HB Low, Gula Tinggi

Salam semua . Sy just nk kongsi pengalaman sy . 1st month : HB 12.8, gula ok . 2nd month : HB 11.7, gula ok . 3rd month : HB 10.8, RBS 9.7 . Next appointment, 2 minggu selepas tu . HB Low. Bermula la sy cari tips dr perkongsian warga² TAP cara nk naikkan HB . Thanks sgt !! Sy amik cara plg mudah, sy makan ubat ikut waktu . Lepas tu sy start mkn jambu batu, sy beli kat tesco . Stiap hari sy mkn jambu batu letak asam . Selain tu, sy makan kurma jgk dan susu pagi² . Sy buat smpai la hari nk check up . Tawakal shj result dia . Alhamdulillah wlpn x naik byk, tp menjadi . HB dari 10.8 naik ke 11.7 . Thanks warga TAP atas ilmu ! Ad yg cdgkan mnum jus, tp sy x berani sbb gula tggi kan last check hr tu . Jd sy mkn buah jambu batu n kurma shj as option .. Alhamdulillah menjadi . Try lah . GULA Tinggi Spnjg hamil ni sy x pernah mnum or mkn bnde manis², serius . Tp mse pagi sblum check up bulan ke 3 tu, sy p sarapan order air milo sbb teringin sgt nk minum milo, kebetulan milo dia pekat n manis . Sejuk pulak tu . Perghh mmg layan . Lpas stgh jam trus check air kencing, amik kau, gula ttbe naik bukn sikit, 9.7 . Dr. set appointment lg 2 minggu utk pantau gula sy . Kalau x ok kena mnum air gula . Sjak tu sy x brani minum milo . Dr. pn bising sbb milo shj pun dah tggi gula apatah lg kalau kacau dgn susu n gula . So milo is a big no for me ! Lepas tu, sblum ni sy mnum susu perisa coklat hari², so sy tukar susu putih dah, brand Fernleaf . Pastu pagi sblum next check up tu sy mnum air mineral 1 botol, alhamdulillah gula sy x tggi dah . Dh normal balik . Alhamdulillah .. Tu shj perkongsian sy, harap bg manfaat pd warga TAP . Sy nak bgthu la, apps ni sgt mmbntu n bg manfaat pd ibu² baru nk up mcm sy . Hahaha . Thankss n alhamdulillah .

1 Balas

Syukur..lebihkan sayur hijau(sayur sawi) sebab every day mmg sayur sawi sya mkn...first test hb 13.5......next oppt test 13.8

4y ago

Ok sis . Sy cuba ..