CARA BERPANTANG YANG BETUL

Salam semua, saya ingin mohon tunjuk ajar bagi yang dah berpengalaman tunjuk ajar cara berpantang yang betul sendiri di rumah. Saya dah tiada ibu untuk guide. Saya dah google tapi banyak info yang bercanggah. Jadi saya cuba bertanya di sini pula. Mohon ibu yang ada pengalaman berpantang anak pertama di rumah share kan pengalaman. Terima kasih ibu semua.

2 Balas

1. Elakkan pengambilan jamu ketika pantang ( supaya ibu tak pening kepala bila anak terkena jaundice ) jika terkena jaundice pun mudah nak turun bila tak ambil jamu. 2. Search cara untuk tambahkan susu badan, makanan, alatan pam susu, storage susu.. 3. Makanan pantang lebih selamat ambil la sayur sawi, daging, ikan ( kembung, haruan, selar) dan ayam ( risau gatal, ambil la ayam selepas 2 minggu berpantang) - makan ni hari² dalam pantang pun best.. 4. Sediakan pilis dan param, minyak angin, dan minyak halia untuk kempiskan perut. Boleh la cari bengkung ke, lepas susukan anak boleh manjakan diri. Selamat berpantang ! Hargaila masa berpantang, dan banyakkan berjalan.

Klu pantang cr sy... pg2 suh suami jerang air dgn daun herba... klu susah cr daun herba.. bole je beli online yg siap packing terus rebus... mandi.. lpas mandi.. tungku kt bhgian perut slow2... klu x sampi kt blkang bdn.. suh suami tlg... pastu sapu krim panas n pki bengkung supaya perut x kendur klu czer x payah la tungku kt perut tu ye..... pki stokin.. klu rambut panjng ikat rambut ketat2 supaya angin kt kepala kelua.. breakfast .. mkn biskut ngn air milo.. klu bole.. awl2 tu.. jln slow2 je.. Mkn pantang tu... mkn nasi pns2 .. lauk pulak rebus2.. singgang... bakar..