Nak buka buku pink, tapi baby tiada heartbeat.. Miscarriage 10weeks, second pregnancy.

Hai assalammualaikum. Harini supposedly saya buka buku pink, sebab kandungan dah 10 weeks. Doc ambil details, berat dan tinggi. Bila doc scan, baby dah takda heartbeat. Saya speechless, sebab masa scan 7 weeks baby dah ada heartbeat, nampak kelip2 jantung masa scan. Masetu dah taktahan dah memang menangis masetu jugak, cuba kawal emosi tapi sebab 2nd time miscarriage, saya rasa down. Then, doc buat surat rujuk emergency terus. Sebab kandungan takda growth, last 7 weeks. Meaning 3 weeks baby dah takd 😢. Sepanjang 3 weeks takd spotting/ bleeding cramps or apa2. Sebab tu saya terkejut bila takd heartbeat. Semuanya baik2 saja. Btw gap kehamilan kedua ni, 3 bulan selepas miscarriage yang pertama. Saya jaga betul2 kandungan kalini, dari segi makan, pergerakan saya bataskan, saya juga ambil folid acid dan ubat kuat rahim sebab ad spotting. tapi kalau bukan rezeki lagi. Saya redha. Saya dah refer hospital, sekarang tunggu janin jatuh sendiri, and follow up hospital rabu ni.. Btw 1st miscarriage saya d&c. Hopefully kalini boleh jatuh sendiri.. P/s pregnancy kedua ni saya takda alahan teruk, tak muntah langsung, cuma pening, loya, penat and 2x spotting. And saya tak stress. Alhamdulillah baik2 saja. Ada mommies yang pernah alami macam saya ? Boleh share action untuk pregnancy berikutnya ? Saya plan untuk consult pakar sebelum pregnancy seterusnyaa.. and yes saya perlukan gap untuk mengandung lagi maybe 6m atau lebih.. Trauma rasa.. Sekadar sharing.. Doakan saya untuk kehamilan seterusnya dengan berjaya dan selamat.. moga doanya berbalik pada kalian 💖🥰

2 Balas

Allahu. 😭 sesuatu yy bsar menanti awak kedepan inshaAllah..fhm sgt prasan tu..sy pn first time dnc...2nd time preg, mmg sgt tkut masa first scan..sbb kita xrasa apa2 pergerakan anak...tp time 2nd time preg, sy byk jg gerak.. sy baca, kalau janin tu mmg xok, dia akan keluar dlm first trimester..ianya xde kaitan dgn masalah /punca dr ibu (lasak sgt/ pemakanan/) etc..ada sbb tu dia nk jatuh..Allah nk slmtkan awak di kmudian hri..inshaAllah sy doakan 3rd dan seterusnya (pregnancy) awak akan okay dan tiada sbrg msalah.aameen.

1y ago

xpa.bg masa utk bdn dan minda btul2 tenang..sy sgt2 memahami trauma tu..smga Allah mudahkan urusan awak ya

Allahu awak.. takziah, semoga sis bertabah gn ujian ni.. sy Dulu miscarriage no 2, allah jew tau bertapa sedih nya, selang bape bulan sy preggy no 3 kira yg hidup ada 2, time tue sy mmg tkt smpi sy trauma.. Bertaun2 sy xnaik moto sbb sy pk sy naik moto sy keguguran.. alhamdulilah setelah 12taun jarak beza dgn anak no 2 sy preggy lg gn izin allah.. Semoga ada rezeki.. Awak makn asid folic ea jgn putus Lg2 nk merancang ada anak ni