Ibu mertua tidak prihatin

salam semua...saya just nk tya pendapat...ada tak sesiapa yg pernah mengalami situasi mcm saya?baru2 ni saya keguguran 8 mggu dan MC utk 2 mggu,sepanjang saya MC tu ibu mertua langsung tak jenguk saya walaupun tinggal berdekatan...saya cuba ambil positif yg dia sibuk sampai tak sempat jenguk saya walaupun sekejap...baru2 ni bila saya dah bekerja,suami saya pulang ke rumah ibu dia dengan anak2...saya ada tanya pada anak2 saya ada tak nenek mereka tanya ttg saya...anak2 saya jawab tak ada...ms tu rasa sedih sangat...saya terlepas cakap dengan ofismate yg mak mertua langsung tak datang melawat saya...ofismate saya terkejut...saya kata saya malas nak fikir pasal ni kalau tidak saya yang makan hati...saya teringat awal2 pernikahan dulu dia pernah kata kenapala suami saya tak kahwin dgn bekas temanwanita dia...ms tu saya dah tau yg saya bukan menantu pilihan dia,tapi saya hormat bapa mentua saya bila dia kata"ni semua jodoh yg Tuhan tentu,kita mana boleh pertikai"...ikutan sepanjang 6 tahun lebih berkahwin ni saya banyak makan hati dgn sikap ibu mertua dan sedara perempuan suami saya tapi sy ignore sebab nak jaga hubungan tu...tapi bila jd mcm ni saya tertanya2 adakah disebabkan saya ni bukan menantu pilihan dia,dia buat lebih kurang saja dekat saya....tolong bagi pandangan,terima kasih

48 Balas

Hmm .. klo nk cerita ttg mil ni kan ..mmg blh buat menitik airmata ..Saya yg sthn atau Dua thn sekali jumpa ni pn mil tk suka .. Saya duduk luar di jeling²,,saya siapkan keje lps tu masuk bilik pn kena kata .. Raya thn lps ,Saya nk Bantu msk lauk Raya tk bg ,tp Saya tetap Bantu kerja² lainnya .. tetamu dtg pn Saya layan .. tp sedihnya Saya bila mil ckp kt adk ipar Saya yg Saya asyik terperuk dlm bilik ..sedihnya hati Saya Masa tu.. Saya bg suami saya baca msg adk ipar Saya tu .. Saya Jenis yg tknk simpan²,simpan buat apa last² nti Saya plk yg buruk di mata suami .. Alhamdullillah suami Saya Jenis yg memahami .. part yg Saya paling sedih ..Saya tgh mkn pn kena jeling😌..saya beli beras lauk ,Saya tk mkn free .. Skrg ni klo Saya blk kg ,Saya tetap layan mil Saya mcm mak Saya sendiri .. tp layanan mil pd saya ,biarlah .. Saya serahkan pd Allah ..

Sis. Sy branak langsung mil xdtg. 10minit ja jauhnya dri umah. Memang mak mrtua sy xsihat. Tp bolei ja dia minta sil sy bawakkan. Ke sana sni ok ja naik keta. Plus sy menantu prtma dan ank sy ccu pertama. 😊. Sy suami jaga dlm pntang. Dia tahu maknya bgitu. Xpndai jaga hati org 😅. Suami ckp buat ap nk fikir org (ibunya). Kita jgn jd mcm dia. Habis pantang suami bwakkan sy dan baby jumpa dia. Bual2 skjap. Suami bwak pulang. Sy pun bukan menantu pilihan. Msa suami konvo. Dia bwakkan calon menantu pilihannya. Sy buat mcm biasa ja. Klau jdoh ada lah. Xda xpa. Alhmdulillah jdoh sy dgn suami. Skrg kami dh pindah jauh sbb kan hal kerja suami. Sy tetap kol tanyakan khabar. Biarla org buat kita. Jgn kita buat org. Wlpun deep down siapa xterasa kan 😅. Nsebla suami pndai main peranan. Sejuk sikit hati 🤭❤

5y ago

Betul tu...saya tk rasa sangat mula2 tu tp yela bila ofismate pun cakap mcm sis,deep down mmg akan terasa tu yg saya terasa ni...byk mana air mata sy tumpah sbbkan karenah dia dgn anak2 perempuan dia...saya rasa saya bertahan sebab ada anak2 saja huhu

Bapa mentua sy dlu x suka sy, selalu perli n sindir.. Kluarga mertua org senang, sy pula biasa2 je, yatim piatu pula.. Tp adik beradik n mak kpd bapa mentua layan baik sbb tau sy ni muallaf, dorg more to islamik.. Lpas bcerai dgn ank dia.. Dia usaha cari nk contact blk, wasap minta maaf smua, tnya khbar cucu2 dia.. Lps sy nikah baru, dpt ibu bapa mertua yg baik n mesra walaupun bkn org senang, yg penting mak bapa mertua anggap ank2 sy mcm cucu kandung sdiri, x bezakn dgn cucu lain.. Ipar2 pun baik.. Syukur sgt2.. Ni smua ujian utk kita brgelar menantu.. Sabar laa n bykkan berdoa.. Moga kita nanti bila brgelar mertua dpt layan menantu kita dgn baik n terima seadanya..😀

Itu laa dugaan masing2 . Dpt suami baik mak mentua plak mcm tu. Kdg dpt mak mentua baik suami plak mcm hampeh . Kdg dpt mak mentua n suami baik ipar plak mslh . Semua ada dugaan . Mcm saya alhmdllh dpt mentua yg baik . Sampai saya ni rasa tak berguna plak . Kdg dia mai antar makan . Masak ni masak tu bagi makan . Badahal rumah dia atas rumah saya je . Saya tak py jenguk dia pun . Dia yg selalu mai kat saya . Bukan apa .. saya tak larat nak naik tangga sejak pgnant ni . Harap2 dia akan jadi mak mentua yg bagus sampai bila2 . Sebab saya ni menantu sulong . Ada lagi 3 belum khwin . So belum taw kesudahan dia. Mana la taw dpt menantu baru abaikan saya plak . Hee

