G6PD & Jaundice

Salam & Hi semua. Nak tanya pengalaman mothers dekat sini yg ada pengalaman dengan G6PD & jaundice. Sekarang baby sy dah 51 hari. Tapi jaundice masih ada. Monitor jaundice seminggu sekali sahaja. Baby fully bf. Normal ke baby yg ada G6PD akan mengalami jaundice yg sebegini panjang? Any advice? Thankyou all ❤️

21 Balas

Anak saya lelaki dan ada G6PD jugak..Lepas bersalin baby kena tahan kat wad 5 Hari,ada nurse bagitahu boleh campur susu formula,supaya cepat untuk kuning tu turun..anak saya hari ke 14 turun 70,ada yg taknak bagi susu formula tapi saya tak kisah janji anak saya sihat,sekarang saya bf and kadang2 topup dgn susu formula sebab anak saya terlalu kuat menyusu..Alhamdulillah baby saya dah 6.6 kg berusia 4 bulan..

4y ago

Boleh sy tahu susu formula brand apa ye.. 😊

Assalamualaikum sis.. saya ingin membantu sis.. sbb anak saya juga ada jaundice juga.. saya bagi susu c2joy.. Alhamdulillah turun mendadak.. terkejut saya dan rasa bersyukur sangat2.. skang anak saya 3 bulan tetap masih saya beri .. sebab bqnyak manfaatnya buat semua usia.. dapat merawat segala penyakit . Add my FB Cjoy Aishah. wasap 0136098702 utk tahu details

4y ago

Tq for reply sis❤️

My first child g6pd def sampai terpaksa tukar darah. Jaundice memang naik mendadak sampai 477. Syukur tak kena demam sawan. Lepas refer hosp pakar da tukar darah still naik turun but masih dlm pantauan duduk hosp 14hari. Kalau anak fully bf dgn secukupnya, tak demam, berak kencing ok selalu inshaAllah cpt turun

4y ago

Itulah.. Anak sy bf, kencing berak semua Ok.. Docter kata bf jaundice.. Tp tula, siapa tak sakit mata tgk anak lama jaundice kan.. Huhu

Normal baby yg ade g6pd kuning nya tinggi dan lama..pegalaman sy 2 org anak ada g6pd..sy ikut nasihat nurse suruh bg susu formula nk bg kuning cpt trun..harapkn susu bdn mmg sy dri anak 1st susu jenis sikit,..kerap bg susu kt baby 2jam sekali..kerap baby membuang insyallah cpt kuning tu trun..

12mo ago

tu mmg kuning yg tinggi ke?

G6pd sgt sensitif. Byk bende dia alergik. Boleh google ape alergik nye. Sbb sel drah merah dia cepat pecah. Tu kuning nye lmbat baik. Disebabkn awk full bfeed, pemakanan awk yg kene jage sbb bby dpt ape yg kite mkn. Environment pon main peranan. Just my opinion;) kalau belum google nti google psal alahan g6pd.

4y ago

Itulah.. Puas jaga itu ini. Kadang makan benda yg sama hari2 sbb takut tersalah makan ke kan.. Tapi kejap kuning nya naik mcm tggi je.. Kejap mcm biasa biasa😂

Saya hari tu baby jaundice..sy mndi kan baby dgn air herba. Beli herba dkt kdai cina khas utk penyakit kuning..dan saya ad jugak mndikan baby dgn air daun kucai.. alhamdulillah kuning ank turun dari 12.1 ke 8.1.dan akhir skli 8.1 turun ke 4.1 alhamdulillah legaa

4y ago

Alhamdulillah menjadi😃

Ank sy pon G6pd. Kena prolong jaundice. Dlm 6x ulang alik hospital. Kena ambik darah lagi kt tangan, air kencing jugak. Lpas tu sy minum susu kambing 3x sehari, fully bf baby. Alhamdulillah, turun dgn bnyak kuning ank sy.

4y ago

Pheww. Tulaa. Esok nak cari lagi susu kambing.. Hopefully turun banyak kuning tu.. Rimas tengok kuning kuning tu kat baby..

Sy darah o anak kedua ada G6PD alhamdulilah baby x kena jaundice..nurse pun tekejut dari lahir mmg x da jaundice..anak petama pun x da kuning..harap2 baby ketiga lahir pun x kena kuning inshaAllah..

4y ago

Cuba la ye kalau mengandung lg..kita cuma usaha selebihnya tawakal kpd Allah..

klu ada kuning ibu x blh mkna bnda2 panas..mcm halia,kunyit lada hitam..semua x blh...n bykkan menyusukan baby...lpas kuning dh trun baru blh mkan bnda2 tu

4y ago

Ada juga dgr yg ni. Mmg sy pantang juga. Tapi tetap kuning turun naik.. InshaaAllah sy cuba lagi 😊

Normal. Anak saya pun ada g6pd tapi 3kali je ulang alik p cek kuning kat klinik. Saya cuma bagi baby kerap minum susu & bagi mandi dgn mandian y beli kat kedai Seng Seng je.

4y ago

Alhamdulillah kejap je ulang alik nye anak sis. Itulah.. Anak sy bf, kencing berak semua Ok.. Docter kata bf jaundice.. Tp tula, siapa tak sakit mata tgk anak lama jaundice kan.. Huhu.