Ibu mertua tidak prihatin

salam semua...saya just nk tya pendapat...ada tak sesiapa yg pernah mengalami situasi mcm saya?baru2 ni saya keguguran 8 mggu dan MC utk 2 mggu,sepanjang saya MC tu ibu mertua langsung tak jenguk saya walaupun tinggal berdekatan...saya cuba ambil positif yg dia sibuk sampai tak sempat jenguk saya walaupun sekejap...baru2 ni bila saya dah bekerja,suami saya pulang ke rumah ibu dia dengan anak2...saya ada tanya pada anak2 saya ada tak nenek mereka tanya ttg saya...anak2 saya jawab tak ada...ms tu rasa sedih sangat...saya terlepas cakap dengan ofismate yg mak mertua langsung tak datang melawat saya...ofismate saya terkejut...saya kata saya malas nak fikir pasal ni kalau tidak saya yang makan hati...saya teringat awal2 pernikahan dulu dia pernah kata kenapala suami saya tak kahwin dgn bekas temanwanita dia...ms tu saya dah tau yg saya bukan menantu pilihan dia,tapi saya hormat bapa mentua saya bila dia kata"ni semua jodoh yg Tuhan tentu,kita mana boleh pertikai"...ikutan sepanjang 6 tahun lebih berkahwin ni saya banyak makan hati dgn sikap ibu mertua dan sedara perempuan suami saya tapi sy ignore sebab nak jaga hubungan tu...tapi bila jd mcm ni saya tertanya2 adakah disebabkan saya ni bukan menantu pilihan dia,dia buat lebih kurang saja dekat saya....tolong bagi pandangan,terima kasih

48 Balas

Lebih kurang sis, sy pon bkn menantu pilihan. Mkn hati dgn adik beradik suami jugak. Bila dtg rumah sana sy mcm tak ada kt sana. Masa pregnant ingatkan semua akan ok memandangkan suami anak sulung and diorang bakal dpt cucu/anak buah pertama. Tapi lepas bersalin sy rasa annoying sgt bila masing2 dtg rumah main dgn anak sy. Tp tak sorang pon tanya kabar sy. Rasa nak rampas jek anak drpd dorang.

Lebih kurang laa nasib kita😭😭sy penah gugur.Mertua mcm mrah je sbb sy menantu sulung..dia harap sangat .sy blh bgi cucu..hari2 ckp nk cucu...skrg ni sy tgh preggy .nk tngu beranak je..dia blh ckp .lps beranak nti nk jaga ank sy..hbs tu sy bila nya nk jaga..sakit hati sngt dpt mentua mcm ni..dia hnya syg kan ank ..bkn syg sy pun😭

5y ago

Ya btul 👍tu kan mak dia😂

Nasip kite SME je sis....mertua sy pon MCM to...sy ddk serumah dgn mertua...lps to sy dgn anak ni mkn Ati je suami plk jns anak mak ...mertua plk mlt jns ckp lps....xtahu la Smpai bole sy blh sabar....sdh tgk anak je...sllu disisihkan dan sllu diejek...😢

Sya pon lpas abortion, sya dpt mc 2w..sya blik lae umah mk mntua sya..dia siap sruh sya msak lgi..sdgkn tempoh bercti pon untuk kta berehat.klau dk umah mk sya..bkn sya nk bkak aib mk mntua sya..sya da rsa yg dia xblh anggap sya cm ank sndri.

X apa la sis.. Bsabar ja, sya pun mcm ni jga, MIL okey ja d klu depan2, saudara pompuan suami pn okey klu dpn, klu d belakang.. Mengatah habis.. Tinggal serumah lagi dgn keluarga mentua.. Sya selalu bising dgn suami saja..

5y ago

Biasa tu Mil yg cmtuu depan baik btul.. blkg nauzubillah.. kdg Kita xtaw kn apa dorg ckp d blkg... kdg kna positif juga..

Ignore je.. kita x boleh paksa org suka kita... Asal kita hormat dan baik pada dia itu dah cukup.. selebihnya berserah pada Tuhan... Insyallah satu hari Allah buka pintu hati dia utk terima awk seadanya... Aamiin

jgn pkir sngat sis, kita hdup di dunia bkan nak org suka kita, sedangkn nabi pun ada juga xsuka, so ignore mreka yg hati bsuk, oneday dorang akan trbuka juga hati utk trima n nmpak kbaikan yg jita lakukn,

jgn pkir sngat sis, kita hdup di dunia bkan nak org suka kita, sedangkn nabi pun ada juga xsuka, so ignore mreka yg hati bsuk, oneday dorang akan trbuka juga hati utk trima n nmpak kbaikan yg kita lakukn,

5y ago

tq sis atas nasihat,saya mmg tak nak fikir sgt pun cuma kdg2 la terlintas di fikiran

Sabar je sis.. Sy yg pregnant 7 bln pun kedua2 mentua & ibu sendiri pun x pernah tanya khabar. Mak sendiri kalo call cerita psl hidup dia dari ambik tau kisah org.. Haihh.. Begitu la nasibnya..

5y ago

Erm.. sy pon dlm situasi ni. Tp adik beradik la.. huhu mentang2 diorg dh beranak pinak.. sy ni adik bongsu n skrg pregnant anak 1st.. excited la kan.. tp cerita kt adik beradik sendiri buat sakit hati.. lebih suka luah kan pd org lain berbanding family sndiri.. bila kita tanya bnde kita tk tau pon ckp kita mengarut.. kalau kita tau, kita tk tnya la.. tnya org lain, lebih elok jawapan dr adik beradik sendiri.. menyakitkan hati..

Sabar laa sis. Saya sendiri dah rasa benda ni. Cuma kena banyak sabar jela. Mak mertua camni mmg banyak kat muka bumi ni. Yang boleh layan nd terima kita seadannya tu sangat laa susah. Bertabahlah.

5y ago

itula tp kadang2 fikir mmg rasa sakit hati huhu...sabaq je la