Buah naikkan HB

Hi mammy. Selain pada buah jambu batu. Buah ape ag ye yg boleh naik balik hb kite. Sblm ni hb ok 12.1.. 26/5 check up. Hb rendah jdi 10.8.. risau sngt. Tp jambu batu sy kurang minat. Buah ape ye selain tu .. trm ksh bantu

8 Balas

sama macam saya, mcm2 cuba xjalan, ubat pun tukar2, last2 saya makan maltofer doc suh ambil 2 biji, makan malam 2 jam selepas makan, pastu makan 2 biji maltofer bersama air sunquit, siang saya amalkan minum air gulusan delima 2 sudu campur dengan air, hb terus naik xsampai seminggu amalkan. dari 10.1 naik ke 11.3. Alhamdulillah. minum apa2 ubat zink dengan air sunquit dan air delima jangan tinggal. coklat, coffee jangan minum langsung. susu minum waktu pagi.

Mcm sy bln lps checkup 11.3 dan bru2 ni naik ke 12.1. 2 hari sebelum tu ayah sy ada belikan sayur bayam merah (yg xde hijau lgsg), buah naga, epal hijau, buah oren, buah tembikai dan sy mmg ambil pil iberet yg dr bg. Yg syur bayam tu 2 hari berturut mak sy masak dan bg mkn. Dan sy ada minum air kelapa juga sehari seblum tu.

Sy sebelum ni pun hb drop, makan ubat pun x perubahan. So sy banyak makan sayur hijau apa² ja sayur. Makan buah sy xselera mesti muntahkan balik. Skg hb ok dah maintain. Kena byk makan sayur hijaulah kalo sy. Kurangkan minum yg berkafein sis

Hi sis boleh makan kurma. Kurma boleh naikkan hb. Hb saya naik dari 11 ke 13 sbb sminggu sebelum pergi kk tu hari2 sy mkn 5 biji sehari

Delima.. tapi nak makan selalu delima mahal juga kan. Saya makan pati delima gulsan tu. Alhamdulillah naik.

Dragon fruit Delima Selain buah, sayuran hijau macam bayam, brokoli, sawi, etc

Buah delima & kurma

buah oren