Ubat tambah darah

Salam.. Sya nak tanya bhya ke Klau xmkn ubat tambah darah yg KK bagi..ubat yg KK bagi Sya tak bolh nk telan...doc kat Sya chekup pon bagi folic asid je sbbkan hb Sya cantik... Sya dari mengandung Smpai dah 6bulan hanya MKN asid folic je ng vitamin c je... Sya tak ada masalah pape,,hb pon cantik je 11.6.... stkat duk check up hb MME cantik...doc pon cakap penbesaran baby semua ok... Tak de msalah cuma kadng² Sya tkut jadi enfek pape kat baby..

2 Balas

Fungsi ubat tambah darah mcm tu utk mengelakkan anemia. Anemia tu sel darah merah rendah. Which is bahaya utk baby. Masa mula2 buka buku pink, ade kawan2 saya pesan make sure hb cantik, so seminggu ke KK saya mkn jambu batu utk cantikkan bacaan hb. Alhamdulillah bacaan ok masa buka buku. Saya sendiri tak serasi dgn ubat yg KK bagi (obimin). Saya ambik Iberet dan Alhamdulillah serasi. Even iberet tu dah complete sekali dgn folic asid. Sehingga skrg alhamdulilah reading hb saya still Okay. And harap maintain ok smpai bersalin nnt.

2y ago

ye...nurse tempat ad ckp Klau slgi hb cantik tak de msalah Klau xmkn ubat tmbh darah tu... nurse pon ad bgthu sruh cari ubat naik sbb semua yg KK bagi Sya xbolh nk mkn.. .. Sya cuma skrg amalkan mknan yg berkhasiat dan mknan yg bolh tmbh darah je.... Sya juga amalkn jus mamariam,vitamin c dan susu ibu mngdung ....

xboleh telan, mntk tukar ubat lain. yg doctor bagi semua ikut keperluan bdn awk. btw, hb tu anytime je boleh drop tetibe. jgn sebab kita checkup everytime cantik, kita rasa xperlu mkn. sye hb dri 12.8 tetibe boleh drop sampai border line. xnaik2 3bulan. jenuh la nak naik kn pulak. mcm2 mkn pon xnaik.

2y ago

Sya bukan xnk mkn tpi MME tak bolh nk telan.. tubuh sya jadi lesu asyik muntah kpla pening Klau Sya MKN ubat kk bagi... Sya ad bgthu doctor juga pasal ubat tambah darah tpi doctor sndri bagi folic asid je disebabkan hb Sya ok.. Sya ad beli juga kat farmasi ubat tpi still juga xley nk mkn jadi pening