Mertua punca pergaduhan rumahtangga kami.

Hi.. dsini nak luahkan sikitlah. Korang ada tak mertua macam ni? I mean, yes kita ni bukan dianggap keluargapun just org luar. They dont have to control me. I KNOW WHAT IM DOING! Sy sejenis yang hormat orang yg lebih tua, but once pijak sy seumpama sy ni tak da perasaan, sy rasa sy hilang hormat. Kalau boleh tak nak pijakpun rumah mertua. Sebab setiap kali balik, mesti nak tunjuk diri tu kaya ada emas banyak tanah. Bukan tu saja, siap bandingkan cara dia besarkan anak2 dia dengan sy. I mean, tu tahun 70an kot, skrg zaman dah modern. Kau nak aku beranakkan cucu kau mcm kau? Baru kau boleh hormat aku ker? Eh geram sangat gaya tuu.. lepas tu pandai mgata2 dengan anak2 dia pula. Eh ingat aku tak da mak bapak ke? Mak bapak aku sanjung anak kau tau. Teruk mcm mana pun anak kau treat aku, still dorg nasihat cara baik. Yang engkau dok mengumpat siap bawak anak2 mengumpat dah kenapa?? Rasa tersaing ke? Aku tak faham la.. benda berulang kali, kita buat baik pijak rumah dia masak sapu rumah apa semua pun still salah dimata dorg? Baik tak yah jenguk langsung. Menyakitkan hati.. korang adake mcm ni? Ke aku jer? Bukan apa, sebab hairan.. kenapa mcm ni? Kita dok baik sopan santun, dorang pula yng bgaya pelik.. disebabkan sikap mertua mcm ni, sb mluah dgn suami, tp suami pulak yg mcm tak percaya apa yg sy ckp, sdgkan benda tu berlaku depan mata dia. Kami selalu bgaduh disebabkan ini.. #pleasehelp #ingintahu

19 Balas

Biasa lah sis . Ada umahtangga , saya nie duduk dengan mak mertua jugak . Suami anak tunggal walau macam mana pun tetap akan sebelah kan mak dia . Tapi saya tak pkir sangat pasal tu sebab memang tugas suami untk taat dan patuh dekat mak dia . Sebab tu hari2 makan hati duduk dengan mak mertua nie , suami tak tahu sebb kerja .yg hadap mak dia tu kita , saya sampai skrg masih ingat lagi mak mertua hina anak saya . Masatu anak saya umur 4 tahun baru . Lpas kena hina tu esok pagi saya mntak izin dengan suami balik umah mak ayah saya , suami izinkan . Dah macam2 cerita kat suami , suami tegur mak dia pun tetap perangai mak dia macam tu tak pernah berubah . Dia seolah macam nak saya ikut semua peraturan dia cakap dia . Bila tak buat macam yg dia cakap , mula lah buat muka pastu tknak cakap . Saya skrg ada yg tak kena tu mesti lawan balik sbb dah hilang rasa hormat tu. Sampai satu tahap tu saya sanggup suruh suami tinggalkan saya dan anak sbb dah tak tahan betul perangai dia 😂 tapi suami selalu cakap buat tak tahu jee dengan mak dia sebb perangai macam tu, masalahnye kita yg hari2 makan hati dgn perangai dia . Tgur elok2 tak jalan , bile org dah meluat tak hormat kata macam2 pulak . Ntah la betul2 menguji kesabaran. Masak dalam umah kne ikut citarasa dia bila masak kena soal kene pantau org 24jam macam kita nie masak ada bubuh santau plak dalam makanan tuh 😅 sekarang duduk dengan mak ayah sendiri bebas sikit nak kemas umah masak2 . Nie suami nak balik umah mak dia plak , sbb dah lama tggal dia sorg . Kena jugak balik tggal balik dgn dia walaupun meluat . Kang tak pasal2 org kata suami tu tggal mak dia sorg semata nak ikut anak bini 😑

