Check BP selang sehari

Salam, hi semua. Nak tanya, siapa ada pengalaman kena pantau BP & urine sebab berat naik mendadak? Saya kena pantau minggu ni, kena datang klinik selang sehari sampai next appointment (next week). Setakat ni BP & urine takde masalah tapi berat tak turun. Takut pulak nak tunggu Dr review nanti. Kebiasaannya kalau BP & urine okay, cuma berat je takmau turun, Dr akan suruh sambung pantau ke ya?

2 Balas

Waalaikumsalam. Sy dah di pantau seminggu iaitu minggu lepas. Keputusan bp dan kencing sy okay. Mggu seterusnya, Dr suh ambik air gula. Alhamdulillah keputusan okay so sy xperlu sambung cek kencing dan bp. Cuma perlu jaga pemakanan. Sy dah kurangkan mkn. Pd awal kehamilan perut sentiasa lapar dan akan byk kali mkn. Skrg, dah x mcm tu. So dah boleh control makan dan elak makan lewat malam.

🙋‍♀️ dh habis 2 hari sekali selama 2 minggu, sambung lagi 2 kali seminggu selama 2 minggu. sbb naik berat banyak. tp sis, doc bukan nak berat kita turun. just nk tgok bp, takut pre eclampsia. klu semua ok, insyaAllah tkde sambung dh. sy punya sambung lg 2 mggu sbb doc nk monitor

4y ago

Ohh yeke sis. Kira Dr suruh sis sambung tapi kekerapan berkurang la ek. Risau pulak saya. So far BP & urine okay, tapi berat tetap banyak tu 😅 harap sangat tak kena sambung huhu. Btw tq so much sis atas respon. Semoga dipermudah semua urusan buat sis & baby 💪🏼