tukar ubat

salam semua.. nak tanya sikit ubat tambah darah zincofer perlu mkn juga sekali ubat vitamin dan folic asid .. lupa tnya doc la.. mula2 to sya mkn iron tablet dgn vitamin dan folic asid tpi hb mc low so doc suru cuba ubat zincofer nii.. yg tak tahu nak campur mkn juga dgn ubat ni sbp nama ubat ni ada sekali da folic dan vitamin cuma mg dya sikit

tukar ubat
32 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Klau doctor or nurse bagi vitamin , folic asid n zincofer sekali makan je .. Takda doctor or nurse yg nak bahaya kesihatan.. Wlaupun dlm zincofer tue dha ada smuanya .. Makan je .. Sya pun dlu dpt ubat bgini .. Cuma makan zincofer nurse sruh jarakkan dengan mkan vitamin n folic acid tue .. Contohnya, klau makan ubat zincofer ni pagii.. Tengahari bru mkanan vitamin n folic asid tue..

Baca lagi

Waalaikumsalam sis, maaf nak tanya. Makan ubat ni lepas tu mual tak? Sebab pergi kk and nurse bagi ubat ni sebab dia kata all in one and good for baby. So hrini start. Lpas satu jam makan rasa mual nak muntah even dah lepas 2 jam minum air cicah biskut pun still rasa nak muntah plus tengkuk mula rasa panas 😭

Baca lagi
3y ago

Mmg mual sis, tp seeloknya awk mkn lps subuh... Pstu mkn.. Minum air.. Baring trus.. Tp bantal tggi skit... Nk suh supaya xmual.. Sy OK cara ni

Hai sis...sis mkn zincofer ada hdpi mslh mcm sya jga kah sis? Sya first time smpai ke hri ni,lps ja mkn zincofer,dlm bbrpa minit,akn rasa loya,pening n kdg smpai muntah2..nurse suggest klau xdpt mkn bgun pg time prut kosong,mkn 2 jam slps mkn..still mcm tu juga..

3y ago

Sis mkn mlm sblm tidur mlm..telan dgn sunquick tanpa gula tau..sy mula2 mcm tu jugak..😄

Mcm sy nurse bg zincofer je utk sy makan. Waktu awl2 preggy mmg cpt loya. Tp dh 5-6m mcm tu dah ok dah. Sy mkn zincofer sblm tidur & jarakkan 2 jam slps mkn mlm (bg perut kosong). Tp sy standby plastik/cebok if termuntah tepi katil.

Ubat zincofer tu semua dh dlm tu sekali sis .vitamin folic asid semua ada dlm ubt tu dgn utk tmbh darah.kalau mkn ubt tu x pyh mkn vitamin dgn folic asid dh.zincofer tu dh cukup semuanya

Sy pulak Tak boleh accept zincofer nt jd pening kepala sbb iron dia tinggi.. so sy maintain dgn obimin... Obimin ni terus mkn hingga lepas pantang

xprlu mkn ubat yg larn sis.. zincofer nie kuat.. ada sparuh org xboleh mkn.. saya dulu pown mkn 2 bj je.. lpastu saya tak boleh than sbb nk pitam je..

Kalau doc tukar ke zincofer rakpayah ambil skali yg lain2 tu. Makan zincofer sahaja. Satahu saya zincofer lagi tnggi iron dan bahan dripada iberet.

VIP Member

Kalau masa saya, doc bagi zincofer tapi dok suruh habiskan folic asid yg msh ada. Takde hal blh makan zincofer & folic asid dlm satu masa.

Saya x sesuai..saya baru je tukar..nurse terus bagi saya folid asid,vitamin c,iron dan b complaks..yg ni jugak sesuai gan saya