anggap je itu sebagai toxic dalam hidup sis, jaohkn diri, muncul bila perlu sahaja kat depan mata dia.. mcm saya dlu, masa tgh proceed nak kawin, mak mertua call suami, tak tahu saya ada kat situ sekali, suami load speaker.. tgh bincang² diorang dua beranak, mak mertua tiba² ckp, sruh pegi berubat, minta nama penuh saya berbintikan nama mak saya, dia takot suami saya ni dah saya mandrem kn dlu.. padahal saya dgn suami sblm kawin dh bercinta 6 tahun lebih.. sepanjang tempoh tu, saya try hard selalu nk ambik hati diorang sekeluarga.. tapi sampai skrg dia tak tahu saya dgr ayt² tu dr mulut dia.. sejak dr tu saya jd mcm dendam pon ada, marah pon ada, hilang hormat pon ada.. cuma tu la.. saya tak tunjuk la smua tu depan diorang, saya buat hal saya je.. muncul pon sekejap² je depan mata diorang, bila dia main ckp lepas je depan saya itu ini tak kene, saya akan protect balik diri saya, mcm contoh, nak pegi kenduri kawin, baby saya 4 bulan masa tu, saya mna ada beli dress lagi utk dia masa tu.. saya just pakaikan baju berjalan yg elok je, dia bising, saya potong balik, "kalau mcm tu, nenek dia kene belikan la baju utk baby ni" sambil saya ckp² dgn ank .. sebabkan itu dia habis 100 lbih utk baju anak saya.. hahahahahahahaha... hmmm.. smpai skrg saya tak bole lupaa.. saya pegi honeymoon dia ikut duduk satu bilik dgn kmi 😅😅😅 so saya jaohkan diri je la dr org2 mcm ni walau sape pon dia... skit hati tak dpt, dosa pon kurang..

2y ago

ye sis... saya dgn suami masa tu dpt cuti 2 mggu lbih.. mggu ke 2 cuti tu mmg plan nk pegi shot gmbr kawin n terus honeymoon.. smggu pertama tu kmi dh stay rumah mak mertua teman dia.. so suami ada bgthu dgn dia pasal plan kmi tu.. tak thu la mcm mne dia bole salah paham.. dia packing baju² dia ikut kami.. subuh tu kmi terkjut tgok gelagat dia... bilik yg kami booking tu bilik utk 2pax je.. sbb kn diaa.. kami terpaksa ambik extra bed.. dan lagi memalukan saya rasa.. guest sblh bilik pon tgh honeymoon.. masa santai² mak mertua bole tgur couple tu.. bgthu kami pon bru kawin.. tapi ada mak mertua sekali dalam bilik kami 😆😆😆 tah la wakk.. saya decide 1 mlm je.. lpas tu ajak balik.. malu saya.. duduk diam² tak mau pulak tu..

Biasa la tu. Perangai org ni mcm2 sis. Mak mertua sy pun masa awal2 kawin lain mcm jugak layan sy. Mungkin bukan menantu pilihan ke apa sy pun x tau. Family husband org kelantan. Sy selangor. Mungkin mcm x berkenan kot anak dia kawin dgn org luar. Sampai ada 1 tahap, dpn semua anak menantu mak mertua ckp sy ni menantu x rasmi, x boleh bawak jumpa family lain sbb sy kawin masa pkp, x boleh buat kenduri. Nikah pun nikah on9 je. Abg2 ipar je yg jd wakil belah laki masa tu. Terdiam semua org lepas mak mertua ckp sampai abg2 ipar marah dgn mak diorang sbb ckp mcm tu. Diorang siap tunjuk gambar lagi masa nikah tu ada pelamin, siap berinai, pakai baju pengantin, ada hantaran semua. Mak mertua pun sorok dgn family dia yg lain sampai family dia ingat kami kawin kat pej agama je sampai ada makcik2 sepupu husband yg pandang serong kat sy. Ada yg ingat kami terdesak nak kawin cepat sbb sy dah pregnant. Sampai masa tu sy ckp dgn husband x nak balik kg dia dah sbb terasa sangat2. Masa tgh pregnant 3 bulan anak sulung, baru boleh buat kenduri sbb pkp dah longgar. Ayah sy belanja mkn semua family mertua masa mlm sebelum kenduri belah sy dan bagitau yg sy dah pregnant apa semua. Masa ni dah 5 bulan nikah. Baru la family mertua mcm ok dgn sy. Mak mertua pun mula baik dan boleh terima sy lepas sy bersalin anak sulung.

2y ago

Allahuuu.. sabar ye sis. mcm tu pun ada ye.

sy ni dgn mertua baik je semua.. dia syg sy mcm anak sendiri sbb dia ada anak lelaki tunggal sorang tu je.. tapi sy x suka perangai dia suka ckp straight.. sblum kwin sy badan berisi la jgk hari nikah tu dia ckp "sy nmpk gemok" tak mcm msa hari tunang.. lps tu pregnant dh bersalin sy dpt kurus sngt kurus lagi la dri sblum nikah tu, lps tu dia tanya sy "knpa kurus sngt"😑😑 entah tak tahu apa masalah dia.. ada je yg x kena.. kekadang meluat rasa nk balik sana.. lps tu dia jenis banyak tanya itu ini, sy jadi meluat nk lyn sbb kdang tanya soalan berulang kali yg dh dijelaskan jawapan.. dia jenis peramah.. entah la kadang rasa mls nk balik rumah dia.. klau family sy x pernah buat mcm tu kt anak dia.. family sy siap sanjung lgi anak dia tu.. tpi tu la perangai dia suka ckp straight terus..