Sabar lah sis.. Ibu mertua sy dulu pon cm tuh jugakk sy besalin anak kedua saya ibu mertua saya langsung tak jengguk saya p rumah malah saya yg p rumah mertua bawa anak sy yang baru 6hari lahir.. Sy sllu bersabar sbap sygkan mak mertua sy wlau bgitu.. tapi allah tak panjangkan jodoh ngn suami sy dulu sbap Masaala rumah tngga org tua ikut cmpur jadi rumah tngga sy hncur becerai berai.. Alhamdurillah skrg sy dah kawen kali keduaa.. suami mak mertua sy baik2 smua.. Allah sebaik baik perancang.. mngkin hikmah buat sy kerna sllu sbar ngn sikap Bekas2 family dulu.. Skrg d karuniai family baru yg sangat perhatian dan penyayang... syukur sllu sis.. sabar itu indah..

5y ago

Sedihnya bila rumahtangga kita mertua masuk campur..kalau msuk campur utk bagi anak2 hidup bahagia okla juga...tp alhdmulilah rezeki sis dpt kluarga mentua yg baru ni yg baik

Banyakkan bersabar ya sis... Ini semua ketentuan Allah... Apa yg penting sis balaslah dgn kebaikan dan jgn kita balas dgn keburukan krn jika tidak kita pun sama shj sprt mereka... Dan apa yg penting skrg ni adalah sis beri tumpuan pd suami dan ank2 sis...buat yg terbaik buat keluarga sis dan beri didikan agama yg terbaik buat ank2 sis... InsyaAllah lambat laun Allah akan buka pintu hati ibu mentua sis... Bykkan berdoa ya sis... InsyaAllah semoga Allah permudahkan segalanya buat sis... Aamiin 🤲💕

sma laa mcm situasi sy..skng sy tnggl kt kg belah suami..wan dgn maklang dye ske sgt buat sy jd hamba kt rumah..sume kje sy kena buat..lbih2 lg skng sy tgh pregnt 19 w 1 d,still kena buat kje shinggakan nk brehat pn kena mmbebel..tp anak cucu cicit dye xde pn dye sruh buat kje..sy sbg cucu menantu jd hamba kt rumH ni..kdg2 siap wan dye cte aib sy kt jran2 sblh rumah ni..malu sy ble dye buat cte yg xbtul..sy rsa sakt hti sgt..dye dh g haji,tp prngai srupa puaka

5y ago

Kalau sis boleh tinggal asing rsnyaa mungkin sis tk perlu teruk2 buat keja...sabaqla sis...saya nsib baik duduk asing sebab nak elakkan perkara2 mcm ni la...kdg2 kita bukan tak mau buat keja2 tu tp kita pun tau penat...tmbh2 kalau duduk ramai2 mcm tu lagila stress...sabaq banyak2 ya sis

At least sis ad ank sy first gugur, sy trus kol die sbb sy xad mak.. Sy wsp die ngis2 die voice siap ckp 'ko tu gmok sgt"😭😭deep ayt die bg sy.. Suami sy sndri dgr. ,suami yg bg smngt die kata ad rzki Lg pikir positive..mmg down sis sy berpntang sndri.. Sy xsushkn org lain.. Sbb smua brcrita nat.. Sy tekad lps berpntg sy usaha balik nk dpt yg no2, skrg alhmdulilah 7week, smoga kndungan sy baik2 shj smpai bersalin..

5y ago

Aamiin smoga dipermudahkan urusan Kita.. aamiin

Nasib kte pun sama sis 😢😢 setiap kali blk rumah mil sy sntiasa disisihkan. Ipar duk mengata. Mgkn sy masih xd ank, tu mereka duk sisihkan sy. Bila cte dkt suami, suami pulak ckp sy sengaja nk burukkan fmly dy. Sdgkn xprnh skali pn nk burukkan. Smpai sy rasa xnk jejakkan kaki pun nk blk sana. Xtau la smpai bila sy boleh bersabar 😢😢 doakan sy mengandung ye awk semua. Sy nk kawan. Boleh la sy berkawan dgn ank kalau ad ank

5y ago

Sama laa nasib kita.. kalau boleh xnk jejak rmh mentua... ipar duai jenis suka mengata itu ini xkena.. hnya sebab sy xpndai masak.. stress bila pikir.. bila cerita dgn suami... suami ckp sy yg reka2 cite

Sabar je la sis.. klu mcm sy ni masa sy mengandung xpernah tanya keadaan sy tpi harapkn sy ambl berat ttg keluarga mereka... lps bersalin pun dtg tngk anak lps dua hari blk rumah.. and then smp skrg ank masuk 10bulan xpernah dtg tengok atau tanya khabar... bukan jauh rumah die dgn kite..lebih kurang 15min je... kite bersalin awal kandungan 36wk kerana stress gaduh dgn adik perempuan suami... xtahu knp fmly in law mcm ni...

5y ago

situasi kita sama, mula2 mengandung dlu ada sekali dua je dtg tu pun bukan sbb nk melawat saje2 dtg ponggong x hangat lg dh nk balik 😂 smpai la skrg x dtg2 jenguk dh. tp bila time saya balik kg mak saya uishh dia punya sentap smpai suami saya pun jd mangsa. tp saya x kesah pun sikit x amk hati. yg penting baby sihat & suami memahami 👍