makan penadol?

Salam semua..maaf mencela lgi...hari ni sya pergi ke kk utk check perkembangan bayi...kata nurse hb sya rndah 12.1..lepas tu balik dri kk sya trus pening mcm nak pitam & demam tdi dlam jm5 sya pergi lgi ke kk utk check kesihatan saya sbb dh x larat ..jdi doc ada bgi sya ubat penadol & selesma.. doc kata boleh je mkn time preggy tpi sya takut nak mkn sbb klau sya mkn penadol mesti ada pendarahan yg keluar mmg dri sblm sya prrggy ank first lgi??yg sya tkut klau sya mkn ubt sya keguguran??...blh bgi cadangan x mamy2 semua??

26 Balas

Pndol boleh .. yg xley . Pndol yg kuat beli sdri .. punye xley .. contoh .. pndol dkat 7e... Ubt selsema pun .. jgn yg kuat punya .. Sbb tuu klau demam kena g klinik.. juga .. xley beli ubt sdri2 dkat kedai .. klau famasi pun mintak nasihat .. ketua famsi .. ubt demam yg mne elok untk ibu hamil....

Salam dan selamat petang 1)anemia in pregnancy kene monitor hb-janganlah kurang drpd 12 g/dL 2) paracetamol(pcm) panadol boleh di ambil oleh ibu mengandung jika ibu tersebut tiada alahan terhadap pcm..kene ikut dosage yg di tetapkan. 1g(2 biji) 3-4 kali sehari. Semoga sihat selalu ya😀

Sy mse buat buku pink ari tu pn nurse ckp masalah sy cuma HB rendah 12.2 berat 39kg... Tp nurse xtanda pen merah pn kt Hb tu..cuma berat jer... Sy mule pelik sbb klaw bwh dri 11 tu lain la... Nurse nie kdg mcm² pn ade gak eak...

Hb 12 tu normal sis, tak rendah. Untuk panadol pulak, better sis cerita kat doktor experience sis sblm doktor prescribed ubat untuk sis. Doktor selalu nya akn bagi ubat yg sesuai.

Hb bawah 11 baru kira low. Saya selalu demam waktu 1st trimester, mmg doktor bagi paracetamol 500mg je. Itu je yang sesuai untuk preggy mom.

Panadol selamat utk ibu hamil.. Selagi mengikut dose dan jam ditetapkan.. Hanya panadol biasa yg bulat.

12.+ kira okay sgt sis, sy hb 11.5 masa buka buku, dah masuk 7bln jadi 11..tapi nurse tak bising pun.

12 normal.. xmngandung pom normal.. xdenya rendah.. pelik ajaib bila sebut hb rendah

12.1 rendah ke? Pelik nye. Sbab kat kk sy misi kata dh cantik dh tu..

ohh yeke sis?? mmg cnfrm ehh kalau makan Panadol trus turun darah??