2y ago

jgn mluat sis. aggap ja. apa dia ckp tu. 1 jln utk kita lalui nti.. kita pon akan tua. xtau sfat dan pckapan kita mcm mna nti bila ada mnantu. doa2 la sllu. mg Allah jd kn kita esok2 tua nnti. x bnci olh mnntu plk.

sya dh 2 tahun ddk dngn mertua , ada baik ada buruk kite istri kan lagi lagi sya jnis senstf , nsib baik suami sya sngr je luahan sya kdng kdng bnda apansya tak suke tu kalau mak suami surh buat dia tak buat dia akn bgi alsan lah , bila stiap kli kiteorg nk kluar msti asyik call call surh balik 🥲 tpi kalau adik ipar kluar dngn suami dia balik pukol 12 pagi pun tkpa . kdng trsa jugak sis mcm mcm lah 2 tahun ngdap tapi kite sdar dirimtk mmpu nak mmbeli mnyewa rumh lagi telann jlah simpan jlah dalam hati . belum msuk bab bndingkan anak kluar dri rahim sya abgai mnntu dia , dngn cucu yg kluar dri rahim anak dia . yg dri rahim anak dia smuanya baik lah pndai lah dilayan ditatang penuh ksih syg .telan tngok jlah mmpu sya buat .

kalau sy pla sis.. sy tggl mnumpang rumah mrtua.. kja2 rumah trutama bhgian dpur la sllu sy yg buat.. tpi bla 1 hri tu sy xnak sntuh kja2 dapur xnak mmsak bgai.. just nk relaks2 dr buat kja2 dapur ..mula la buat mka lain, mula la mngumpat..pdhal prbelnjaan dpur tu sy yg tggung spruh, spruh lgi suami.. tpi bila ngadu kt suami, suami just diam mcm yg sy ckp ni d reka2.. dy xtau apa pun yg trjadi kt rumah, sedeh sis tpi xtau nk ngadu kt siapa..😣

2y ago

ada.. kirany nk buat rumah dkt rumh mak bpak sy, sbb ada tmpt klu nk buat rumah kecik2 lgi..tpi tulh suami ckp, sptutny sy kna ikut dy tggl mna, mslah xda tmpt klu nk buat rumah dkt mak pak mrtua..😑

Kejadian tu dah 3 tahun berlalu tp masih tersemat rapi di hati. Saya takleh lupa apa yg mak mertua sya cakap. Syukur sangat saya ni jenis manusia bersifat introvert so takde lg manusia yg pernah tanya kenapa saya kurg bercakap, napa saya kurang bersosial and so on. What you give you get back. Laki take care mak dia dan saya take care mak saya. Simple..

jgn kata mntua . ada jgk mk sndri pon mcm tuu. mk mntua pon mcm tu. org tua nii mkin dia tua mkin dia prangai kita x blh jgka. cara dia. ckp dia . jd sbgai mnantu atau ank. ckp bila prlu. bt kj bia ssuai dgn tenaga kita. xprlu kita nk bt kj smata2 utk jga hati depa. org tua dah .. mmg mcm tu sifat dia. .

Ada je sis.... once dh kena dgn mak mentua dgn ipar duai mngumpat sy. Apa semua ttg status ws, ig dan perkmbgn sy, sy hidden. Dan jrg2 contact. Bila sy jauhkan diri dari toksik ini lebih tenang rasanya dan nyaman.. tp bila blik rumah mntua sy buat mcm biasa hormati dia juga. Dan utk ipar duai mmg sy biasa2 aje.

sy kan sejak ada anak ni, sy berdoa sungguh sungguh yang sy akan jadi mertua yang baikkk untuk menantu sy nanti. sy pun tak suka gaya mertua, tapi kita pun satu hari nanti jadi mertua jugak, sy taknak menantu tak suka sy nanti.

2y ago

saya pernah terbaca satu komen ni kat FB, dia mertua tp dia bt gaya menantu sebab dia nk menantu dia selesa dgn dia.. Alhamdulillah anak menantu semua baik dgn dia