Fetus tak membesar

Salam semua, posting ni bukan untuk down ke mana2 ibu yang ada resah dalam pregnancy hanya berkongsi dan luahan saya. Hari ini saya buka buku sebab kandungan dah masuk 9 weeks.. tapi buat kali ke dua nya saya pregnant tapi masih tidak confident dengan kandungan saya. Ia nya kali ke-2 saya pregnant dan yang pertama saya mengalami silent miscarriage dan juga ada spotting sepanjang 8 minggu tapi tak ada rezeki ia hanya membsar sampai 6 minggu. Disebabkan ini saya cuba kawal emosi dan stress saya untuk kali ke-2 ni tapi di hari scan saya sangat resah dan ia nya terjadi lagi bila saya tengok cuma ada kantung yang membesar sampai 6 minggu, sepatut nya dah 9 minggu. Sangat2 down lagi down dari yang pertama kali sebab saya rasa mcm tak ada harapan, saya faham ini semua ketentuan-Nya tapi harini memang saya nak let go smua dan harap esok saya kembali kuat. Dr suruh tunggu lagi sebulan tapi instinct saya kuat rasa mcm my first pregnancy. Saya tau ada org lagi mcm2 mengalaminya ada yang dh lebih beberapa kali silent miscarriage and I need to be strong line those women cuba buat masa sekarang saya rasa penat sangat dgn nak harungi process2 miscarriage. Gap saya dgn first pregnancy dlm masa 7 bulan and masa tu i really took a break and nak happy2 dgn husband. Saya just sedih sebab saya tengok org lain happy with pregnancy but to me pregnancy fear me. Sekarang saya kene kuat untuk redha and hope for support

18 Balas

repeat scan sis. pergi swasta, slgi tak ada tanda ii gugur, cuba sedaya upaya utk fikir positive, jaga diri elok ii. cth kata kantung saiz 6 mggu, tggu lagi 2 mggu, then pergi repeat scan tgk ada heart beat x. biasa kalau baru 6mggu ada je yg xnmpk heartbeat lagi. saya buat test upt, kira sendiri dari tarikh period, patut 8 minggu pregnant. pergi scan swasta, dr ckp kantung saiz 5mggu mmg xde heartbeat lah sbb kecik sgt, dr suruh repeat scan lg 3 mggu, then alhamdulillah lps scan dpt heart beat. dr tny period irregular ke, sy ckp tak. tp bak kata dr anything can happen, kita tak tahu bila pengsenyawaan tu berlaku. saya sebabkan gap period dgn saiz kantung tak sama smpai kena repeat 3 kali scan...last ii alhamdulillah mmg tumbesaran baby mmg fixed. Terus KK ubah tarik due date igt saiz kantung. so keep positive, doa byk ii moga Allah bagi rezeki anak ya sis.

masyALLAH apa yg die lalui ni pnh ku lalui hmpir 10thn lalu. sebijikk.. keresahan.. kesedihan.. ketakutannn.. kehmpaan. melalui 3kali keguguran. lbh getir keguguran ptma adelah molar prenency. getir ketakutannn yg aq lalui sndri.nangis ditemani somi bile dot tau kwn ngandung sikit pn x jeles cme hti aq yg sedih huhu. aq bngkit bdoa. siap bt nota beso2 kt dinding haahha aq tulis yaAllah bg aqu anak tahun 2017 yaAllahh tiap kli nmpk nota tu hati aq akn bc haahah. & xsangke sungguh jan, 2017 aq dpt beby pertama setelh 3thn aq, & suami tgu. yaAllah doaqu diangkt Mu. syukur sgt xtau mk kate ape. skrg 2024 Allah akn bg daqu beby ke4 bln 9 ni yaAllahh mmg xsangke. jd sis. jgn mgalah. nk dpt zuriat ni 1pjuangan hdup jgk. keep fighting ye. sy doakan kandungan sis kali, ni mnjadi & sis dpt beby. sis n suami dpt jd ibu ayah insyaAllah aminnnnn

5mo ago

maaf nk tny...maksudnya pn late period pasto pn test upt to positive tpi spotting smpai mngu ke 8? mcm to ya pn? sbb kalau betul sama mcm situasi sya skrg ...tpi tgh spotting sya cuba check UPt to dan masih double line...rsau xtau lah mcm mna..sbb baru first time mcm ni..anak first ok ja..

Feel Sorry to hear that..saya faham perasaan awak.. Saya pernah alami silent miscarriage juga.. Tapi saya yakin, semua nya adalah dugaan utk saya.. Saya merawat diri saya utk 3 bulan selepas miscarriage.. Saya consume The Jamu, nama 1 product yg rakan cadangkan.. Smpai ke Botol yg ke 10(,x sempat habis..) saya rasa badan mula tidak berapa sihat, rupanya semua tu Petanda saya Hamil semula.. Alhamdulillah kandungan saya kali ini kuat Dan baby juga sihat sempurna dalam kandungan. Puan jangan merasa beban atas apa yg berlaku.. Redha.. Usaha lagi ya.. Tinggal terus air ais Dan bergas.. Lupakan sementara air kelapa, nanas Dan betik sepanjang usaha utk Hamil.. Semoga Ada rezeki puan nanti ya.. Aamiin

Faham sgt, nak kata cuba jgn negetif sgt kat awk pn rasa bersalah jg sbb kita tau semua wanita x sama.. klu sy d tempat pn, sy boleh kata sy akan kuat utk diri sy dan suami. sy akan cuba selagi boleh cuba, perkara macam ni bukan kita sorang ja rasa tp bnyk dah yg rasa ada yg mencuba hampir 20th baru brjaya. Saya jadikan tu sbg cth dan alasan sy untuk terus mencuba. gagal? cuba lagi, ni prinsip sy. dan syukur Allah mmg x akan pernah bagi kite kecewa berkali2 Indah pada waktuNya dia akan berikan rezeki yg x terduga. kita cuma perlu yakin dgn diri kita yg kita ni mampu.. semoga awk diberikan kesabaran dan kekuatan utk mengharungi semua ini.

