Enjoy Your Pregnancy

Salam sis2 sekalian, sy nk share dan mohon juga sharing pengalaman sis dalam grup ni...kdg2 sy rasa down bila pregnant ni, kita dh cukup jaga badan kita tapi tetap sangkut jgk....sy penah kencing manis pastu okey, then, hb low pastu okey, then kencing kotor pulak....macam2 ujian org mgandung ni....ada masa2 buat saya rasa down....bila nurse lebih kurang je layanan, rasa sedih jgk....kdg tu balik rumah dari checkup, air mata pon keluar......mohon share kata semangat utk diri yg lemah ini?

14 Balas

Sabar jela.. mcm sy drp awl peknen smp skrg 30w hb x penah smp 10.ulang alik klinik 2 mggu skali.. 2 sesi da cucuk ubt utk naikkn hb.1 sesi 5 kli cucuk 5 ari selang sehari.. 1st sesi msa dlm buln puasa aritu.. hb still x naik.skrg stat lg 1 sesi.. sma gak kene cucuk 5x selang sehari.1 ari msuk ubt kdg2 smp 5 6 jam baring kat klinik.. da abis msuk ubt drive pi ofis plak smbg keje.kdg2 tgn bengkak sbb ubt x nak msuk.. pastu pjj plak ngan en suami.semuanya lalui sdri.. Alhamdulillah, gdm ,darah tggi, kencing kotor x de lg stakat ni.lain org lain ujian waktu mengandung.. bertabahla wahai ibu2 sekalian.insyaAllah byk pahala nnti..

yes, setiap ibu hamil pasti ad ujian msing2. kita aspect nk everything run smooth but suddenly sgkut masalah itu ini. mcm sy awal2 ok, lepas 20 week tiba2 berat naik 4kg sebulan, masalah nadi laju. kena cek bp selang sehari. serius penat. bila pi kk jumpa doc yg xbest. tnya kenapa kita kena itu ini. kena mrh dgn nurse pun ad.rasa geram je.. tipu kalau xngis. tapi nasihat sy untuk sis & sy jugak, please dont give up. fight demi ank kita. kita kena kuat. kita kuat ank pun ikut sama kuat.. apa yg berlaku, jgn dikenangkn lg.

Fikir yg positif je..klau terlalu ikut perasaan buruk memang akan rasa negatif je selalu. Caranya bila kita rasa down, fikir sesuatu yg buat kita rasa syukur aku boleh rasa peluang utk bawa khalifah Allah dlm rahim, syukur sbab akhirnya Allah bagi peluang utk aku rasa mcm mana jd seorang ibu. Banyak lagi wanita yg masih menunggu "nikmat" menjadi ibu tapi Allah bg aku dlu rasa.. mcm2 lagi la benda2 positive.. bab nurse tu biasa la, dorang byk layan mcm2 kerenah ibu mengandung..

Sabar sis, setiap trimester ada cabaran dia.Kita mommy yang kuat, percayalah setiap kita ada cabaran dan ujian masing2 sepanjang kehamilan ni. Macam saya fasa tengah struggle dengan heartburn, backpain, and hidung tersumbat setiap malam now, mmg tidur pun tak nyenyak. Sebab tu syurga di bawah tapak kaki ibu😉

Sis can do it..plz jgn down..klu mommy down bby nti pn down..xceria dia nti..jika mommy hppy bby pn hppy je ms kluar nti..mommy kuat ..u can do it sis..aja2 fightimmmm..zikir byk2 ea..mg htinya blh tenang...dan pebykkn dgr ayat2 suci Al- quran..in shaa Allah lepas tu sis ok..jg dri ea 😉

Ujian ni nk kuat lagi kita tuk jadi ibu nanti enjoy je waktu pregnant ni..layankan aje..kalau sy..sy jnis tak tahan sgt sy nangis puas2 lpastu dah okey mula la pkir benda tu xde pape pom sbnarnye..kadang2 kita je yg overthinking.. smoga sis kuat dan doakn sy juga😘

jgn lah down.. kena set dlm kepala kita buat yg terbaik utk ank kita.. semua ni ujian.. mgkin msa pregnant ssah tp dipermudahkan urusan bersalin dan membesarkan anak nanti.. keep positive k sis..

Ignore kn orang luar sis. Sis jge emosi sis shje 😆. Sy pun gitu juga kadang , orang layan lbih kurang skit. Sentap duk ingt berhari2. Kadang emosi ni atas sbb2 pembawakan .

Keep strong sis..ujian orang lain2..insya-Allah mungking ada manis pada masa hadapan. Every cloud have a sliver lining..

Awak kuattt awak kuatt 💞 baby mesti bangge dapat mak kuat macam awak. Sabar ye sis. Ade org lagi susah dari kite