contraction tak ada..bukaan 3cm

Salam semua..nak tanya ada tak ibu2 kt sini yang bukaan dh 3cm tp xde rasa contraction..atau ada ibu2 yg pernah ada pengalaman mcm ni..boleh share tips x dgn saya..saya tgh alami skrg..

10 Balas

Saya masa 38wks5dys g checkup..doc tanye ade rasa sakit tak sbb bby minggu sebelum tu dh engage dah,n perut dah turun.doc ckp kalau rasa sakit dia nak cek. Sy cakap cek la,tapi sy tak sakit. Rupenye dah 3cm.doc suruh admit. Sy cakap sy nak g makan rilek2 dlu,tak ready lg nak bersalin. Haha. Petang pkl 6 sy admit,pkl 7 check dah 4cm still x rasa apa..pkl 9lebih bukaan dah 6cm baru rasa sakit tapi doc decide nk czer sbb tangan bby atas kepala.doc bg masa untuk baby ubah posisi,tapi tak sampai sejam,ketuban pecah..terpaksa emergency czer sebab air ketuban dah hijau😁1049pm selesai baby keluar ikut tingkap.

5y ago

Saya tak buat apa pun..baring dalam labour room saja. Tapi sebelum admit,sy sempat drive sejam balik kampung untuk ambil mak. Dan lagi sejam untuk drive balik rumah. Lepas tu baru admit.

Sy.. Masa ank first, pegi checkup swasta waktu 39w, doc ckp dah 3cm tapi contraction langsung xde, balik buat jalan itik ketuk ketampi, pagi esok nya ade kluar lendir darah tapi still xde rasa sakit... Pegi serah diri kat hospital tgh hari, doc cek dah 4cm..kena masuk labour room tapi xde sakit, kena drip induce bukaan dah 8cm baru ada rasa sakit sikit, n doc pecahkan ketuban..start tu baru rasa sakit sangat...

5y ago

Sy 14 thn lepas senang jugak 9pgi msuk.lb kul 12.30 dh bersalin xsakit pun

saya. bukaan 3cm. tak sakit. tapi check ctg dah ada contraction. dr kata balik dulu. esok dtg untuk bersalin. ptg tu turun darah sikit. saya nk jugak tunggu esok memandangkan dah book untuk esok. sudahnya tgh mlm pergi sbb bnyk drh yg keluar. selamat bersalin normal tengahari. lepas dia pecahkan ketuban baru rasa sakit contraction.

Sy prna msa ank ke3, jm 8 pgi sy tengah memasak, tiba2 bnyk air kluar, ingatkn keputihan biasa, tp bnyk sgt, sy pg hospital, jm 9 nurse chek 4 cm tp xde contraction😆 trus nurse ckp, mybe ptg brsalin, skli jm 12, sakit terus x dpt than, msuk blik brsalin, chek dh 9 cm😆 12.28 kluar dh baby😆

5y ago

Wahhh..rezekinya...😍👍

waalaikumsalam. sy mse nk bsalin ank sulung takde rasa contraction sampai bukaan dah 6cm. lepas dktr pecahkan air ketuban baru tau rasa contraction tu. pergi hospital sebab dah keluar tanda. keluar darah mcm period tu. jgn takut jgn resah selawat bnyk2 . moga Allah permudahkan segalanyaa.

Same mcm sy msa preggy ank ke3.. ketuban da pecah tp bukaan bru 3cm xde skit contraction lgsg...doc bg mse tp still 3cm..doc on antibiotics esok nye kol 8 tolak p LR doc induce..nsib la skali induce trus jln bkak..

5y ago

Sy amalkan bce doa nabi yunus..n mengiring ke kiri..ade jgak yg ckp kne byk berjln

oh ye ke saya bru tahu ni..tiada contraction walaupun dh bukak 3cm..saya pun kene gi serah diri jugak ni takut ape2 berlaku... nak masuk anak ke tiga baru thu hahaha. tapi kalau mcm ni kene pakse ke nanti..

5y ago

Yeke..tu la..semoga urusan kita dipermudahkan...insyaallah

Kadang2 contraction tu mmg ada tapi awak tak rasa..pain tolerance awak tu tinggi..macam saya 4cm dah meraung kesakitan...🤣🤣

5y ago

Yeke..aduhaiii...susah juga sb doktor asyik tnya mengeras setiap 5 minit x..tapi mmg sy xrs mengeras kuat pon..

Waalaikumussalam. Semoga dipermudahkan urusan. Aamiin

Mg d pmudahkn segalanya..aamiin..

5y ago

Sm2 😉