makan penadol?

Salam semua..maaf mencela lgi...hari ni sya pergi ke kk utk check perkembangan bayi...kata nurse hb sya rndah 12.1..lepas tu balik dri kk sya trus pening mcm nak pitam & demam tdi dlam jm5 sya pergi lgi ke kk utk check kesihatan saya sbb dh x larat ..jdi doc ada bgi sya ubat penadol & selesma.. doc kata boleh je mkn time preggy tpi sya takut nak mkn sbb klau sya mkn penadol mesti ada pendarahan yg keluar mmg dri sblm sya prrggy ank first lgi??yg sya tkut klau sya mkn ubt sya keguguran??...blh bgi cadangan x mamy2 semua??

26 Balas

Salam dan selamat petang 1)anemia in pregnancy kene monitor hb-janganlah kurang drpd 12 g/dL 2) paracetamol(pcm) panadol boleh di ambil oleh ibu mengandung jika ibu tersebut tiada alahan terhadap pcm..kene ikut dosage yg di tetapkan. 1g(2 biji) 3-4 kali sehari. Semoga sihat selalu ya😀