x buat bnde bodoh tu... ujian mmg mncabar gila

moga sis terus tabah. masalah dengan mertua mmg takkan abis selagi mertua tak puas hati dengan kita. jalan penyelesaian terbaik, sis lebih baik pindah rumah. duduk rumah sendiri. biar pon kais pagi makan pagi.. asalkan kita bahagia dengan suami dan anak kita. bila terasa hati dengan mertua, kita mengadu dengan suami kita. suami kita pun akan jadi serba salah. risau jika duduk lama2 dengan mertua, kita boleh bergaduh berpanjangan dengan suami dan mertua pula. risau juga suami boleh bergaduh dengan ibunya sendiri. jalan terbaik ialah pindah cari tempat tinggal lain. lg pon mertua bukan duduk keseorangan, masih ada anak ye yg lain di rumah tu boleh jagakan dia. moga sis dipermudahkan urusan.

Sy simpati dgn sis dan berharap sis sabar dan kuatkan iman..jg anak baik2 ye..masalah bg tau suami ajak pindah.kalau suami x sokong bgtau mak ayah..biar dorg bgtau suami apa yg mak mertua buat..nak ckp lebih x blh sbb masalah rumahtgga org..sy dpt rasakan apa yg awk rasa..jgn sesekali lpskan tekanan pd anak ye..

Saya sejak ada anak kadang ada je yang adik2 tak pyas hati.. tapi jenis saya memang panas baran, so bila nak mula bising2 malas nak gaduh.. terus packing barang balik rumah sendiri.. tu pasal lagi senang dok rumah sendiri kadang adik beradik sendiri pon boleh gaduh hahh

Balikk dok dgn mak sndiri atau umh sndiri... Jauhiiii dok dgn mertua.. I can feel u sis... Suami sis xmau? Sis tegasssss jgk.. Jgn lemah!! Mak bapak kita jg kita elok2, bila dok dgn org dok buat hamba bagai.. Balik sissss...balik!

lps kawen sebaiknye tggl sndiri sis.patut before kawen lg bgtau dgn bkl suami xnk serumah dgn mertua.tggl brcampur dgn mrtua ni kalau jnis x tahan akn beri kesan x baik pd diri sndiri n rumhtngga.

lebih baik duk rmh sendiri.. sbb bila duk rmh mak mertua, kita stress,bila sermh dgn mak kita, suami stress,, lbh baik rmh sendiri.. satu lg, rakam pe y dy buat, kut2 suami x percaya pe y kita ckp

Biasa la tu mertua.. sy pun kena jugak.. sampai truma nak balik rumah mak mertua.. sampai rasa nak cerai je dengan suami tu.. tak tahan dengan perangai mak mertua dan Pak mertua.. emm..

Harap awk sentiasa bersabar ye...lumrah kehidupan..bnyakkan berdoa pada allah moga mak mentua awk lembut hati pd awk..dan awk kena kuat utk anak awk

better pindah sis.. lg pun da ada anak kan lg baik pindah.. jgn bg anak tgk semua2 ni.. hm.. sian dkt awk...