Sorry to hear that sis, moga awk tabah harungi. Sy pernah gugur, fhm sgt perasaan tu. Tp sy x terus cuba, wlaupun gugur masa kandungan 1 bulan, sy tetap pantang betul2. Fokus sihatkan diri dulu. Sy elak junkfood.. try mcm2 cara tradisional utk mengandung semula. Tp masatu belum ada rezeki.. skrang ni sis tenangkan diri dlu, then fokus jaga kesihatan ya.. jgn fikir sgt nk dapat baby, mmg akn stress.. sy dah lalui.. bila sy dh x fikir psl nk anak, tiba2 je Allah bg. Alhamdulillah. Sy harap sis pn sama

5mo ago

Usaha dulu ya puan.. Dan kalau boleh.. Bila dh Hamil, utk awal2 tu, jangan beritahu orang dulu.. Biar suami Dan org terdekat je tahu.. Kawal pergerakan.. Jangan travel2 dulu.. Elak bersama suami utk awal2 pregnancy.. Walau pun tidak Di lakukan Dengan kasar.. Sbb Kadang2 condition Rahim kita yg masih awal tu.. Masih lemah. So, bila dh pregnant,minta nasihat doktor.. Apa jenis pil yg boleh kuatkan Rahim.. Kalau Baru je lepas kguguran.. Jangan terus Cuba utk mengandung lagi dlm tempoh 1 ke 3 bulan.. Sebaiknya puan rehat, amalkan pemakanan sihat.. Elak ikan bermekuri, buah2 yg bersifat tajam.. Makanan sjuk2 air Sejuk2 ais.. Elak Kan.. Amalkan juga air suam 1 gelas penuh setiap bangun pagi.. Paling penting, berdoa agar Rahim puan dikuatkan utk kehadiran insan kecil yg comel tidak lama lagi. Doakan juga anak tu nanti kuat Dan panjang umur sihat sempurna.. Aamiin.. Yakin ya..

Allahu.. awak jgn down ye. InsyaAllah doakan sentiasa pada Allah SWT ye. sy pun pernah gugur msa kandungan dah 11w. Tkde denyutan jantung, kantung kosong. Rasa kosong tpi suami selalu hiburkan hati. Jumpa Misi doktor lepas gugur sy tny pendapat, dorang suggest makan asid folik untuk hamil akan dtg. makan 3bulan sebelum kita rancang nak hamil. InsyaAllah buat semua kerana Allah dan mohon Allah sentiasa pelihara kandungan. sabar ye Sis ☺️

sabar sis.. sy pn turut simpati.. sy plk kna potong tiub kanan n rahim sikit.. sbb ectopic.. peluang mengandung blh tapi hanya 50-50..masa ni 2022.. lps tu sy try lg utk pregnant tp xde rezeki sy.. now sy tgu hari nk besalin sis.. sy doakn sis kuat ya.. lps ni jaga mkn.. amalkn mkn asid folic, EPO, multivitamin.. jadi kan supplements harian.. minum susu tiap ari..byk mkn buah n sayuran..bg bdn kaya dgn zat.. Insya-Allah akn ade nti sis..

period awak jenis teratur tak dear? doctor minta tunggu sebulan. doa awak (ibu hamil) sgt mustajab. jadi jangan give up, kuat semangat. doa, allah maha mendengar. kalau ada jumpa kucing jalanan then beri kucing makan. kucing ni haiwan kesayangan nabi. minta kucing doakan awak. sambil usap perut awak. xsalah pon utk kita ikhtiar. mana tahu kuasa allah, dalam rahim awak baby membesar dgn baik❤️

Sy tengah lalui skrg nie..Sy pernah miscarriage 2x nov22 & may23..skg Sy pregnant 7mggu,smlm Dan arini ada turun darah..sedih teramat sgt,Sy baru ja buat appointment utk scan next week sbb tggu cukup 8mggu..ada ke ibu2 yg ada pendarahn tp baby still survive smpai bersalin?😥Sy cuma nk tahu,mgkin Sy Masih ada harapan😭😭Sy pun setiap Kali pregnant mmg takut..

kisah awak lebih kurg mcm sye.. beza nye sye takut utk test upt.. sbb 2x chemical pregnancy.. the 3rd one, ble double line tnjuk kt hsbnd, hsband x excited, dye ckp nant mest period lg.. nak peg scan tu bdebarnye tuhan je tw.. smpi x bg hsband teman.. tkot dye kcewa.. Jgn sedih2 ye mommy.. i know somethg better will come soon. take care!

5mo ago

Saya pun dah takut nak cuba lagi